Je bent hier: Home > Leningen > Hypothecaire lening of woonkrediet > scheiding

Een scheiding... wat met het woonkrediet?

U heeft als echtpaar een hypothecaire lening afgesloten en het komt tot een scheiding. Er moet een oplossing gezocht worden voor de lening en dit brengt kosten met zich mee.

Vervroegde terugbetaling van de hypothecaire lening

Stel één van beiden, of jullie samen kunnen intussen het openstaande krediet vervroegd terugbetalen. Geen probleem, een hypothecair krediet kan mits enkele voorwaarden altijd terugbetaald worden. Het gaat in dit geval om een terugbetaling van de lening voor de voorziene terugbetalingstermijn. In dit geval moet je de bank een vergoeding betalen voor het vroeger terugbetalen van de lening, namelijk een wederbeleggingsvergoeding. De wederbeleggingsvergoeding bedraagt 3 maanden intrest op het geleende kapitaal dat je eerder zal terugstorten.

Eén van beiden behoudt de woning

Stel dat één van beide partners besluit om de woning te behouden, dan moet deze partner de andere partner uitkopen (= wederinkoop van opleg) en het hypothecair krediet verder aflossen, geheel of deels. Indien de behoudende partner over niet voldoende middelen beschikt om de vertrekkende partner uit te kopen, zal een nieuwe lening moeten afgesloten worden met de bijhorende kosten zoals schrapping van de huidige hypothecaire inschrijving, wederbeleggingsvergoeding op de vervroegde terugbetaling van de lening die voortijdig afbetaald wordt, nieuwe hypothecaire inschrijving, nieuwe hypothecaire lening,...

Als de partner die de woning behoudt over voldoende middelen beschikt, dan kan de bestaande lening worden behouden. De partner die de woning houdt zal aan zijn bankier moeten vragen om de andere partner officieel vrij te stellen van het krediet. De bank zal vervolgens onderzoeken of de behoudende partner in staat is de lening alleen af te lossen door zijn inkomsten te controleren.

In ieder geval is elke situatie anders en afhankelijk van de onverdeeldheid waarmee je de eigendom kocht en het eventuele huwelijkscontract. Een advocaat of notaris kan advies op maat geven.

De woning wordt verkocht

Je kan ook beiden besluiten om de woning te verkopen. Een woning kan openbaar of onderhands verkocht worden. Ook hier weer komt de notaris tussen en dienen de nodige kosten betaald te worden. In geval van verkoop van de woning wordt een handlichting van de hypotheek gedaan die op de woning rust. Wat is een handlichting? Wel, een hypothecaire inschrijving loopt normaal gezien 30 jaar. Wordt de woning voortijdig verkocht, dan moet deze hypothecaire inschrijving geschrapt worden, wat men een handlichting noemt. De handlichting is een notariële akte. D.w.z. dat de vertegenwoordigers van de financiële instelling waar de hypotheeklening werd aangegaan, de handlichting moeten tekenen in het bijzijn van de notaris. De notaris brengt vervolgens een kopie van de handlichting binnen op het kantoor van bewaring der hypotheken dat zal instaan voor de eigenlijke schrapping. De kosten hieraan verbonden bedragen €315 à €500 euro.


Advertentie


Populair op FiWe.be