27 april 2025 - door Redactie
Vanaf oktober zullen banken een extra veiligheidscontrole invoeren: bij elke overschrijving wordt niet alleen het IBAN-rekeningnummer, maar ook de naam van de begunstigde gecontroleerd.
Deze zogenaamde IBAN-naamcheck moet consumenten beter beschermen tegen fraude.
Tot nu toe volstond het om bij een overschrijving enkel het juiste IBAN-nummer in te vullen. De naam die je toevoegde bij de begunstigde werd niet actief gecontroleerd. Dit systeem maakte het voor fraudeurs relatief eenvoudig om slachtoffers te misleiden. Een bekend voorbeeld is factuurfraude: criminelen sturen nagemaakte facturen, bijvoorbeeld zogenaamd van een energieleverancier, met hun eigen bankrekeningnummer, vaak dat van een zogenoemde "geldezel". De klant denkt correct te betalen, maar het geld verdwijnt in de zakken van oplichters.
Jaarlijks worden zo in België miljoenen euro’s buitgemaakt via deze vorm van fraude. Door nu verplicht te controleren of naam en rekeningnummer overeenkomen, hopen banken het aantal frauduleuze overschrijvingen drastisch terug te dringen.
Vanaf oktober zal elke bankoverschrijving eerst door het banksysteem worden gecontroleerd:
Exacte match: Als naam en IBAN overeenkomen, krijg je een bevestiging dat alles klopt.
Kleine afwijking: Bij lichte verschillen (zoals een typfout of kleine schrijfwijzevariatie) zal de bank de correcte naam voorstellen.
Geen match: Bij een duidelijke mismatch krijg je een waarschuwing dat de ingevoerde naam niet overeenkomt met het IBAN-nummer.
Opgelet: de klant blijft de eindverantwoordelijke. Je kan ervoor kiezen om een betaling toch uit te voeren ondanks een waarschuwing, maar als later blijkt dat je werd opgelicht, zal de bank niet aansprakelijk zijn.
Voor consumenten: Bij onderlinge betalingen, zoals ouders die samenleggen voor een cadeau, wordt het belangrijk om niet alleen het rekeningnummer maar ook de correcte naam door te geven. Geen overbodige luxe, want bij vriendschappelijke overschrijvingen circuleert nu vaak enkel een nummer.
Voor bedrijven: Ondernemingen moeten duidelijk hun officiële bedrijfsnaam communiceren bij betalingsverzoeken. Veel bedrijven handelen immers onder een merknaam die afwijkt van de vennootschapsnaam, wat verwarring kan veroorzaken bij klanten.
De IBAN-naamcheck zal ook uitgebreid worden naar internationale betalingen binnen Europa. Dat is verplicht door de nieuwe Europese verordening (Instant Payments Regulation).
De IBAN-naamcontrole is al succesvol ingevoerd in landen zoals Nederland, waar banken via het systeem “SurePay” sinds 2017 gelijkaardige controles uitvoeren. Sindsdien is het aantal gevallen van factuurfraude er merkbaar gedaald.
De invoering in België en andere Europese landen past binnen een bredere Europese trend om online betalingen veiliger en betrouwbaarder te maken.
14 mei 2025
ING lanceert een nieuwe functie in haar mobiele app om klanten beter te beschermen tegen een van de snelstgroeiende vormen van digitale oplichting: bankhelpdeskfraude.
12 februari 2025
Betalen met de smartphone zit in de lift in België. In 2024 gebeurde een recordaantal transacties via Bancontact en Payconiq, zo maakt Bancontact Payconiq Company bekend.
12 december 2024
Door de toenemende geopolitieke spanningen rondom de oorlog in Oekraïne, roepen Nederlandse banken consumenten op om een cashbuffer in huis te hebben.
07 juli 2024
De bank KBC heeft als eerste in België de nieuwe Europese betaaldienst Wero geïntegreerd in haar app.
13 januari 2024
KBC kondigt wijzigingen aan in haar zichtrekeningaanbod, met impact op zowel de KBC-Basisrekening als de KBC-Plusrekening.
07 januari 2024
De hippe onlinebank Revolut bediende Belgische klanten vooralsnog vanuit Litouwen, maar krijgt weldra een volwaarde Belgische tak.
15 september 2023
De Europese Centrale Bank (ECB) is het idee genegen om banken te verplichten om meer geldautomaten te plaatsen in België.