Je bent hier: Home > Beleggen

Beleggen

brokers

Brokers vergelijken

Leer zelf beleggen en kies voor een broker met lage transactiekosten.

Vergelijk brokers »


Waarom starten met beleggen?

Je kan jouw geld thuis onder een kussen bewaren of op een spaarrekening zetten, maar beide opties zullen weinig opleveren. De spaarrentes zijn de afgelopen jaren enorm gedaald. Met een beetje geluk krijg je 0,50% rente op jouw spaargeld. Op een bedrag van 1.000 euro ontvang je dus slechts 5 euro aan rente per jaar. Je moet dus wel heel veel geld op jouw spaarrekening hebben staan wil het wat leuks opleveren.

Sparen is verliezen

Op 20 jaren tijd is spaargeld zelfs 20% minder waard geworden. Dit komt omdat de inflatie de waarde van het geld aantast, waardoor het geld aan koopkracht verliest. Als spaarder zal je in de huidige marktomstandigheden dus onvermijdelijk verarmen. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen op zoek gaan naar alternatieven, zoals investeren in obligaties, aandelen of vastgoed.

Of je veel of weinig geld hebt, beleggen voor beginners is altijd mogelijk. Het maakt niet uit of je 10.000 euro wilt beleggen of slechts 50 euro. Hieronder bespreken we enkele mogelijkheden.


Realiseer een hoger rendement door zelf geld uit te lenen

Banken gebruiken het geld van spaarrekeningen om geld uit te lenen. Tegenwoordig kan je via internet zelf geld uitlenen aan particulieren. In plaats van geld uit te lenen aan 1 persoon kan je op deze manier een portefeuille samenstellen van verschillende projecten waar je telkens een klein bedrag aan uitleent. Op die manier realiseer je een beter rendement dan op een spaarboekje. In België is dit mogelijk via de website van Mozzeno.

Door zelf geld uit te lenen zal je al snel een aantrekkelijk rendement kunnen realiseren, maar vergeet niet dat er helaas ook leningen bij zullen zijn die niet volledig terugbetaald zullen worden. Tegenover een hoger rendement staat altijd een hoger risico!


Beginnen met beleggen op de financiële markten

Van nature zijn Belgen eerder risicoschuw, dus beginnen met beleggen is in België al vaak een erg grote stap. Maar laat je echter niet afschrikken. Je kan al starten met beleggen met kleine bedragen.

Het eenvoudigst voor een beginner is uiteraard om bij de bank een beleggingsfonds te kopen of om een vermogenbeheerder aan te spreken. Omdat de bank hier ook geld moet aan verdienen, moet je dus bereid zijn om jaarlijks een aanzienlijk deel van het rendement af te staan. Als je tijd en zin hebt, overweeg je best om zelf te starten met het kopen van aandelen. Dat is helemaal niet zo moeilijk meer dankzij handige apps en online platformen. Hieronder bespreken we de verschillende mogelijkheden.

Beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds verzamelt het geld van een grote groep mensen en gaat hiermee investeren in aandelen, obligaties of nog andere beleggingsvormen. De fondsbeheerder zorgt voor de spreiding van het risico waardoor een aandelenfonds veel minder risicovol is dan een belegging in slechts 1 aandeel. Nadeel is natuurlijk wel dat er kosten zijn die betaald moeten worden. Zo zal de fondsbeheerder een loon krijgen en vaak nog een deel van de behaalde winst krijgen. Ook worden er vaak hoge instap-en uitstapkosten aangerekend. Om deze redenen zal je met beleggingsfondsen altijd een lager rendement hebben dan met een rechtstreekse belegging in aandelen.

In België staat MeDirect bekend als dé Belgische fondsenbank. Je hebt hier keuze uit wereldwijde fondsen en kant-en-klare modelportefeuilles. Bovendien betaal je op de meeste fondsen geen instap-, uitstap- of transactiekosten!

Laten beleggen

Heel wat mensen zijn niet thuis op de beurs en vinden een beleggingsfonds kiezen al een erg zware opdracht. In dat geval is bijvoorbeeld vermogensbeheer van MeDirect een goede keuze. Al vanaf 5.000 euro kan er voor jou een portefeuille op maat samengesteld worden. Deze wordt bovendien opgevolgd en eventueel aangepast als het nodig is. Op die manier wordt goed ingespeeld op de fluctuaties van de beurzen.

Zelf aandelen kopen

Door een aandeel te kopen word je mede-eigenaar van een bedrijf. Op de beurs vind je veel bekende bedrijven waarvan je aandelen kunt kopen, zoals bijvoorbeeld Google, Apple, AB Inbev, Telenet, Proximus enzovoorts. Beleggen in aandelen is helemaal niet zo moeilijk, je moet hiervoor alleen een goede broker hebben die liefst zo weinig mogelijk kosten aanrekent. Je kan dus best de broker tarieven vergelijken.

