Je bent hier: Home > Verzekeringen

Verzekeringen
In België zijn er een aantal verplichte verzekeringen, zoals de BA auto of BA moto. Deze verzekeringen 'burgerlijke aansprakelijkheid' dekken de schade die je toebrengt aan anderen bij het veroorzaken van een ongeval. Andere verzekeringen zijn niet verplicht, maar toch zal haast iedereen zulk een verzekering afsluiten. De brandverzekering is hier een mooi voorbeeld van. Ook een familiale verzekering wordt door veel mensen afgesloten.

Andere erg nuttige verzekeringen zijn bijvoorbeeld de hospitalisatieverzekering of de verzekering reisbijstand. Stilaan wint ook de uitvaartverzekering aan belang.

Online verzekeringen

In België zijn er al een aantal verzekeraars actief die je online een uitmuntende service kunnen aanbieden. Vooral de autoverzekeringen kan je makkelijk online vergelijken en afsluiten, maar ook reisverzekeringen of uitvaartverzekeringen kunnen via internet afgesloten worden.

Wat is het verschil tussen een verzekeringsmakelaar en een verzekeringsagent?

Tussen jezelf als klant en de verzekeringsmaatschappij kan zowel een verzekeringsmakelaar als een verzekeringsagent staan. Deze twee functies zijn compleet verschillend: de verzekeringsagent is enkel verbonden aan de verzekeringsmaatschappij en zal je dus steeds een verzekering van die bepaalde maatschappij aanraden. Een verzekeringsmakelaar daarentegen is in theorie een onafhankelijke tussenpersoon die voor jou objectief op zoek gaat naar de beste verzekering. De makelaar bekijkt je specifieke geval en gebruikt vervolgens zijn ervaring in de verzekeringenwereld.

Een verzekeringsmakelaar lijkt zo erg aantrekkelijk, maar toch zijn hier ook enkele addertjes. Let erop dat de makelaar zijn werk goed doet en dat hij echt op zoek gaat naar wat voor je het beste is, en niet naar wat voor hem de grootste commissie oplevert! Soms kan je ook een goedkoper resultaat krijgen door je rechtstreeks tot de maatschappij te richten (via een agent), eerder dan gebruik te maken van een tussenpersoon (de makelaar).

Vraag advies aan de verzekeringsmakelaar of -agent

Je verzekeringsagent of verzekeringsmakelaar is dagelijks bezig met de ingewikkelde verzekeringenmaterie. Als er daarom iemand is die je in deze moeilijke wereld de weg kan wijzen, dan is het wel je makelaar of agent. Wees daarom niet bang om vragen te stellen. Het is net hun taak om je bij te staan.

Hoe een verzekeringsmakelaar of verzekeringsagent vinden?

Je kan een makelaar of agent op verschillende manieren vinden. De belangrijkste bron van informatie is de website van de verzekeringsmaatschappij. Hierop vind je vaak adressen van alle kantoren en agenten. Ook de Gouden Gids biedt een overzicht aan van alle verzekeringsmakelaars en -agenten.