Je bent hier: Home > Verzekeringen > Familiale verzekering

Familiale verzekering / BA Familiale of priveleven

De familiale verzekering is geen wettelijk verplichte verzekering maar is wel zeer sterk aan te raden. Bijna alle Belgen hebben dan ook een familiale polis.

De BA familiale vergoedt de materiële en lichamelijke schade aan derden die wordt veroorzaakt door leden van een gezin. De verzekering dekt dus ook de schade die wordt aangericht door kinderen of huisdieren waar je verantwoordelijk voor bent. Wanneer je zelf schade lijdt, komt dus niet je eigen familiale verzekering tussen (of enkel voor rechtsbijstand, indien van toepassing), maar wel de familiale verzekering van de tegenpartij (indien die tenminste verzekerd is). Voorwaarde is wel dat de schade tot stand kwam in de privésfeer.

De meeste verzekeraars hanteren wel een franchise: de eerste 250 euro (gemiddeld) betaal je uit eigen zak.

Is de familiale verzekering verplicht?

Nee, het afsluiten van een familiale verzekering wordt niet verplicht. Toch is het aangeraden om voor uw gezin een familiale verzekering af te sluiten. De familiale verzekering is eigenlijk een noodzakelijke verzekering. De premie is erg laag, zeker in vergelijking met wat allemaal verzekerd is. Doorgaans kost een BA familiale maar 50 tot 100 euro per jaar.

De schade die jouw kinderen aanrichten, kan bijvoorbeeld enorm groot zijn. Ravottende kinderen durven elkaar al eens echt pijn doen, en soms moet je met de vriendjes van je kroost naar het ziekenhuis. Dat valt mee wanneer het maar om een schaafwond blijkt te gaan, maar soms worden benen gebroken of kniebanden gescheurd door toedoen van jouw kind. Erg duur en vervelend allemaal. De familiale verzekering kan dan tussenkomen.

Is de familiale verzekering enkel nuttig voor gezinnen met kinderen?

Nee, absoluut niet. De familiale verzekering heeft ook voordelen voor gezinnen zonder kinderen. Bijvoorbeeld, indien je een wielertoerist bent en vaak lange tochten maakt, bestaat de kans dat je schade toebrengt aan een geparkeerde auto. Als die wagen erg duur is, kan het bedrag dat je de eigenaar verschuldigd bent snel oplopen. Ook in dat geval zal jouw familiale verzekering tussenkomen. En dit is slechts één voorbeeldje. Het aantal gebeurtenissen waarvoor een familiale verzekering nuttig kan zijn, is zo goed als oneindig.

Voor welke personen geldt de verzekering?

De familiale verzekering dekt schade van alle gezinsleden, zelfs al wonen ze niet bij je in (bijvoorbeeld een zoon die studeert en op kot zit). Maar ook schade aangericht aan derden door huisdieren onder jouw toezicht (niet noodzakelijk je eigen huisdier), kleinkinderen waar je op past, huispersoneel, vrienden of familie die op bezoek komen,...

Een nutteloze verzekering?

Vaak vertellen mensen dat een familiale verzekering nutteloos is, omdat ze er nog nooit beroep op gedaan hebben. Soms zijn er bijvoorbeeld discussies over aangerichte schade. De verzekeraar zal alleen betalen als je een fout hebt begaan en als er een duidelijk oorzakelijk verband is met de schade. Als het verband niet onmiddellijk aantoonbaar is, dan zal de verzekeraar niet betalen. Moest je echter per ongeluk duizenden euro's schade aanrichten, dan zal je blij zijn met de familiale verzekering. In zo'n geval stelt de jaarlijkse premie van enkele tientallen euro's niets meer voor.

Wat dekt de verzekering niet?

Alles wat door andere verzekeringen gedekt wordt, is uitgesloten bij de familiale polis. Denk bijvoorbeeld aan schade door een ongeval met een auto (hiervoor heb je een autoverzekering nodig). Ook zijn bepaalde sporten niet gedekt, zoals bijvoorbeeld schade veroorzaakt door paardrijden.


Succesvol beleggen

Leer succesvol beleggen zonder dat het veel tijd kost. Reserveer jouw boek »

in 10 stappen succesvol beleggen

Populair op FiWe.be