Je bent hier: Home > Bankieren > Spaarrekeningen > Rating banken

Rating banken

De bank rating laat zien hoe stabiel een bank is, helaas kan nooit met zekerheid gezegd worden hoe betrouwbaar een bank is.

Een goede indicatie om te oordelen hoe stabiel een bank is, is echter wel de kredietwaardigheidsbeoordeling (ook wel kredietbeoordeling). Deze rating wordt uigevoerd door onder andere drie bekende organisaties; Moody's, Standard & Poor's en Fitch. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in het beoordelen van de kredietwaardigheid van overheden, banken en bedrijven. Ze brengen regelmatig rapporten uit en passen de ratings aan als dit nodig is.

De verschillende rating organisaties hebben zo hun eigen werkwijzen voor het afgeven van een kredietbeoordeling zoals je in de onderstaande tabel kunt zien.

Overzicht ratingbureaus

Standard & Poor's Moody's Fitch Veiligheid
AAA Aaa AAA Hoogste kwaliteit
AA Aa AA Hoge kwaliteit, weinig risico
A A A Kwaliteit, weinig risico
BBB Baa BBB Gemiddeld, klein risico
BB Ba BB Speculatief, hoger risico
B B B Zeer speculatief, erg hoog risico
CCC Caa CCC Zeer hoog risico, bankroet is mogelijk
CC Ca CC Zeer speculatief, grote kans op bankroet
C C C Waarschijnlijk geen betalingen meer, bankroet
D Bankroet

Rating is indicatie veiligheid bank

Hoe hoger de kredietbeoordeling van een bank hoe veiliger en stabieler de bank is. Als een kredietbureau zijn beoordeling verlaagt of verhoogt dan heeft dit zeer grote gevolgen voor de bank. Alleen al het gerucht kan grote gevolgen met zich mee brengen: mensen verliezen het vertrouwen en de beurskoers kan onder druk komen te staan.

Sinds de kredietcrisis is er wel veel kritiek geuit op de verschillende ratingagentschappen. Er waren verwijten dat zij niet snel genoeg reageerden om de beoordeling aan te passen. Tevens worden de kredietbeoordelaars betaald door de ondernemingen of overheden die zij beoordelen. Echter is het zo dat de kredietbeoordelaars strikte richtlijnen hebben wat betreft een beoordeling. Tevens hebben de ratingbureaus hun beoordelingen inmiddels aangepast naar nieuwe maatstaven. Het blijft vaak de enige houvast om snel verschillende banken te beoordelen. Als je een spaarrekening kiest, dan is naast de spaarrente ook de betrouwbaarheid en de stabiliteit van de bank zeer belangrijk.


Advertentie


Populair op FiWe.be