Je bent hier: Home > Beleggen > Brokers vergelijken

Brokers vergelijken in België

Wie zelf aandelen wil kopen, kan terecht bij zijn gekende huisbankier. Echter worden er door de traditionele banken vaak enorm hoge kosten aangerekend, waardoor je beter een beroep kan doen op een gespecialiseerde broker die zich vooral richt op mensen die aandelen willen kopen en verkopen.

Er zijn heel wat brokers actief op de Belgische markt. Hieronder worden er enkele gepresenteerd. We vergelijken de tarieven, zoals de transactiekosten die je betaalt telkens als je aandelen koopt of verkoopt. Door de juiste broker te kiezen voor jouw situatie kan je enorm veel geld besparen.

Vergelijking transactiekost aandelen kopen bij online brokers

ADVERTENTIE

Saxo Bank België
 • Transactiekosten:
  Europese aandelen: Vanaf € 2
  Amerikaanse aandelen: Vanaf USD 1
 • Bewaarloon: Gratis
 • Aandelen, obligaties, fondsen, ETF's, opties,...
 • Uitgebreid platform met veel informatie en kerncijfers van aandelen
 • Laten beleggen kan ook via een geautomatiseerd portefeuillemanagement
 • Lees onze SaxoInvestor review


ADVERTENTIE

MeDirect
 • Transactiekosten:
  Euronext aandelen tot €5.000: €7,50
  Amerika tot €5.000: $15,00
 • Bewaarloon: Gratis
 • Zeer geschikt voor de rustige beleggers
 • De Belgische bank voor sparen, beleggen en vermogensbeheer vanaf €5.000
 • Veel keuze uit beleggingsfondsen en kant-en-klare modelportefeuilles


Trade Republic
 • Transactiekosten:
  Europese aandelen: €1,00
  Amerikaanse aandelen: €1,00
 • Bewaarloon: Gratis
 • Hoge rente: 4% bruto op cash die niet belegd is (2,8% netto rente)
 • Heel handige en gebruiksvriendelijke app
 • Buitenlandse rekening, extra fiscale formaliteiten
 • Onder toezicht Duitse Bundesbank en BaFin
 • Cash beschermd tot 100.000 euro


Hoe een bank of broker kiezen?

Wie in aandelen gaat beleggen zal regelmatig kopen en ook verkopen. Er zijn diverse banken en brokers die jouw aandelen transacties kunnen uitvoeren. Echter is het van belang dat de transactiekosten of commissies niet te hoog zijn. Telkens als je koopt of verkoopt moet je deze kosten betalen. Als je veel transacties doet per jaar dan kunnen deze kosten zwaar doorwegen. Meestal zijn de traditionele banken erg duur en zijn de gespecialiseerde brokers een pak goedkoper. Het loont dan ook de moeite om voor deze transacties beroep te doen op een gespecialiseerde broker in plaats van jouw huisbankier.

Een belangrijke kost die traditionele banken aanrekenen is bijvoorbeeld het bewaarloon. De bank rekent kosten aan omdat ze de aandelen voor jou bewaart in een effectenrekening en omdat ze zorgt dat je de dividenden op je rekening gestort krijgt. De meeste internetbrokers rekenen echter geen kosten aan en alleen al op deze kostenpost kan je makkelijk tientallen euro's per jaar besparen.

Hierboven kan je een aantal banken en brokers met elkaar vergelijken als het gaat om transactiekosten van aandelen kopen en verkopen voor normale Belgische beleggers.

Saxo Bank

Saxo Bank biedt een compleet en gebruiksvriendelijk platform aan voor particuliere beleggers, zodat ze zelf de stap naar de beurs kunnen maken. Raadpleeg koersen, grafieken, adviezen van analisten en voer orders uit tegen lage tarieven. Beleggers met veel ervaring kunnen bij Saxo Bank ook handelen in risicovolle opties. Je kan er bij Saxo Bank ook voor kiezen om te laten beleggen via een geautomatiseerd portefeuillemanagement.

MeDirect

MeDirect staat bekend als dé Belgische fondsenbank, die ook vermogensbeheer verzorgt. Je kan er echter ook terecht als je zelf aandelen wil kopen of verkopen. Voor het verhandelen van aandelen op de beurs van Brussel rekent MeDirect een commissieloon van 0,10% aan, met een minimum van 7,50 euro. Pas als je voor meer dan 7.500 euro koopt of verkoopt moet je dus meer betalen dan het minimumtarief.

Bux Zero

In de VS is het gratis beleggen al langer aan een opmars bezig. Bux Zero brengt dit nu ook naar België met een handige app, die vooral aantrekkelijk zal zijn voor de ietwat jongere beleggers. Ze bieden de mogelijkheid om gratis orders uit te voeren, maar vaak ben je beter af door voor een betalend order te kiezen. Dit kost evenwel slechts 1 euro, wat een absoluut bodemtarief is. De gratis orders worden alleen aan het einde van de dag uitgevoerd, dus in dat geval kan de koers van uitvoering wat afwijken van het moment waarop je het order plaatste.

