21 februari 2025 - door Redactie
De regering-De Wever wil een meerwaardebelasting op aandelen en andere financiële activa invoeren, maar de precieze details blijven voorlopig onduidelijk.
De nieuwe regering plant een belasting van 10% op meerwaarden op onder andere aandelen, obligaties en cryptomunten. Dit moet helpen om de begrotingsinkomsten op te krikken.
🔹 Vrijstelling tot een winst van €10.000 per jaar – Kleine beleggers zouden zo gedeeltelijk ontzien worden.
🔹 Aftrek van verliezen – Beleggers mogen verliezen compenseren met winsten om te vermijden dat ze belasting betalen op een nettoverlies.
🔹 Historische meerwaarden vrijgesteld – Alleen de meerwaarde die geboekt wordt na de invoering van de nieuwe wet zal belast worden.
Toch roept de maatregel veel vragen en bezorgdheden op.
Er zijn verschillende pistes, maar een definitieve beslissing ontbreekt:
✔️ Automatische inhouding door brokers – Brokers zouden de belasting rechtstreeks bij elke verkoop kunnen inhouden.
✔️ Opname in de belastingaangifte – Beleggers zouden jaarlijks hun winsten én verliezen moeten aangeven en achteraf belastingen betalen of terugkrijgen.
Bij het tweede scenario dreigt een administratieve rompslomp, vooral voor wie meerdere transacties per jaar doet en bij verschillende brokers belegt. Maar ook in het geval van een automatische inhouding stelt zich de vraag hoe verliezen bij de ene broker verrekend moeten worden met winsten bij de andere.
Een meerwaardebelasting leidt onvermijdelijk tot andere beleggingsstrategieën.
📉 Tax-loss selling – In de VS is het gebruikelijk om eind december verlieslatende aandelen te verkopen, zodat deze verliezen fiscaal aftrekbaar zijn. Veel beleggers kopen die aandelen in januari dan weer terug. Dit verhoogt het aantal transacties en dus ook de kosten.
🔍 Strenger toezicht van de fiscus – Specialisten vrezen dat de belastingdienst dankzij deze maatregel meer inzicht krijgt in beleggingswinsten. Dit kan ertoe leiden dat sommige winsten niet als meerwaarden (10%) worden belast, maar als diverse inkomsten (33%) of zelfs als beroepsinkomsten (tot 50%). Dit gebeurt nu al voor "speculatieve beleggers" die volgens de fiscus niet handelen als een goede huisvader.
💰 Mogelijke ontmoediging van kleine beleggers – Veel Belgen die willen beginnen met beleggen, kunnen afgeschrikt worden door de complexiteit en extra administratie.
De regering hoopt 500 miljoen euro per jaar binnen te halen met de nieuwe belasting. Maar hoe verhoudt dat zich tot andere belastingen op beleggingen?
📊 In 2024 stegen de inkomsten uit bestaande taksen – zoals de roerende voorheffing, de beurstaks en de effectentaks – met 39% tot 8,5 miljard euro. Daarmee lijkt 500 miljoen euro relatief bescheiden.
Bovendien is het nog onduidelijk of de meerwaardebelasting andere inkomstenbronnen niet onder druk zet. Als beleggers bijvoorbeeld massaal overschakelen naar alternatieven zoals het verhuren van vastgoed, kan de verwachte opbrengst tegenvallen.
De komst van een meerwaardebelasting op aandelen en crypto lijkt vast te staan, maar de impact op beleggers blijft vaag.
🔹 Hoe zal de fiscus verliezen verrekenen?
🔹 Wordt de belasting automatisch geïnd of via de belastingaangifte?
🔹 Gaat de fiscus strenger optreden tegen actieve beleggers?
🔹 Wie gaat dit allemaal controleren? Zijn er veel meer ambtenaren nodig?
🔹 Zal dit de interesse in beleggen fnuiken?
Zonder een uitgewerkt wetsvoorstel blijft onzekerheid regeren. Tot dan blijft de vraag: wordt dit een belasting die geld opbrengt of een administratieve nachtmerrie die geld zal kosten?
22 maart 2025
De concurrentiestrijd onder brokers om de hangmatbelegger, de investeerder die inzet op passieve indexfondsen (ETF's), wordt steeds heviger.
13 maart 2025
De Zwitserse J. Safra Sarasin Group neemt een meerderheidsbelang van 70% in Saxo Bank. Oprichter en CEO Kim Fournais behoudt zijn aandeel en blijft aan het roer van de Deense fintechbank.
26 januari 2025
In 2024 hebben tienduizenden Belgen voor het eerst geïnvesteerd in ETF's (Exchange-Traded Funds), waarmee ze op een eenvoudige en gespreide manier toegang kregen tot de beurs.
11 december 2024
Uit een recent onderzoek van Saxo Bank en iVox blijkt dat de financiële kennis van Belgen ondermaats is, met een opvallend verschil tussen mannen en vrouwen.
15 mei 2024
In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.
16 april 2024
BNP Paribas Fortis trok eerder al de stekker uit zijn robot adviseur Lucy. Ook KBC doekt nu Matti op.
18 maart 2024
Febelfin waarschuwt in een nieuwe campagne voor finfluencers die mensen ronselen om snel geld te verdienen.