Je bent hier: Home > Vastgoed > Vastgoedcertificaten

Investeren in vastgoedcertificaten

vastgoedcertificaat

Een vastgoedcertificaat is een soort van aandeel dat je gewoon op de beurs kan aan-en verkopen. In tegenstelling tot een vastgoedbevak investeert het vastgoedcertificaat slechts in één welbepaald project. Dat kan een kantoorgebouw zijn, zoals het certificaat Beaulieulaan. Shoppingcenters zijn ook populair, zoals Woluwe of Westland. Het Woluwe Shopping certificaat noteerde in april 2017 rond de 1950 euro. Beaulieulaan noteerde rond datzelfde moment rond de 135 euro. Zoals je merkt kan je dankzij een vastgoedcertificaat met een zeer beperkt bedrag toch investeren in aantrekkelijk vastgoed.

Risico's van certificaten

De risico's zijn niet onbestaande, gezien een vastgoedcertificaat slechts over een belegging gaat in één project. Als een shoppingcentrum niet populair wordt, als de huurcontracten tegenvallen, als de kosten te hoog oplopen,... dan zal zich dit vertalen in een lagere koers van het certificaat. Voor spreiding moet je dan zelf zorgen door te investeren in verschillende certificaten en bevaks.

De liquiditeit van vastgoedcertificaten is doorgaans ook niet zo groot zoals een gewoon aandeel. Dat betekent dat je niet altijd op elk moment stukken kan verhandelen op de beurs omdat er geen tegenpartij opduikt om de stukken te kopen of te verkopen. Soms moet je daardoor enkele dagen wachten, maar in vergelijking met een rechstreekse belegging in vastgoed is de liquiditeit van een certificaat uiteraard veel hoger en is verkopen veel makkelijker.

Potentieel hoge opbrengst

Bij een belegging in vastgoed reken je steeds op mooie periodieke inkomsten, terwijl je ook een waardestijging van het vastgoed zelf mag verwachten. Bij het certificaat van Beaulieulaan komen beide zaken mooi tot uiting. In 2012 kon je het certificaat kopen tegen een koers van 120 euro, terwijl de koers in 2017 al rond 135 euro schommelt. Tegelijk wordt er jaarlijks een mooie coupon uitgekeerd die netto oploopt tot wel 10%.

Hoe een vastgoedcertificaat kopen?

Om een vastgoedcertificaat aan te kopen moet je kunnen handelen op de beurs. Misschien lukt dat via jouw huisbankier, maar meestal bespaar je veel kosten door beroep te doen op een gespecialiseerde broker. De kosten van deze brokers liggen vaak veel lager dan bij de traditionele banken. Vergelijk brokers voor aandelen.


Succesvol beleggen

Leer succesvol beleggen zonder dat het veel tijd kost. Reserveer jouw boek »

in 10 stappen succesvol beleggen

Populair op FiWe.be