Een zeer goede lokale broker om aandelen te kopen is SaxoInvestor, de opvolger van BinckBank. Lees onze Saxo Investor review.

Door de komst van Robinhood achtige apps kan je tegenwoordig vrijwel gratis aandelen kopen of tegen een extreem lage kostprijs. Lage transactiekosten maken beleggen ook interessant voor kleine bedragen. Het rendement van jouw belegging wordt namelijk voor een stuk bepaald door de kosten die je moet betalen om aandelen te kopen en verkopen.

Let wel op met hippe apps die uitpakken met goedkope transactiekosten. Vaak gaat het over buitenlandse rekeningen die geen beurstaks afhouden. Je moet dit dan zelf bijhouden en zelf doorstorten aan de fiscus. Door te kiezen voor een lokale speler gebeurt dit allemaal automatisch. De iets hogere transactiekosten zorgen er dan voor dat je fiscaal gezien helemaal in orde bent.

Spreid het risico

Je zorgt verder best voor wat spreiding want een individueel aandeel kan altijd hard onderuit gaan door slecht nieuws. Je kan dus veel geld verliezen als het tegenzit, als je hier niet tegen opgewassen bent dan beleg je best niet in individuele aandelen.

Een beleggingsportefeuille bestaat ideaal gezien ten eerste uit trackers, holdings en vastgoed. Daarnaast kan je gaan stock-picken en individuele aandelen selecteren.

Indexfondsen of indextrackers zijn een absolute must als je een gespreide portefeuille wil opbouwen. Als je denkt dat de beurs het dit jaar goed gaat doen (de Bel20 bijvoorbeeld), dan kan je daar op inzetten. Door een tracker aan te schaffen koop je als het ware een mandje met verschillende aandelen. Het voordeel van deze beleggingsvorm is dat de kosten relatief laag zijn. De beheerder van deze tracker moet immers gewoon de samenstelling van de beursindex volgen. Op deze manier is een tracker veel goedkoper dan een beleggingsfonds dat de bank verkoopt. Door te beleggen in de tracker wordt het risico meteen gespreid over een groot aantal aandelen.

Verder zijn er de beursgenoteerde holdings, zoals Ackermans & van Haaren, Brederode of Sofina. Dit zijn investeringsmaatschappijen die beleggen in andere bedrijven en doorgaans een grote familiale aandeelhouder hebben. Ze bestaan al heel lang en hebben heel wat kennis opgebouwd. Omdat ze het kapitaal van de familie beheren kan je als kleine belegger dus meeliften op de successen van grote beleggers met een uitstekende track-record.

Tenslotte kan je via de beurs ook beleggen in vastgoed. Het is zelfs een aanrader om enkele gereglementeerde vastgoedvennootschappen in je portefeuille op te nemen. Doorgaans hebben zij een vrij stabiele business die jaarlijks een aantrekkelijk dividend oplevert. Het dividend is het deel van de winst dat aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd.

Naast deze drie basiscomponenten kan je individuele aandelen gaan selecteren met een hoger risicoprofiel. Lees hier alvast nog enkele tips om beter te beleggen.

Wie belegt in aandelen heeft recht op een fiscale vrijstelling op ontvangen dividenden. Omdat er automatisch roerende voorheffing wordt afgehouden bij de uitbetaling van dividenden, moet je het reeds betaalde bedrag terugvragen van de fiscus. Vergeet de vrijstelling voor dividenden dus niet aan te vragen bij je belastingaangifte. In de kalenderjaren 2019 tot 2021 bedraagt de vrijstelling 800 euro.

Obligaties

Als je een obligatie koopt geef je als het ware een lening uit. Je kunt bijvoorbeeld 5.000 euro uitlenen aan een bedrijf. Daar wordt vervolgens rente over uitbetaald, bijvoorbeeld 4%. Afhankelijk van de looptijd wordt de rente jaarlijks uitbetaald.

Groot voordeel van obligaties is dat ze iets veiliger zijn dan aandelen. Bij een eventueel faillissement van het bedrijf wordt de obligatiehouder uitbetaald voor de aandeelhouder, die vaak met lege handen overblijft. Daarnaast zijn obligaties doorgaans ook eenvoudig te begrijpen.

Nadelen zijn dat het een eerdere saaie beleggingsvorm is, de obligatiekoersen bewegen minder snel dan de aandelenkoersen. Je zult dan ook geen torenhoge rendementen behalen. Obligaties zijn eerder een goed alternatief voor spaarrekeningen. Je ontvangt een stuk meer rente, een groot voordeel dus! Door het geld te spreiden over verschillende obligaties kan je het risico ook sterk beperken. Zelfs als 1 bedrijf overkop moest gaan, dan ben je nog niet al je spaargeld kwijt.


Succesvol beleggen

Leer succesvol beleggen zonder dat het veel tijd kost. Reserveer jouw boek »

in 10 stappen succesvol beleggen

Populair op FiWe.be