Je bent hier: Home > Verzekeringen > Autoverzekering > GAP

Wat is een GAP autoverzekering?

Heb je een volledige omniumverzekering? Overweeg dan een uitbreiding in de vorm van een GAP autoverzekering (Guaranteed Asset Protection). Op die manier krijg je bij een 'totaalverlies' de factuurprijs van de auto terugbetaald, zelfs al is de marktwaarde ondertussen stevig gedaald. Vaak blijkt dat er een groot verschil is tussen de marktwaarde van het voertuig en de factuurprijs, waardoor je plots veel spaargeld moet investeren in de aankoop van een nieuwe wagen.

Marktwaarde bij diefstal of total loss

Een normale omniumverzekering betaalt in geval van diefstal of perte totale de marktwaarde van je wagen terug. Er wordt dus gekeken naar wat een gelijkaardige auto van dezelfde leeftijd op de tweedehands markt kost. Een auto van zo'n 3 jaren oud is al vaak 40 tot 50% van zijn aanschafwaarde kwijtgespeeld. Met de uitkering van de omniumverzekering kan je dus slechts een gelijkaardige auto aankopen op de tweedehandsmarkt. Wil je er zeker van zijn dat je de factuurprijs terugbetaald krijgt, dan moet je een aanvullende GAP verzekering afsluiten. De GAP verzekering vult dus het 'gat' tussen de factuurprijs van je auto en wat de omniumverzekeraar uitkeert.

GAP autoverzekering

Bij het afsluiten van de GAP verzekering kies je een maximale schadevergoeding. Stel dat je een auto hebt gekocht van 30.000 euro en een GAP verzekering onderschrijft met een maximale schadevergoeding van 10.000 euro. Als je auto gestolen wordt na een paar jaren, krijg je van je omniumverzekeraar een bepaald bedrag uitgekeerd. De GAP verzekering zal je bijkomend maximaal 10.000 euro uitkeren. Krijg je van je omniumverzekeraar 20.000 euro uitbetaald, dan zal de GAP je bijkomend 10.000 euro uitkeren. Betaalt je omniumverzekeraar 22.000 euro, dan zal je GAP verzekeraar 8.000 euro uitkeren zodat je opnieuw 30.000 euro hebt, de factuurwaarde.

Begindatum

De begindatum van een GAP verzekering kan worden uitgesteld. Je kan de verzekering onderschrijven bij de aankoop van je wagen en pas laten aanvangen na bijvoorbeeld 1, 2 of 3 jaren. Dit komt omdat elke omniumverzekering een andere 'periode zonder waardeverlies' zal aanbieden. In deze periode betaalt de omniumverzekering je de volledige factuurprijs van je wagen terug. Sommige verzekeraars bieden je deze zekerheid gedurende 6 tot 12 maanden, terwijl andere verzekeraars tot 24 of zelfs 36 maanden aanbieden. Kijk dit dus goed na in de voorwaarden van je omniumverzekering.

Premie

De premie van een GAP verzekering is relatief laag. Om een auto met een factuurprijs van zo'n 35 000 euro te verzekeren, moet je rekenen op een premie van zo'n 50 tot 70 euro.

Voorwaarden

Je kan een GAP verzekering afsluiten als je minstens 18 jaar oud bent en in het bezit bent van een geldig Europees rijbewijs. Bijkomende voorwaarden kunnen bijvoorbeeld zijn dat je minder dan 3 schadegevallen in fout hebt gehad gedurende de laatste 5 jaren. Je moet uiteraard ook reeds een omniumverzekering hebben.


Advertentie


Populair op FiWe.be