Je bent hier: Home > Bankieren > Zichtrekeningen

Zichtrekeningen vergelijken - Gratis zichtrekening in België

Er zijn heel wat banken actief in België. De traditionele banken rekenen vaak hoge kosten aan voor hun bankrekeningen. Mensen gaan daarom steeds vaker op zoek naar de goedkoopste zichtrekening. Als je graag zoveel mogelijk geld wil besparen, dan kan je zelfs een gratis zichtrekening openen.


ADVERTENTIE

KBC


ADVERTENTIE

Zichtrekening N26
 • Gratis zichtrekening
 • Gratis bankkaart
 • 100% mobile banking, super handige app met uitgavenstatistieken


ADVERTENTIE

Nickel
 • €20 / jaar
 • 1 Rekening + 1 Kaart
 • Open rekening in slechts 5 minuten
 • Handige app + meer dan 270 verkooppunten


Wat is een zichtrekening?

Een zichtrekening is een gewone bankrekening waarop bijvoorbeeld je loon gestort wordt en waarmee je dagelijkse betalingen uitvoert. Er wordt een bankkaart gekoppeld aan de rekening en zo kan je overal makkelijk betalen. Via online banking kan je ook overschrijvingen uitvoeren en rekeningen betalen. Tegenwoordig kan je uiteraard via een app op je smartphone jouw rekeningstand opvragen of overschrijvingen uitvoeren.

Het geld op de rekening kan je steeds cash opvragen, maar de meeste banken hanteren wel dagelijkse limieten. Als je veel geld wil afhalen dan kan je dit best eerst melden aan je bank.

Functies van een Zichtrekening

 1. Geldontvangst: Met een zichtrekening kunnen individuen en bedrijven geld ontvangen van verschillende bronnen, zoals salarissen, betalingen van klanten, uitkeringen en andere vormen van inkomsten. Dit maakt het mogelijk om geld veilig en efficiënt te ontvangen en te beheren.

 2. Gelduitgaven: Een zichtrekening biedt de mogelijkheid om geld uit te geven via verschillende kanalen, zoals elektronische betalingen, bankpassen, creditcards en cheques. Hiermee kunnen gebruikers betalingen verrichten aan leveranciers, winkels, online platforms en andere ontvangers.

 3. Rekeningbeheer: Zichtrekeningen stellen individuen en bedrijven in staat om hun financiën effectief te beheren. Ze bieden toegang tot elektronisch bankieren, waarmee gebruikers hun rekeningsaldo kunnen controleren, transacties kunnen opvolgen, rekeningafschriften kunnen bekijken en geld kunnen overmaken tussen verschillende rekeningen.

 4. Automatische incasso's: Met een zichtrekening kunnen gebruikers automatische incasso's, domiciliëringen of doorlopende opdrachten instellen voor het regelmatig betalen van rekeningen, zoals huur, energierekeningen, telefoonabonnementen en andere periodieke betalingen. Dit helpt om betalingen op tijd te verrichten en boetes te voorkomen.

Veiligheid en Regulering

Het gebruik van een zichtrekening in België wordt gereguleerd door de Belgische wetgeving en de toezichthoudende autoriteiten, zoals de Nationale Bank van België en de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA). Banken zijn verplicht om de veiligheid van zichtrekeningen te waarborgen door middel van beveiligingsmaatregelen, zoals tweefactorauthenticatie, fraudepreventie en bescherming tegen identiteitsdiefstal.

Kosten en Vergoedingen

Zichtrekeningen zijn niet bij alle banken gratis. Banken kunnen kosten in rekening brengen voor het openen en beheren van de rekening, transactiekosten, jaarlijkse beheerkosten, kosten voor betaalkaarten en andere gerelateerde diensten. Het is belangrijk om de kostenstructuur en voorwaarden van verschillende banken te vergelijken voordat je een zichtrekening opent om de meest voordelige optie te kiezen die past bij jouw persoonlijke behoeften.

Conclusie

Een zichtrekening is een onmisbaar instrument voor dagelijkse financiële transacties in België. Het stelt individuen en bedrijven in staat om geld te ontvangen, uit te geven en effectief te beheren. Door de regulering en veiligheidsmaatregelen biedt het een betrouwbare en beveiligde manier om financiële activiteiten uit te voeren. Het is essentieel om de kosten en voorwaarden van verschillende banken te vergelijken om een zichtrekening te kiezen die past bij de persoonlijke behoeften en financiële doelen.


Verhuizen naar een andere bank

Heel wat mensen zijn honkvast en blijven vast houden aan hun traditionele bank die hoge kosten aanrekent, terwijl er ondertussen voldoende alternatieven in de markt zijn die vaak zelfs gratis zichtrekeningen aanbieden. Daarom is zichtrekeningen vergelijken erg nuttig.

Een voorbeeld van een gratis zichtrekening is de zichtrekening van N26.

Van bank veranderen gaat snel en makkelijk via de bankoverstapdienst. Je moet alleen je nieuwe bank op de hoogte brengen en deze neemt alle formaliteiten op zich. Je moet zelf je leveranciers of werkgever niet verwittigen. Domiciliëringen worden overgenomen van je vorige bank zodat je nutsfacturen nog steeds automatisch betaald worden. En je vorige bankrekening wordt automatisch vereffend. Het saldo verschijnt op je nieuwe bankrekening zonder dat je zelf naar je oud bankkantoor moet gaan. Meer informatie lees je op de website bankswitching.be.

Hoe stap ik over naar een andere bank?

Overstappen is erg eenvoudig. Eerst ga je bijvoorbeeld op zoek naar een gratis zichtrekening bij een geschikte bank. Vervolgens open je een nieuwe rekening bij de bank die je gekozen hebt. Je geeft aan dat je gebruik wil maken van de bankoverstapdienst. Je vult hiertoe een formulier in. Hierna kan je nieuwe bank alle formaliteiten regelen met je oude bank.

De nieuwe bank brengt vervolgens iedereen op de hoogte die regelmatig geld op jouw rekening overschrijven. Denk hierbij aan jouw werkgever, de mutualiteit, het kinderbijslagfonds, de RVA, belastingdienst,...

Bestaande domiciliëringen, waarmee facturen van leveranciers automatisch betaald worden, zullen mee verhuizen naar jouw nieuwe bank.

De bank zal je tenslotte nog voorbeeldbrieven meegeven die je kan invullen. Deze kan je gebruiken om schuldeisers of betalers nog eens extra te verwittigen in het geval er bij de overstap iets mis gelopen is. Sommige diensten werken traag en zullen jouw rekeningnummer dus niet meteen aanpassen, hoewel ze hiertoe wel wettelijk verplicht zijn.


Advertentie


Populair op FiWe.be