Je bent hier: Home > Verzekeringen > Autoverzekering

Autoverzekering in België

De goedkoopste autoverzekering?

Op deze website vind je jouw nieuwe autoverzekering. Om de tarieven van verschillende verzekeraars te vergelijken moet je eerst de autoverzekering berekenen.

Autoverzekering simulatie »

Heb je een nieuwe wagen aangekocht? Of wil je besparen op de kostprijs van je autoverzekering? Maak dan een autoverzekering simulatie en vergelijk de verschillende aanbieders.

Soorten autoverzekeringen en uitbreidingen

Er bestaan verschillende types autoverzekeringen. Let er op dat niet elke verzekeringsmaatschappij alle types zal aanbieden. Informatie vragen is de boodschap.

Burgerlijke aansprakelijkheid (BA)

De autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid is verplicht in België en verzekert de schade die aan derden wordt toegebracht. Het gaat zowel om de materiële en de persoonlijke schade. Indien je met je auto een ongeval veroorzaakt, hoef je niet uit eigen zak de schade aan de auto van de tegenpartij te vergoeden. Je ontsnapt ook aan de ziekenhuiskosten van het onfortuinlijke slachtoffer: je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid dekt deze kosten.

Mini-omnium / mini-allrisk

De benaming mini-omnium is niet algemeen aanvaard, maar wordt meestal gebruikt voor een verzekering die verdergaat dan de burgerlijke aansprakelijkheid. Een mini-omnium verzekert je auto meestal tegen diefstal, vandalisme, brand, glasbreuk, botsing met dieren, etc. Alleen de schade aan je wagen door een ongeval in fout wordt niet vergoed. Kijk goed na bij de verschillende verzekeringsmaatschappijen wat precies verzekerd wordt.

Omnium / allrisk

Een Full Omnium is een uitbreiding op de mini-allrisk en biedt een volledige bescherming van je wagen. Dit wil zeggen dat wanneer je zelf een ongeval veroorzaakt ook de schade aan jouw wagen vergoed wordt. Uiteraard is dit type verzekering duurder. Belangrijk is de vrijstelling of franchise. Dit is een bedrag dat je bij elk schadegeval uit eigen zak moet betalen. Als je een oude auto hebt, en wanneer de vrijstelling hoog is, loont het waarschijnlijk niet langer de moeite je auto omnium te verzekeren. Bij een eventueel schadegeval zal je namelijk niet veel geld meer krijgen voor je autowrak.

GAP verzekering

De GAP verzekering is een uitbreiding op de full omnium. In geval van diefstal of total loss betaalt de omniumverzekeraar je namelijk slechts de marktwaarde terug van je wagen. Met dat geld kan je onmogelijk een gelijkaardige nieuwe wagen kopen. Door voor een GAP verzekering te kiezen ben je verzekerd tegen dit financieel nadeel.

Kilometerverzekering

Rij je niet gigantisch veel kilometers per jaar? Dan kan je tot 50% besparen met een kilometerverzekering. Een bekende aanbieder is Corona Direct. Je betaalt dus alleen voor de kilometers die je echt rijdt. Hoe minder je met de auto rijdt, hoe minder je betaalt. Net als bij bv. elektriciteit vraagt Corona jaarlijks de kilometerstand van jouw wagen op.

Reed je minder kilometers dan voorzien? Dan krijg je zelfs geld terugbetaald! Als je minder dan 15.000 km per jaar rijdt, dan is de kilometerverzekering van Corona de eerlijkste en meestal ook veruit de goedkoopste oplossing. Op de website van Corona kan je online de kostprijs van je autoverzekering berekenen.

Wanneer je onverwacht toch meer rijdt, hoef je de auto niet aan de kant te laten staan: de premie voor je autoverzekering wordt dan aangepast. Natuurlijk is het niet goed om steeds meer te rijden, je bent dan goedkoper af met een normale autoverzekering.

Jongeren

Omdat het voor jongeren erg moeilijk kan zijn goedkoop een autoverzekering af te sluiten, werd het starterscontract 29/29 ontwikkeld. Wie voldoet aan de strenge voorwaarden, krijgt zo een goedkopere verzekering voor de auto. Vraag zeker je makelaar naar de concrete voorwaarden.

Bestuurders

De bestuurdersverzekering dekt eventuele lichamelijke schade voor de bestuurder als deze in fout is bij een ongeval. De verzekeraar zal alle medische kosten betalen en eventueel ook het inkomensverlies bij blijvende of tijdelijke arbeidsongeschiktheid. Deze uitbreiding kost al gauw 50 tot 100 extra per jaar.

Rechtsbijstand

De rechtsbijstandsverzekering is noodzakelijk voor een goede afloop van een schadegeval. Indien je voor de rechtbank moet verschijnen zal deze verzekering ook tussenkomen in de gerechtskosten. Deze verzekering zal er dus voor zorgen dat jouw belangen goed verdedigd worden. De meeste autoverzekeringen bevatten sowieso al een vorm van rechtsbijstand.

Bijstand

Pechverhelping of pechbijstand is interessant om bij panne jouw wagen te laten herstellen of wegslepen.

Wat is de goedkoopste verzekering auto?

