19 november 2024 - door Redactie
Bijna één op de vier Belgen betaalt facturen niet op tijd, volgens het European Consumer Payment Report van Intrum.
Hoewel het percentage wanbetalers gedaald is ten opzichte van de voorgaande jaren, blijft het een punt van zorg. Vooral tijdens de coronacrisis en de periode van hoge inflatie lag het probleem scherper: toen had zelfs één op de drie Belgen moeite om facturen tijdig te voldoen.
De financiële druk heeft het uitgavenpatroon van Belgische gezinnen beïnvloed. Veel huishoudens leggen nu meer nadruk op essentiële uitgaven, zoals voeding en huisvesting, terwijl er sterk bezuinigd wordt op luxe en ontspanning. Denk aan minder vakanties, minder festivalbezoeken en een daling in andere niet-noodzakelijke uitgaven. Deze verschuiving toont aan dat huishoudens bewuster omgaan met hun beschikbare middelen, maar dat financiële uitdagingen blijven bestaan.
Niet alle achterstallige betalingen zijn het gevolg van financiële problemen. Slechte organisatie speelt ook een belangrijke rol. Veel mensen vergeten simpelweg hun facturen op tijd te betalen. Digitale facturen raken soms verloren in overvolle inboxen, terwijl papieren facturen blijven liggen op een bureau. Dit soort organisatorische slordigheden draagt bij aan het hoge aantal te late betalingen.
Leveranciers kunnen verschillende strategieën inzetten om klanten te helpen op tijd te betalen:
Het probleem van te late betalingen is niet uniek voor België. Intrum rapporteert dat betalingsachterstanden in heel Europa een uitdaging blijven, vooral in tijden van economische onzekerheid. Het bieden van flexibele en klantvriendelijke betalingsoplossingen kan bedrijven helpen niet alleen hun cashflow te beschermen, maar ook klantrelaties te versterken.
Hoewel de daling van het aantal wanbetalers een positieve trend is, laat de situatie zien dat er nog werk aan de winkel is. Door betere organisatie en toegankelijke betalingsopties kan het aantal te late betalingen verder worden teruggedrongen, wat zowel consumenten als leveranciers ten goede komt.
05 oktober 2023
Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.
16 augustus 2023
In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.
24 juli 2023
De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.
04 april 2023
De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.
03 april 2023
De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.
16 maart 2023
Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.
13 februari 2023
De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.