09 juni 2025 - door Redactie
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft vorige week opnieuw de rente verlaagd met 25 basispunten, tot 2%. Het is de achtste renteverlaging op rij in een jaar tijd. Daarmee is de Europese beleidsrente sinds 2024 gehalveerd.
Dat is een teken dat de inflatie onder controle is. Hierdoor lijkt het einde van deze reeks renteverlagingen nabij.
Volgens de ECB is de inflatie de voorbije maanden sterk gedaald, onder meer door dalende energieprijzen en een sterkere euro. Omdat ingevoerde producten goedkoper worden bij een sterke munt, heeft dat een dempend effect op de inflatie. Voor 2025 verwacht de ECB dat de inflatie verder zal terugvallen tot onder de doelstelling van 2%, wat de ruimte voor extra renteverlagingen beperkt.
Hoewel de inflatiecijfers gunstig evolueren, blijft de economische groei in Europa relatief zwak. Voor 2025 rekent de ECB op een bescheiden groei van 0,9%, met een mogelijke stijging tot 1,3% tegen 2027. Lagere rentevoeten kunnen in principe bedrijven stimuleren om meer te investeren, maar het effect op de economie blijft voorlopig beperkt.
De renteverlaging door de ECB heeft ook gevolgen voor spaarders. Belgische banken verlagen hun spaarrentes in navolging van het ECB-beleid. Zo kondigde Keytrade Bank aan dat de basisrente op haar Azur-spaarrekening daalt van 0,70% naar 0,60%. De getrouwheidspremie blijft wel behouden op 0,30%.
Door deze verlagingen blijven de meeste spaarrentes onder de verwachte inflatie, waardoor spaargeld aan koopkracht inboet. Wie zijn spaargeld louter op een klassieke spaarrekening parkeert, ziet zijn vermogen dus langzaam wegsmelten in reële termen. Spaarrekeningen vergelijken loont, want sommige nichebanken bieden nog iets hogere rentes of tijdelijke promoties.
Voor wie zijn geld wil laten renderen, zijn er andere pistes dan de spaarrekening. Een populaire optie zijn aandelen met een hoog dividendrendement. Dat zijn beursgenoteerde bedrijven die een deel van hun winst uitkeren aan aandeelhouders. Op de Brusselse beurs vind je bijvoorbeeld vastgoedaandelen zoals Retail Estates, Wereldhave Belgium of Vastned, die momenteel een netto dividendrendement van meer dan 5% bieden.
Let wel: beleggen in aandelen brengt altijd risico’s met zich mee. De koers van het aandeel kan schommelen en dividenden zijn niet gegarandeerd. Toch kiezen steeds meer spaarders ervoor om een deel van hun vermogen te spreiden over ETF’s, dividendwaarden of beursgenoteerd vastgoed om zo de inflatie te verslaan.
30 maart 2025
Belfius introduceert op 1 april 2025 een nieuwe spaarrekening: Belfius Flow. Dit hoogrentende spaarproduct biedt een totale rente van 2,80%, maar beperkt het maandelijkse spaarbedrag tot 600 euro.
29 december 2024
Vanaf 1 januari 2025 treden strengere regels in werking die de zogenoemde verdachte periode verlengen van drie naar vijf jaar. Dit heeft grote gevolgen voor de successierechten die bij een overlijden van toepassing zijn.
27 september 2024
In België zijn in het afgelopen jaar bijna een half miljoen nieuwe termijnrekeningen geopend, mede dankzij de hogere rente.
31 augustus 2024
Op woensdag 4 september krijgen zo'n half miljoen Belgen een mooie som geld teruggestort: de opbrengst van de eenjarige staatsbon, samen met de opgebouwde rente.
14 juni 2024
Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.
24 mei 2024
Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.
07 maart 2024
De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.