14 mei 2025 - door Redactie
ING lanceert een nieuwe functie in haar mobiele app om klanten beter te beschermen tegen een van de snelstgroeiende vormen van digitale oplichting: bankhelpdeskfraude.
Met de nieuwe tool ‘Check je Gesprek’ kunnen gebruikers eenvoudig nagaan of ze écht worden gebeld door een medewerker van ING.
Ondanks tal van waarschuwingen en sensibilisatiecampagnes blijven veel mensen slachtoffer van phishing en bankfraude. Fraudeurs maken gebruik van geavanceerde technieken zoals spoofing, waarbij ze het telefoonnummer van de bank vervalsen zodat het lijkt alsof ING zelf belt.
In zo’n neptelefoontje wordt de klant onder druk gezet met een alarmerende boodschap: dat er zogezegd verdachte transacties plaatsvinden op hun rekening. Om erger te voorkomen, wordt gevraagd om snel actie te ondernemen. Vaak proberen criminelen op die manier toegang te krijgen tot de computer van het slachtoffer via externe software. Vervolgens maken ze geld over naar rekeningen van zogenaamde geldezels, vaak nietsvermoedende jongeren of mensen in financiële nood.
Om deze praktijken tegen te gaan, heeft ING de knop ‘Check je Gesprek’ toegevoegd aan de onderzijde van haar Banking app. Klanten kunnen tijdens een telefoongesprek hun telefoonnummer invoeren. Het systeem controleert dan onmiddellijk of dat nummer inderdaad gebeld wordt door een medewerker van ING.
Deze eenvoudige handeling kan gebruikers heel wat ellende besparen. De functie is beschikbaar voor alle klanten van ING België en werkt real-time, waardoor je meteen weet of je met een oplichter of een echte ING-medewerker spreekt.
De functie werd eerder al uitgerold in Nederland, waar het volgens ING leidde tot een daling van 43% in het aantal fraudemeldingen door valse helpdeskgesprekken. Door het succes daar besloot ING om de functionaliteit nu ook beschikbaar te maken voor Belgische klanten.
Uit cijfers van ING blijkt dat 61% van de Belgen al minstens één poging tot bankfraude heeft meegemaakt. Het probleem is wijdverspreid en blijft toenemen door de steeds digitalere manier van bankieren. Criminelen richten zich vooral op oudere of minder digitaal onderlegde gebruikers, al kunnen ook jongeren ten prooi vallen aan goed uitgevoerde scams.
ING raadt haar klanten aan om altijd alert te blijven bij verdachte telefoontjes. Een bank zal nooit vragen om je computer op afstand over te nemen, je pincode door te geven of je volledige rekening leeg te halen. Wie twijfelt aan een gesprek, doet er goed aan om het gesprek onmiddellijk te beëindigen en via officiële kanalen contact op te nemen met de bank.
Met ‘Check je Gesprek’ maakt ING een extra stap in de strijd tegen digitale oplichting en hoopt het nog meer klanten bewust te maken van de gevaren en vooral: hoe ze zich ertegen kunnen beschermen.
27 april 2025
Vanaf oktober zullen banken een extra veiligheidscontrole invoeren: bij elke overschrijving wordt niet alleen het IBAN-rekeningnummer, maar ook de naam van de begunstigde gecontroleerd.
12 februari 2025
Betalen met de smartphone zit in de lift in België. In 2024 gebeurde een recordaantal transacties via Bancontact en Payconiq, zo maakt Bancontact Payconiq Company bekend.
12 december 2024
Door de toenemende geopolitieke spanningen rondom de oorlog in Oekraïne, roepen Nederlandse banken consumenten op om een cashbuffer in huis te hebben.
07 juli 2024
De bank KBC heeft als eerste in België de nieuwe Europese betaaldienst Wero geïntegreerd in haar app.
13 januari 2024
KBC kondigt wijzigingen aan in haar zichtrekeningaanbod, met impact op zowel de KBC-Basisrekening als de KBC-Plusrekening.
07 januari 2024
De hippe onlinebank Revolut bediende Belgische klanten vooralsnog vanuit Litouwen, maar krijgt weldra een volwaarde Belgische tak.
15 september 2023
De Europese Centrale Bank (ECB) is het idee genegen om banken te verplichten om meer geldautomaten te plaatsen in België.