Het spreekt voor zich dat de verzekering BA de goedkoopste is, aangezien deze alleen de schade dekt die je bij derden veroorzaakt.

De premie van de verzekering auto hangt af van vele zaken. Wie is de gebruikelijke of occasionele bestuurder? Ook de leeftijd van de bestuurder speelt mee: jongeren zijn een risicogroep en een autoverzekering voor jongeren kost aanzienlijk meer. Verder is ook de wagen zelf belangrijk om de prijs van de verzekering te bepalen. Een BMW met een waarde van 50.000 euro is nu eenmaal meer waard dan een VW Golf 5. De premie gaat dus hoogte in voor duurdere auto's met meer vermogen, meer zitplaatsen enzovoorts. Ook de woonplaats van de bestuurder kan een effect op de prijs hebben.

Daarnaast kan je de kostprijs van de autoverzekering laten dalen door alleen het aantal kilometers te laten verzekeren die je werkelijk per jaar aflegt. Een standaard autoverzekering dekt namelijk een onbeperkt aantal kilometers. Als je niet zo vaak op de baan bent, dan loop je logisch gezien ook veel minder risico om betrokken te geraken in een ongeval. Bij een kilometerverzekering bespaar je flink op de normale premies: hoe minder kilometers je per jaar aflegt, hoe meer korting je zal krijgen.

Andere factoren die de prijs van een verzekering drukken heb je niet altijd in de hand. Zo is ondermeer het schadeverleden bepalend (hoeveel ongevallen heb je al veroorzaakt) of je leeftijd en het aantal jaren rijervaring.

De verzekeringsmaatschappijen hanteren vaak erg verschillende tarieven. Het is natuurlijk de bedoeling dat je de goedkoopste autoverzekering gaat zoeken. De maatschappij die je het meeste kan bieden voor de laagste prijs, daar moet je het contract gaan tekenen. Voer daarom een autoverzekering simulatie uit.

Premie

De premie die je betaalt is afhankelijk van het vermogen van de wagen, het doel (beroep?), de leeftijd van de bestuurder, het schadeverleden (ongevallen gemaakt in het verleden?) en je woonplaats. In een grote stad liggen de premies bijvoorbeeld hoger (meer kans op ongevallen). Simpel gezegd: hoe hoger de kans op ongevallen, hoe hoger de premie. Als je een tijdje op de baan bent zonder brokken te maken, dan zal de prijs van de verzekering ook dalen.

Hoewel het bonus-malus systeem al in 2004 officieel werd afgeschaft, blijft het toch nog in gebruik. De verzekeraar kent punten toe: een jaar ongevalvrij rijden zorgt ervoor dat je bonus-malus graad zakt en dat je premie goedkoper wordt.

De goedkoopste prijs bedingen

Vergeet niet om korting te vragen aan jouw verzekeringsmakelaar. De prijs die men je in eerste instantie zal meedelen is nooit de bodemprijs. Speel aanbieders van autoverzekeringen tegen elkaar uit en maak zo winst!

Wie vergelijkt, wint. Maak simulaties door de links te volgen in de bovenstaande tabel.

Aandachtspunten

  • Is rechtsbijstand inbegrepen in de verzekeringspremie, of moet hiervoor extra betaald worden?
  • Worden extra's voorzien voor wie al in de laagste bonus-malus categorie zit? Sommige maatschappijen geven zogenaamde jokers, waardoor je kan botsen zonder jouw bonus-malus te doen stijgen.
  • Hoe verloopt de communicatie met jouw verzekeringsmaatschappij/verzekeringsmakelaar? Steeds lang moeten wachten op antwoorden op jouw vragen doet weinig goeds verhopen voor de service wanneer je die echt nodig hebt (lees: wanneer je een ongeval hebt).
  • Zal je auto gratis naar een garage gesleept worden na een ongeval?
  • Krijg je een vervangwagen?

Opzegtermijn

Je autoverzekering wordt elk jaar automatisch verlengd. Indien je wil overschakelen naar een nieuwe autoverzekering is het belangrijk om ruim op voorhand alles te regelen met de nieuwe verzekeringsmaatschappij. Contacteer de nieuwe verzekeringsmaatschappij meer dan drie maanden voor de vervaldag van je huidige verzekering. Zij zullen de papieren voor de overdracht dan tijdig klaarmaken.

De goedkoopste verzekering vinden

De premie die je voor je verzekering betaalt kan fors verschillen afhankelijk van de gekozen verzekeraar. Daarom is het aan te raden om bij enkele verschillende maatschappijen een offerte aan te vragen. Dankzij het internet kan je gelukkig vrij snel offertes opvragen zodat je snel de goedkoopste autoverzekering kan vinden.

De meeste aanbieders van verzekeringen hebben op hun website een simulator staan. Zo kan je snel de premie van een verzekering auto berekenen. Sommige simulators geven slechts een indicatie van de premie, om de exacte premie te weten vraag je dan simpelweg een offerte aan. De opgevragen offertes vergelijk je met mekaar om de goedkoopste autoverzekering te vinden. Let wel op de kleine lettertjes van de contracten want soms wordt er bespaard op service of gedekte risico's om de premie zo goedkoop mogelijk te kunnen houden.