23 december 2015 - door Redactie
Een goedkope autoverzekering vinden is voor een jonge bestuurder haast onmogelijk. Er zijn echter wel enkele manieren om de prijs van de verzekering wat onder controle te houden.
Het één programma Voor Hetzelfde Geld deed dit jaar nog de test met een 18 jarige. Heel wat verzekeraars weigerden zelfs om nog maar een premie te berekenen. Zij die wel een offerte wilden opmaken, kwamen al snel aan een prijs van meer dan 1.500 euro voor een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, toch ruim 3 keer de prijs van een gemiddelde autoverzekering in België.
Jonge bestuurders veroorzaken meer ongevallen en zijn voor verzekeraars dus een groot risico, wat de terughoudendheid en de hoge premies verklaart. Sommige verzekeraars richten zich wel op jongeren, zoals bijvoorbeeld JongVerzekerd.
Om een betaalbare verzekering voor jongeren te vinden zijn er wel enkele tips.
De belangrijkste tip is natuurlijk goed vergelijken en verschillende autoverzekering simulaties te maken. Heel wat jongeren gaan blijkbaar in op de allereerste offerte die ze krijgen.
Ten tweede is de verzekeraar van de ouders meestal geneigd om een extra inspanning te doen. Een makelaar waarbij de ouders nog andere verzekeringen hebben kan bijvoorbeeld zelfs zijn commissieloon zwaar verminderen. In het programma werd de makelaar van de vader ingeschakeld, die een verzekering kon aanbieden van 906 euro. Toch een verschil van ruim 500 euro tegenover de eerste prijzen!
Ten derde is het type van wagen ook erg belangrijk. Kies daarom best voor een niet te krachtige auto. Ook een tweedehands auto kan de prijs van de verzekering drukken.
Tenslotte geven sommige verzekeraars nog een bijkomende korting als de jongere een cursus defensief rijden heeft gevolgd.
Een nieuwe auto voor een jongere verzekeren op de naam van de ouders is geen goed idee. Toch zeker niet als vooral de jongere met de auto gaat rijden. In dat geval worden de ouders als hoofdbestuurders ingeschreven en de jongere als occasionele bestuurder.
Als het tot een ongeval komt deinzen verzekeraars er niet voor terug om privé detectives in te schakelen. Ze willen zo achterhalen of de ouders effectief de regelmatige bestuurders zijn. Er kunnen mogelijk zelfs observaties gebeuren of er kan in de buurt rondgevraagd worden om te controleren wie het meest de auto gebruikt. De privé detective in de reportage bevestigde dat hij zulke onderzoeken 2 tot 3 keer per maand uitvoert. In 75% van de gevallen wint de verzekeraar zulke geschillen.
Als nieuwe chauffeur kunnen jongeren beter enkele jaren met de auto van de ouders rijden. Er is in dat geval al een oorspronkelijke bestuurder en de verzekeraar zal het extra risico tegen een beperkte meerkost dekken. De jongere wordt zo een occasionele bestuurder en kan op die manier een geldig schadeverleden opbouwen, wat in de toekomst de premie zal drukken van zijn eerste verzekering op eigen naam.
27 september 2023
Met Belfius Direct Verzekeringen ontstaat een nieuw merk dat inspeelt op consumenten die online een verzekering willen afsluiten.
01 mei 2023
Vanaf volgend jaar zal je wanneer je maar wil een verzekering kunnen opzeggen. Nu moet dat nog drie maanden voor de vervaldag.
19 januari 2023
In België blijft de traditionele makelaar de populairste manier om een verzekering af te sluiten.
06 december 2022
Door de hoge inflatie zal ook de premie van de brandverzekering volgend jaar met meer dan 10% stijgen.
08 mei 2022
De ziekteverzekeraar Alan haalt 183 miljoen euro op om zijn verdere groei te financieren.
20 februari 2022
Storm Eunice passeerde op vrijdag het land en op zondag worden er al nieuwe stevige rukwinden verwacht.
24 januari 2022
Uit een onderzoek van de verzekeraar Corona Direct blijkt dat bij 40% van de mensen de wagen vaker in de garage blijft staan.
09 september 2021
De enorme wateroverlast tussen 14 en 16 juli van dit jaar zorgde voor veel schade. De Vlaamse Regering en de verzekeraars zorgen er samen voor dat iedereen volledig vergoed zal worden.