09 maart 2025 - door Redactie
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar kortetermijnrente verlaagd, maar paradoxaal genoeg stijgt de langetermijnrente. De reden? Europa staat voor massale uitgaven in defensie, wat de financieringskosten de hoogte in jaagt.
Dit heeft gevolgen voor zowel spaarders als woningkopers.
Vorige week verlaagde de ECB haar depositorente van 2,75% naar 2,50%. Dit is de rente die banken ontvangen wanneer ze overtollig geld bij de ECB parkeren. Aangezien deze rente grotendeels bepaalt hoeveel banken zelf op spaarrekeningen kunnen bieden, is de kans groot dat spaarders binnenkort nog minder rendement krijgen op hun spaargeld.
Ter vergelijking: midden vorig jaar stond deze rente nog op 4%. Toen probeerde de ECB met hoge rentes de inflatie te temmen. Nu de inflatie is afgekoeld, kan de centrale bank de rentes weer verlagen.
Voor spaarders betekent dit dalende rentevergoedingen. Grootbanken hebben de spaarrentes al verlaagd, met veel rekeningen die nu onder de 1% rente zijn gezakt. Toch loont het om rond te kijken: sommige banken bieden nog aantrekkelijke tarieven. Zo geeft Santander een totaalrendement van 2,25% (basisrente + getrouwheidspremie) als het geld minstens een jaar op de rekening blijft staan. Op onze website kan je spaarrekeningen vergelijken.
Terwijl spaarders minder ontvangen, stijgen de kosten voor wie een woonkrediet wil afsluiten. De rente voor hypotheken met een vaste rentevoet wordt beïnvloed door de langetermijnrente, en die is de afgelopen weken fors opgelopen.
De oorzaak? Massale overheidsuitgaven, vooral in defensie. Duitsland – traditioneel een voorzichtige spender – heeft aangekondigd dat het voor 500 miljard euro aan extra investeringen in infrastructuur plant, los van de begroting. Daarnaast zal de schuldenrem (een wet die de staatsschuld beperkt) niet langer gelden voor defensie-uitgaven boven 1% van het BBP. Dit komt neer op een versoepeling van het strenge Duitse begrotingsbeleid.
De financiële markten zien dit als een signaal dat overheden meer gaan lenen en uitgeven, wat op termijn de inflatie kan aanwakkeren. Als gevolg hiervan is de Belgische 10-jaarsrente in korte tijd gestegen van net onder de 3% naar 3,45%.
Analisten waarschuwen dat de Europese focus op defensie en infrastructuur de langetermijnrentes structureel hoger kan duwen. Daarom wordt aangeraden om bij het afsluiten van een hypothecaire lening te kiezen voor een vaste rentevoet, zodat je jezelf beschermt tegen mogelijke verdere renteverhogingen. Op onze website kan je een lening simuleren en bekijken welke effect een hogere rentevoet heeft op je maandelijkse aflossingen.
Kortom: sparen levert minder op, lenen wordt duurder. Wie een huis wil kopen, doet er goed aan om nu al na te denken over de gevolgen van deze renteontwikkelingen.
10 januari 2025
Het Autosalon is terug, en zoals steeds zorgen autofabrikanten en dealers voor een overvloed aan kortingen en promoties om kopers te overtuigen. Dit jaar is geen uitzondering, met stevige prijsverlagingen en aantrekkelijke financieringsmogelijkheden.
23 oktober 2024
Door stijgende woningprijzen en hogere rentevoeten worden lange looptijden voor woonkredieten steeds gebruikelijker. De kredietmakelaar Hypotheekwinkel biedt nu, in samenwerking met Vivium, woonkredieten aan met een looptijd van maar liefst 40 jaar.
30 april 2024
Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.
18 februari 2024
Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.
28 december 2023
De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.
19 april 2023
Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.
08 maart 2023
Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.