Je bent hier: Home > Leningen > Hypothecaire lening of woonkrediet > Lineaire hypotheek en annuïteitenhypotheek

Lineaire hypotheek en annuïteitenhypotheek

Annuïteitenhypotheek

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Een annuïteitenhypotheek is de meest voorkomende hypothecaire lening. Bij deze vorm moet je elke maand even veel afbetalen, waardoor deze lening ook wel bekend staat als een hypotheek met vaste mensualiteiten.

Dat het maandelijks af te betalen bedrag gelijk blijft, lijkt op het eerste zicht logisch, maar we zien dat dit bij bijvoorbeeld een lineaire hypotheek niet het geval is.

Bereken de aflossingstabel en de totale kost van je annuïteitenhypotheek via onze aflossingstabel!

Hoe komt dit?

Annuïteitenhypotheek

Wanneer je een lening afbetaalt, betaal je in feite altijd twee delen terug:

  • Het kapitaaldeel (de aflossing): het geleende bedrag zelf.
  • De rente: de kost van het geleende bedrag dat nog niet is terugbetaald.

Met behulp van een wiskundige formule (annuïteiten) worden deze twee delen zo gebalanceerd dat het totaal bedrag per maand altijd gelijk blijft. Indien je maandelijkse afbetaling 1000 euro is, zal deze in het begin verdeeld zijn als 900 euro aan rente en 100 euro aan aflossing, en op het einde als 100 euro rente en 900 euro aflossing.

Lineaire hypotheek

Werking van een lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek wordt het geleende kapitaal terugbetaald in gelijke delen over de tijd. De intresten die je moet betalen worden dan steeds kleiner, omdat het openstaande bedrag elk jaar met eenzelfde bedrag verkleint. We spreken dan ook over een hypotheek met vaste maandelijkse kapitaalaflossingen.

De maandelijkse afbetaling bij een lineaire lening begint dus hoog, maar wordt elk jaar steeds kleiner.

Lineaire hypotheek

Voorbeeld

Meneer Lievens heeft een lineaire hypotheek van 100 000 euro afgesloten aan een jaarlijkse rentevoet van 5%. Hij betaalt deze af in 20 jaar of 240 maanden. Hij moet dus (100 000 euro / 240 maanden =) 417 euro per maand aan kapitaal aflossen.

Eerste maand
Op het einde van de eerste maand staat moet meneer Lievens naast de aflossing, ook nog 0,41% intrest (dit is de jaarlijkse interest van 5% gedeeld door 12 maanden) betalen op het bedrag dat openstond (100 000 euro). Dit is 417 euro.
In totaal moet hij dus na de eerste maand 417 + 417 = 834 euro afbetalen.

Laatste maand
Tijdens de laatste maand resteert er nog maar 417 euro aan kapitaal dat afgelost moet worden. Met de maandelijkse interest van 0,41% kost dit meneer Lievens 2 euro.
De laatste betaling bedraagt dus slechts 417 + 2 = 419 euro.

Het is dus duidelijk dat de aflossingen van een lineaire lening na verloop van tijd sterk dalen.


Advertentie


Populair op FiWe.be