18 april 2025 - door Redactie
Uit een recent onderzoek van HelloSafe blijkt dat slechts 5% van de Belgen rechtstreeks belegt in aandelen. Daarmee staat België helemaal onderaan op de internationale ranglijst, ver achter andere landen.
De Belg staat al langer bekend als risicomijdend, en dat wordt nogmaals bevestigd in de cijfers. In plaats van hun geld te investeren in aandelen, geven Belgen de voorkeur aan veilige spaarvormen zoals de klassieke spaarrekening of termijnrekeningen. Ondanks de historisch lage rente van de voorbije jaren en de aanhoudende inflatie, blijft het spaargeld massaal op de bank staan.
Het onderzoek van HelloSafe, gebaseerd op gegevens uit 2023 en 2024 van diverse bronnen, geeft aan dat er een foutenmarge van 5 tot 10% is wegens het gebrek aan officiële Belgische statistieken over beleggersactiviteit. Toch is de trend duidelijk: België hinkt achterop.
De Belgische cijfers steken schril af tegen de situatie in de buurlanden:
Nederland: 14% van de gezinnen belegt in aandelen
Frankrijk: 15,1%
Verenigd Koninkrijk: 33%
Verenigde Staten: maar liefst 55% van de huishoudens is actief op de beurs
In de VS is beleggen een integraal onderdeel van vermogensopbouw, mede dankzij populaire pensioenproducten zoals 401(k)-plannen die beleggen in indexfondsen en aandelen stimuleren.
Omdat zo weinig Belgen rechtstreeks in aandelen investeren, is de impact van de beurskoersen op het gemiddelde Belgische vermogen relatief beperkt. In goede beursjaren profiteren Belgische gezinnen dus amper van stijgende koersen. Maar omgekeerd beschermen ze zich ook beter tegen verliezen in slechte beursjaren, zoals het huidige klimaat waarin onzekerheid troef is.
De recente beursvolatiliteit wordt onder meer veroorzaakt door geopolitieke spanningen en het economische beleid van Donald Trump, die via invoerheffingen en protectionistische maatregelen een nieuwe handelsoorlog op gang heeft gebracht. Die spanningen wakkeren de vrees voor een globale groeivertraging aan en zetten druk op de internationale markten, waardoor de beurskoersen flink onderuit zijn gegaan.
Toch is er ook een kentering merkbaar. Door de recente koersdalingen zien sommige Belgen nu een instapmoment om voorzichtig te beginnen met beleggen. Vooral jongere spaarders en beleggers stappen stilaan in de markt met ETF’s of dividendaandelen. Zij willen profiteren van lage instapkoersen om op lange termijn vermogensgroei te realiseren.
Beleggingsexperts wijzen erop dat beleggen in aandelen, mits een gediversifieerde aanpak en een langetermijnvisie, historisch gezien betere rendementen oplevert dan sparen. Met een solide strategie, en eventueel via gespreide indexfondsen, kan zelfs de voorzichtige Belg op termijn zo meer halen uit zijn spaargeld.
Op onze website kan je brokers voor aandelen vergelijken.
20 mei 2025
Beleggen wordt steeds eenvoudiger én goedkoper. Met de lancering van AutoInvest maakt Saxo Bank het mogelijk om voor slechts 2 euro per maand automatisch te beleggen in ETF’s.
29 maart 2025
Saxo Bank trekt zich terug uit de vermogensbeheeractiviteiten en draagt de portefeuilles van zijn klanten over aan de Nederlandse digitale vermogensbeheerder Semmie.
22 maart 2025
De concurrentiestrijd onder brokers om de hangmatbelegger, de investeerder die inzet op passieve indexfondsen (ETF's), wordt steeds heviger.
13 maart 2025
De Zwitserse J. Safra Sarasin Group neemt een meerderheidsbelang van 70% in Saxo Bank. Oprichter en CEO Kim Fournais behoudt zijn aandeel en blijft aan het roer van de Deense fintechbank.
21 februari 2025
De regering-De Wever wil een meerwaardebelasting op aandelen en andere financiële activa invoeren, maar de precieze details blijven voorlopig onduidelijk.
26 januari 2025
In 2024 hebben tienduizenden Belgen voor het eerst geïnvesteerd in ETF's (Exchange-Traded Funds), waarmee ze op een eenvoudige en gespreide manier toegang kregen tot de beurs.
11 december 2024
Uit een recent onderzoek van Saxo Bank en iVox blijkt dat de financiële kennis van Belgen ondermaats is, met een opvallend verschil tussen mannen en vrouwen.