Je bent hier: Home > Nieuws > Kritiek op Klarna: 'Te makkelijk schulden maken via uitgesteld betalen'

Kritiek op Klarna: 'Te makkelijk schulden maken via uitgesteld betalen'

Kritiek op Klarna: 'Te makkelijk schulden maken via uitgesteld betalen'

06 april 2025 - door Redactie

De populaire betaalapp Klarna, bekend van de "Buy Now, Pay Later" (BNPL) formule, ligt steeds meer onder vuur. In heel Europa groeit de bezorgdheid over het gemak waarmee consumenten, vooral jongeren, in de schulden belanden.

Hoe werkt Klarna?

Klarna biedt een eenvoudige manier om online aankopen uit te stellen. Klanten kiezen tijdens het afrekenen voor 'Betaal later', waarna Klarna de webshop onmiddelijk betaalt. De klanten ontvangen vervolgens hun bestelling en krijgen 30 dagen de tijd om te betalen aan Klarna. Wordt die betaling te laat uitgevoerd, dan volgen aanmaningen, boetes en uiteindelijk zelfs incassobureaus. In extreme gevallen kan dat oplopen tot boetes van 120 euro of meer op relatief kleine aankopen.

Voor wie zijn budget op orde heeft, is Klarna een handige tool. Zo hoeven klanten hun kredietkaartgegevens niet overal achter te laten, wat voor extra veiligheid zorgt. Het systeem is ook handig bij retourzendingen van kledij: je betaalt pas als je beslist het product te houden. Bij Bancontact betaal je op voorhand, en moet je wachten tot het bedrag wordt teruggestort na een retour, wat vertraging en risico op fouten met zich meebrengt.

Een valkuil voor kwetsbare consumenten

Maar net die eenvoud maakt het systeem ook gevaarlijk. Klarna verleidt vooral jongeren en kwetsbare groepen tot impulsaankopen. Volgens schuldhulpverleners is dit een snelgroeiend probleem: consumenten bouwen schulden op zonder dat ze goed beseffen dat ze lenen.

Een onderzoek van BV-OECO toont aan dat 1 op de 6 Belgen al in contact kwam met een incassobureau vanwege Klarna of een andere BNPL-dienst. Schuldbemiddelaars slaan alarm: deze diensten stimuleren volgens hen problematisch koopgedrag.

Lakse controles, zelfs voor minderjarigen

In een recent artikel van HLN werd blootgelegd dat minderjarigen makkelijk Klarna-accounts kunnen aanmaken. Door simpelweg een valse geboortedatum in te voeren, kunnen jongeren voor honderden euro’s aan goederen bestellen, zonder ouderlijk toezicht. Wanneer ze die schulden niet kunnen terugbetalen, begint de ellende: herinneringskosten, boetes en druk van incassobureaus.

Toezicht ontbreekt voorlopig

Een belangrijk probleem is dat BNPL-diensten zoals Klarna niet onder de klassieke wetgeving voor consumentenkredieten vallen. Dat betekent dat ze geen verplichte kredietwaardigheidscontrole moeten uitvoeren, in tegenstelling tot banken en kredietmaatschappijen. Toezichthouders zitten dus met de handen in het haar.

Gelukkig is er beterschap op komst. De Europese Unie werkt aan een nieuwe richtlijn die BNPL-platformen zal verplichten om een kredietcheck uit te voeren vooraleer klanten toegang krijgen tot uitgestelde betalingen. Daarmee moet worden voorkomen dat mensen buiten hun mogelijkheden gaan leven via apps als Klarna.


Laatste artikels over Leningen

Spaarrentes dalen terwijl leningen duurder worden

09 maart 2025

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar kortetermijnrente verlaagd, maar paradoxaal genoeg stijgt de langetermijnrente. De reden? Europa staat voor massale uitgaven in defensie, wat de financieringskosten de hoogte in jaagt.


Let op voor renteloze autoleningen: zijn ze echt gratis?

10 januari 2025

Het Autosalon is terug, en zoals steeds zorgen autofabrikanten en dealers voor een overvloed aan kortingen en promoties om kopers te overtuigen. Dit jaar is geen uitzondering, met stevige prijsverlagingen en aantrekkelijke financieringsmogelijkheden.


Hypotheekwinkel biedt woonkredieten van 40 jaar aan om eigen woning toegankelijker te maken

23 oktober 2024

Door stijgende woningprijzen en hogere rentevoeten worden lange looptijden voor woonkredieten steeds gebruikelijker. De kredietmakelaar Hypotheekwinkel biedt nu, in samenwerking met Vivium, woonkredieten aan met een looptijd van maar liefst 40 jaar.


Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.