Je bent hier: Home > Bankieren > Spaarrekeningen > Termijnrekening

Termijnrekening

Bij een termijnrekening zet je je geld vast gedurende een bepaalde tijd, in ruil voor een hogere intrest. Een andere naam voor een termijnrekening is termijndeposito.

Het grootste voordeel bij termijnrekeningen is dus de hogere rente. Hoe langer je je geld vastzet, hoe hoger de rente. Vaak wordt er ook een hogere rente betaald als er een groter bedrag wordt vastgezet.

Maar er is ook een groot nadeel: je mag je geld niet opnemen gedurende de periode van het contract. Ook niet op de momenten wanneer je je geld hard nodig hebt. Bij sommige banken is er wel de mogelijkheid om toch geld op te nemen, maar hiervoor wordt dan een boete aangerekend.

Een ander nadeel bij een termijnrekening is de belasting. Vanaf de eerste opbrengst zijn er belastingen verschuldigd, terwijl er bij gewone spaarrekeningen een vrijstelling is.

Belasting: roerende voorheffing

Het tarief wat over de ontvangen rente aan belasting moet worden afgedragen bedraagt 30%. Het is dan ook zeer verstandig dit in je overweging mee te nemen bij het kiezen van een rekening. De geafficheerde rente die je in de reclame ziet is namelijk de brutorente.

Voorbeeld belasting termijnrekening:
Spaargeld: €10.000,-
Bruto termijnrekening rente (vb. 3%): €300,-
Belasting over rente (30%): €90,-
Netto termijnrekening rente: €210,-
Totaal spaargeld na belasting: €10.210,-
Netto rendement: 2,10%


Advertentie


Populair op FiWe.be