Je bent hier: Home > Leningen > Persoonlijke lening

Persoonlijke lening of lening op afbetaling

Een lening op afbetaling is ideaal om kleinere investeringen te financieren. Voorbeelden zijn kleine verbouwingen aan jouw woning, afwerking van de tuin, aanleggen van een zwembad,... Sommige financiële instellingen bieden ook aparte producten aan om aan zulke financieringsbehoeften te voldoen. Voorbeelden zijn de Renovatielening (belastingvermindering mogelijk), Vakantielening, Autolening of Huwelijkslening.

Persoonlijke lening simulatie

ADVERTENTIE

KBC
 • Simuleer en vraag meteen aan
 • Ook als je geen KBC-zichtrekening hebt
 • Leen minimaal € 500
 • Fietslening met financiering tot 110% van het aankoopbedrag
 • Autolening met financiering tot 110% van het aankoopbedrag
 • Renovatielening met financiering tot 100% van het aankoopbedrag


ADVERTENTIE

Mozzeno
 • Persoonlijke lening vanaf € 1.250 tot 50.000 euro
 • Volledig online afhandeling
 • Onmiddellijk antwoord op aanvraag
 • Meteen de beste rente op basis van je profiel
 • Lenen zonder bank, uniek in België
 • Beloning voor correcte terugbetalingen


Let op: Er gelden goedkopere tarieven voor de Renovatielening en de Autolening.


De kost van je persoonlijke lening berekenen? Klik door naar de simulators en geef gewoon het gewenste bedrag en eventueel de looptijd in. Er wordt een JKP voorgesteld en een maandelijkse aflossing. Zo kan je makkelijk vergelijken hoeveel je kan besparen als je elders een goedkopere rentevoet te pakken krijgt. Soms kan je het bedrag van de maandelijkse aflossing ook zelf kiezen.

De goedkoopste persoonlijke lening

Persoonlijke leningen zijn relatief duur, net omdat je het geld voor verschillende doeleinden mag gebruiken. De rentevoeten komen dan al snel uit op 8% of meer, afhankelijk het geleende bedrag, de looptijd van de lening en jouw persoonlijke financiën of terugbetalingscapaciteit. Interessante en concurrentiële voorwaarden vind je wel bij de Mozzeno persoonlijke lening.

Werking

De bank zal het geleende bedrag in één keer op jouw rekening storten. Afhankelijk van de financiële instelling zijn persoonlijke leningen al mogelijk vanaf 500 euro. Het maximumbedrag kan oplopen tot 100 000 euro, de aflossingstermijn kan oplopen tot 5 of zelfs 7 jaren.

Bij een gewone persoonlijke lening moet je niet vermelden voor welke doeleinden je het geleende bedrag zal aanwenden. Je moet dus geen enkele factuur ter verantwoording voorleggen en kan het bedrag dus uitgeven naar eigen wens.

De lening op afbetaling heeft een vaste rentevoet. Maandelijks zal je dus een vast bedrag moeten aflossen (kapitaal-en rentedeel). De rentevoet is afhankelijk van de omvang en de duur van de lening en verschilt uiteraard van bank tot bank.

Wie komt in aanmerking om een persoonlijke lening zonder bewijs van uitgaven aan te vragen?

Persoonlijke leningen, als een vorm van consumentenkrediet, zijn voorbehouden aan particulieren of natuurlijke personen die voornamelijk als privépersoon handelen. Je moet minstens 18 jaar oud zijn en je gewone verblijfplaats in België hebben.

Om deze lening aan te vragen is het belangrijk dat je niet staat op de "zwarte lijst" van wanbetalers bij de Nationale Bank van België (NBB). Alvorens een lening toe te kennen, controleren banken systematisch deze lijst. Er staan mensen op die in het verleden grote bankproblemen hebben gehad, zoals wanbetalingen of frauduleuze praktijken. Kredietverstrekkers zijn verplicht om alle wanbetalingen te melden aan de Centrale voor kredieten aan particulieren van de Nationale Bank, om het dossier up-to-date te houden.

Voorwaarden voor het verkrijgen van een persoonlijke lening

Banken zijn nooit verplicht om een persoonlijke lening toe te kennen. Wanneer je een aanvraag indient, zal de bank je documenten vragen om je dossier te vervolledigen. Hoewel je voor dit type lening niet hoeft aan te tonen hoe het geld zal worden gebruikt, moet je wel bewijs leveren van je persoonlijke en financiële situatie.

