27 september 2024 - door Redactie
In België zijn in het afgelopen jaar bijna een half miljoen nieuwe termijnrekeningen geopend, mede dankzij de hogere rente.
De aantrekkelijkheid van deze rekeningen is gestegen, vooral voor spaarders die op zoek zijn naar meer rendement én zekerheid dan wat een gewone spaarrekening biedt.
Het succes van staatsbon van vorig jaar, uitgegeven door de Belgische overheid, heeft een belangrijke rol gespeeld in de stijgende populariteit van termijnrekeningen. Banken hebben hun producten opgefrist om concurrerender te worden. Dit werd duidelijk na de terugbetaling van de eenjarige staatsbon, waarbij maar liefst 22 miljard euro terugvloeide naar spaarders. Ondanks dat de overheid een nieuwe staatsbon uitbracht, leverde die slechts 402,5 miljoen euro op, een fractie van het bedrag dat vrijkwam. Dit wijst erop dat het grootste deel van de gelden weer terug naar de banken is gestroomd.
Een termijnrekening is een spaarproduct waarbij het geld voor een vooraf bepaalde periode vaststaat, variërend van enkele maanden tot vijf jaar of meer. De rente op termijnrekeningen ligt doorgaans hoger dan die van gewone spaarrekeningen, omdat spaarders hun geld voor langere tijd niet kunnen opnemen zonder boete. Vooral in tijden van stijgende rentevoeten wordt dit type rekening aantrekkelijker.
Hoewel de staatsbon in 2023 bijzonder succesvol was, blijkt dat termijnrekeningen en andere hoogrentende spaarproducten nu sterker in de belangstelling staan. Banken hebben namelijk aantrekkelijkere voorwaarden en rentetarieven op termijnrekeningen ingesteld, deels als reactie op de staatsbon. Terwijl de spaarrente op een gewone rekening vaak tussen de 1 en 2 procent schommelt, bieden sommige termijnrekeningen rentes tot haast 3 procent, afhankelijk van de looptijd.
Er blijft echter een belangrijke onzekerheid voor spaarders. De Europese Centrale Bank (ECB) is begonnen met een nieuwe ronde renteverlagingen. Dit betekent dat banken mogelijk snel hun rentetarieven zullen aanpassen, wat vooral spaarrekeningen kan treffen. Termijnrekeningen, waarbij de rente voor de volledige looptijd wordt vastgelegd, bieden een zekere bescherming tegen deze rentewijzigingen. Spaarders die op zoek zijn naar stabiliteit en hogere rendementen, kiezen daarom steeds vaker voor termijnrekeningen als veilig alternatief.
Naast termijnrekeningen bestaan er ook hoogrentende spaarrekeningen, maar deze zijn dus variabel en kunnen bij rentewijzigingen door de ECB snel aangepast worden. Spaarders die kiezen voor deze rekeningen lopen het risico dat de rente later verlaagd wordt, terwijl bij een termijnrekening de rente vastligt voor de hele looptijd.
De toename in het aantal termijnrekeningen toont aan dat Belgische spaarders steeds actiever op zoek zijn naar manieren om hun spaargeld te beschermen tegen inflatie en lage rentetarieven. Met de terugbetaling van de staatsbon in het achterhoofd, hebben velen gekozen voor termijnrekeningen, die momenteel een aantrekkelijk en relatief veilig alternatief bieden in een klimaat van fluctuerende rentetarieven. Spaarders doen er goed aan om de ontwikkelingen bij de ECB in de gaten te houden, aangezien toekomstige renteverlagingen de markt verder kunnen beïnvloeden.
31 augustus 2024
Op woensdag 4 september krijgen zo'n half miljoen Belgen een mooie som geld teruggestort: de opbrengst van de eenjarige staatsbon, samen met de opgebouwde rente.
14 juni 2024
Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.
24 mei 2024
Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.
07 maart 2024
De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.
21 februari 2024
Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.
15 februari 2024
Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.
26 oktober 2023
Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.