Je bent hier: Home > Nieuws > Dan toch gratis beleggen in België, maar niet altijd goedkoper

Dan toch gratis beleggen in België, maar niet altijd goedkoper

Dan toch gratis beleggen in België, maar niet altijd goedkoper

29 juli 2020 - door Redactie

De Nederlandse mobiele broker Bux wil binnen enkele maanden in België van start gaan en gratis beleggen mogelijk maken.

Wie vandaag aandelen op de beurs koopt via een broker, betaalt steevast een transactiekost. Daar kan een groot verschil op zitten, dus het loont om brokers te vergelijken. Jaarlijks kan je zo gemakkelijk honderden euro's uitsparen.

Gratis aandelen verhandelen

In de VS is gratis beleggen echter al een tijdje aan een opmars bezig. De app Robinhood wint snel terrein en geeft aan de gebruikers de mogelijkheid om aandelen te verhandelen zonder transactiekosten te betalen. Technisch gezien gaat het over payment for order flow, waardoor we eerder al schreven dat gratis beleggen op deze manier in België niet toegelaten is

Gratis maar toch duurder

Robinhood stuurt de orders niet naar de beurs maar wel rechtstreeks naar market makers. Zij betalen aan Robinhood een vergoeding om deze orders te mogen verwerken. Hierdoor krijgt de klant vaak een slechtere prijs dan op de beurs. Hoewel er geen transactiekosten moeten betaald worden, kan je in dit geval dus nog slechter af zijn dan bij een broker die goedkope handelstarieven hanteert. Voor hetzelfde bedrag koop je via Robinhood dan bijvoorbeeld 98 aandelen tegenover 100 aandelen bij een broker die wel transactiekosten aanrekent.

Zero orders bij Bux

Bux Zero wil het gratis aandelen kopen nu wel mogelijk maken in België. Maar de broker gooit het over een andere boeg dan het payment for order flow model. Geen transactiekosten zal slechts beschikbaar zijn voor een beperkt aantal aandelen en niet real time. In Nederland betaal je nu bijvoorbeeld 1 euro transactiekost als je een order meteen aan marktprijs wil laten uitvoeren of als je een limietprijs wil instellen. 

De 'zero orders' zonder transactiekosten worden alleen aan het eind van de dag uitgevoerd waardoor er een prijsverschil kan zijn tussen het moment van het plaatsen van het order en de uitvoering. Bux voert een kooporder alleen uit als het koersverschil niet groter is dan 4%. Bij een verkooporder mag het koersverschil oplopen tot 5%. Opnieuw kan je er door de gratis transactiekosten dus weer slechter vanaf komen.

Het kan dus beter zijn om gewoon voor een betalend order te kiezen. Bij Bux Zero betaal je dan slechts 1 euro, wat een absoluut bodemtarief is. In dit geval ben je sowieso veel goedkoper af dan wat je bij andere brokers zou betalen.

Het enige waar je bij Bux Zero nog op moet letten is de koersopslag die je moet betalen als je een order in de VS plaatst. Deze orders worden altijd uitgevoerd tegen een transactiekost van 0 euro, maar je moet wel 0,25% kost betalen op het bedrag in dollar. Plaats je dus een order van $2.500, dan moet je rekening houden met een extra kost van $6,25. Ook in dit geval kan je goedkoper af zijn dat wat je bij een meer traditionele broker zou moeten betalen.


Laatste artikels over Beleggen

Bekende beleggingsrobots worden opgedoekt

16 april 2024

BNP Paribas Fortis trok eerder al de stekker uit zijn robot adviseur Lucy. Ook KBC doekt nu Matti op.


Wees op je hoede voor finfluencers

18 maart 2024

Febelfin waarschuwt in een nieuwe campagne voor finfluencers die mensen ronselen om snel geld te verdienen.


Saxo lanceert bodemtarieven voor aandelen

12 maart 2024

De broker Saxo gaat de rol van prijsbreker op zich nemen en maakt het aan-en verkopen van aandelen spotgoedkoop.


Magere opbrengst voor nieuwe staatsbons

07 december 2023

Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.


Appetijt van beleggers voor beursintroducties keert terug

25 september 2023

In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.


Fastned lanceert hoogrentende obligatie

20 september 2023

Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.


Staatsbon is ongekend succes

29 augustus 2023

Met de eenjarige staatsbon die sinds vorige week te koop is, heeft de overheid al meer dan 12 miljard euro opgehaald.


Hoe koop ik een staatsbon?

08 augustus 2023

Van 24 augustus tot 1 september kan je inschrijven op een nieuwe en fiscaal voordelige éénjarige staatsbon.



Succesvol beleggen

Leer succesvol beleggen zonder dat het veel tijd kost. Reserveer jouw boek »

in 10 stappen succesvol beleggen

Populair op FiWe.be