De bank kijkt naar je inkomsten en uitgaven om te berekenen of je het geld kunt terugbetalen. Je moet een lijst van je lopende leningen overleggen, die de bank controleert door het Centrale voor kredieten aan particulieren te raadplegen. De bank vraagt je naar je vaste lasten (huur, onderhoudsverplichtingen, etc.) en vergelijkt deze met je inkomen. Dit wordt gebruikt om je schuldratio te berekenen en te beoordelen hoeveel je kunt lenen zonder je financiële situatie in gevaar te brengen.

Dit betekent dat iemand met een laag inkomen, maar met weinig schulden, meer kans maakt op een persoonlijke lening dan iemand met een hoger inkomen, maar die al veel schulden heeft.

Nadelen lening op afbetaling

Voor kleinere investeringen moet je jezelf afvragen of je even kan wachten met de aankoop, zodat je het bedrag zelf kan sparen. Een lening aangaan kost natuurlijk geld en voor kleine investeringen is het verstandiger om te wachten tot je voldoende gespaard hebt. Bij plotse en dringende vervangingsinvesteringen is een persoonlijke lening uiteraard wel een goede oplossing.

Leningen op afbetaling vergelijken

Normaal zijn er geen kosten verbonden aan een persoonlijke lening. Alle kosten zitten vervat in het jaarlijks kostenpercentage en je betaalt dus elke maand een stukje van de lening af.

Naast de rente betaal je zo ook maandelijks voor de kosten van het krediet: dossierkosten, beheerskosten, commissielonen enzovoorts. In principe zijn alle kosten en intresten die je zal betalen inbegrepen in het jaarlijks kostenpercentage (JKP). Zo kan je door middel van de rentevoet gemakkelijk vergelijken.

Is het bedrag dat je nodig hebt niet zo hoog, dan kan een kredietkaart ook uitkomst bieden. Elke maand beschik je over een doorlopend krediet en elke maand kan het volledige bedrag terugbetaald worden zodat je geen rente moet betalen. Wanneer je kiest voor gespreide betaling, dan betaal je net zoals bij de persoonlijke lening elke maand een klein bedrag terug.

Voorzichtig!

Een persoonlijke lening kan nuttig zijn om grote uitgaven te spreiden over de tijd. Dit betekent echter niet dat het een vorm van extra inkomen is, aangezien je het bedrag (met interest!) altijd zal moeten terugbetalen. Denk dus altijd goed na over hoe je je persoonlijke lening zal afbetalen, en voorkom zo dat je betalingsmoeilijkheden krijgt.

Om problemen te voorkomen is de bank verplicht om de geschiedenis van de lener te raadplegen. Dit is mogelijk met de "Centrale voor Kredieten aan Particulieren", een centraal bestand dat in feite uit twee delen bestaat: een witte lijst en een zwarte lijst.

Wanneer je een lening goed afbetaalt, sta je geregistreerd op de witte lijst. Deze vermelding verdwijnt drie maanden en acht werkdagen na het einde van de lening uit het bestand.

Bij wanbetaling kom je echter op de zwarte lijst te staan. Hier blijf je tien jaar lang op staan indien je je schuld niet hebt kunnen terugbetalen. Indien je uiteindelijk je schuld wel hebt kunnen afbetalen blijf je slechts één jaar op deze lijst staan.

Hoeveel moet ik afbetalen?

Je kan altijd zelf al eens berekenen hoeveel je minimaal zal moeten betalen per maand. Stel dat je bijvoorbeeld een bedrag van 5000 euro wenst te lenen over een periode van 36 maanden (wat overeenkomt met 3 jaar). In dat geval kun je zeer eenvoudig het minimale maandelijkse bedrag berekenen door gewoon 5000 te delen door 36. Je komt dan uit op een bedrag van 138,89 euro. Daar moet natuurlijk wel nog de intrest aan toegevoegd worden.

Om dit juister te berekenen kan je op onze website een aflossingstabel simuleren.

Maximale rentevoeten

De maximale kredietkosten van elk consumentenkrediet zijn wettelijk beperkt. Een jaarlijks kostenpercentage kan dus nooit hoger liggen dan de wettelijk vastgelegde JKP.

Het maximaal jaarlijks kostenpercentage (rente + andere kosten) van de persoonlijke lening ziet er als volgt uit:

 • maximaal 18,5% voor bedragen tot 1250 euro (sinds 1 december 2012);
 • maximaal 12,5% voor bedragen tussen 1250 euro en 5000 euro (sinds 1 juni 2016);
 • maximaal 10,0% voor bedragen vanaf 5000 euro (sinds 1 december 2015)

Vergeet niet dat deze getallen maxima zijn! Probeer dus zeker een goedkopere persoonlijke lening te verkrijgen!

Bij lage bedragen wordt een hoge rentevoet gehanteerd. Bij hogere bedragen daalt de rentevoet drastisch.


Advertentie


Populair op FiWe.be