Voor orders in de VS wordt altijd een nultarief gehanteerd. Hier is echter nog wel een koersopslag van toepassing. Dit is een extra kost van 0,25% die je moet betalen omdat het over een transactie in dollar gaat. Koop je dus voor $2000, dan moet je rekening houden met een extra kost van $5. Echter in veel gevallen ben je dan nog heel wat goedkoper af dan wat je bij traditionele brokers zou moeten betalen.


Brokers voor Aandelen: Tarieven, Platformen, Mogelijkheden en Diensten

Brokers spelen een essentiële rol bij het faciliteren van de handel in aandelen op de financiële markten. Ze fungeren als tussenpersoon tussen beleggers en de markten, waardoor individuen en instellingen toegang hebben tot aandelentransacties. Het is belangrijk op te merken dat brokers aanzienlijke verschillen vertonen in tarieven, platformen, mogelijkheden en diensten die ze aanbieden. We gaan nog even dieper in op wat brokers voor aandelen zijn en waarom het belangrijk is om de juiste broker te kiezen die past bij jouw beleggingsbehoeften.

Wat is een Broker voor Aandelen?

Een broker voor aandelen is een financiële tussenpersoon die beleggers in staat stelt om aandelen te kopen en verkopen op de financiële markten. Ze fungeren als een schakel tussen de belegger en de effectenbeurzen, waar de handel in aandelen plaatsvindt. Brokers bieden toegang tot handelsplatformen, waar beleggers orders kunnen plaatsen, real-time marktgegevens kunnen bekijken en hun portefeuilles kunnen beheren.

Tarieven

Een belangrijk aspect waarin brokers kunnen verschillen, zijn de tarieven die ze in rekening brengen voor hun diensten. Deze tarieven kunnen variëren afhankelijk van de broker en het type transactie. Enkele veelvoorkomende kosten zijn commissies per transactie, spreads (het verschil tussen de koop- en verkoopprijs van een aandeel), bewaarloon en valutawisselkosten. Het is belangrijk om de tariefstructuur van verschillende brokers te vergelijken om ervoor te zorgen dat je een goede prijs-kwaliteitverhouding krijgt en dat de kosten passen bij jouw beleggingsstijl.

Platformen en Tools

Brokers bieden handelsplatformen en tools waarmee beleggers aandelen kunnen verhandelen en hun portefeuilles kunnen beheren. Deze platformen kunnen variëren in termen van gebruiksgemak, functionaliteit en beschikbare tools. Sommige brokers bieden geavanceerde handelsplatformen met uitgebreide analysetools, real-time marktgegevens, grafieken en nieuwsfeeds. Anderen bieden eenvoudigere platformen die meer geschikt zijn voor beginnende beleggers. Het is belangrijk om het handelsplatform en de beschikbare tools te evalueren om ervoor te zorgen dat ze aansluiten bij jouw behoeften en ervaringsniveau.

Mogelijkheden en Diensten

Naast de basisfuncties bieden brokers vaak aanvullende mogelijkheden en diensten. Dit kan onder meer handelsopties omvatten, zoals short selling of het verhandelen van complexe derivaten, toegang tot internationale markten, pensioen- of beleggingsadvies, educatief materiaal en klantenondersteuning. Het is belangrijk om de beschikbare mogelijkheden en diensten van verschillende brokers te onderzoeken en af te stemmen op jouw specifieke beleggingsdoelen en behoeften.

Reputatie en Regulering

Bij het kiezen van een broker is het ook belangrijk om de reputatie en regulering van de broker te onderzoeken. Kijk naar de lange-termijn reputatie van de broker, klantbeoordelingen en eventuele geschillen of juridische kwesties. Daarnaast moeten brokers ook voldoen aan regelgevende vereisten en gereguleerd zijn door relevante autoriteiten, zoals de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België. Dit biedt een extra niveau van bescherming en vertrouwen bij het omgaan met de broker.

Conclusie

Brokers voor aandelen spelen een cruciale rol bij het mogelijk maken van aandelentransacties voor beleggers. Bij het kiezen van een broker is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren, zoals tarieven, platformen, mogelijkheden en diensten die ze aanbieden. Het vergelijken van brokers helpt je om de juiste keuze te maken die past bij jouw beleggingsdoelen en behoeften. Vergeet niet om ook de reputatie en regulering van de broker te onderzoeken om ervoor te zorgen dat je samenwerkt met een betrouwbare en gereguleerde partner in jouw beleggingsactiviteiten.


Advertentie


Populair op FiWe.be