29 juli 2020 - door Redactie
De Nederlandse mobiele broker Bux wil binnen enkele maanden in België van start gaan en gratis beleggen mogelijk maken.
Wie vandaag aandelen op de beurs koopt via een broker, betaalt steevast een transactiekost. Daar kan een groot verschil op zitten, dus het loont om brokers te vergelijken. Jaarlijks kan je zo gemakkelijk honderden euro's uitsparen.
In de VS is gratis beleggen echter al een tijdje aan een opmars bezig. De app Robinhood wint snel terrein en geeft aan de gebruikers de mogelijkheid om aandelen te verhandelen zonder transactiekosten te betalen. Technisch gezien gaat het over payment for order flow, waardoor we eerder al schreven dat gratis beleggen op deze manier in België niet toegelaten is.
Robinhood stuurt de orders niet naar de beurs maar wel rechtstreeks naar market makers. Zij betalen aan Robinhood een vergoeding om deze orders te mogen verwerken. Hierdoor krijgt de klant vaak een slechtere prijs dan op de beurs. Hoewel er geen transactiekosten moeten betaald worden, kan je in dit geval dus nog slechter af zijn dan bij een broker die goedkope handelstarieven hanteert. Voor hetzelfde bedrag koop je via Robinhood dan bijvoorbeeld 98 aandelen tegenover 100 aandelen bij een broker die wel transactiekosten aanrekent.
Bux Zero wil het gratis aandelen kopen nu wel mogelijk maken in België. Maar de broker gooit het over een andere boeg dan het payment for order flow model. Geen transactiekosten zal slechts beschikbaar zijn voor een beperkt aantal aandelen en niet real time. In Nederland betaal je nu bijvoorbeeld 1 euro transactiekost als je een order meteen aan marktprijs wil laten uitvoeren of als je een limietprijs wil instellen.
De 'zero orders' zonder transactiekosten worden alleen aan het eind van de dag uitgevoerd waardoor er een prijsverschil kan zijn tussen het moment van het plaatsen van het order en de uitvoering. Bux voert een kooporder alleen uit als het koersverschil niet groter is dan 4%. Bij een verkooporder mag het koersverschil oplopen tot 5%. Opnieuw kan je er door de gratis transactiekosten dus weer slechter vanaf komen.
Het kan dus beter zijn om gewoon voor een betalend order te kiezen. Bij Bux Zero betaal je dan slechts 1 euro, wat een absoluut bodemtarief is. In dit geval ben je sowieso veel goedkoper af dan wat je bij andere brokers zou betalen.
Het enige waar je bij Bux Zero nog op moet letten is de koersopslag die je moet betalen als je een order in de VS plaatst. Deze orders worden altijd uitgevoerd tegen een transactiekost van 0 euro, maar je moet wel 0,25% kost betalen op het bedrag in dollar. Plaats je dus een order van $2.500, dan moet je rekening houden met een extra kost van $6,25. Ook in dit geval kan je goedkoper af zijn dat wat je bij een meer traditionele broker zou moeten betalen.
22 maart 2025
De concurrentiestrijd onder brokers om de hangmatbelegger, de investeerder die inzet op passieve indexfondsen (ETF's), wordt steeds heviger.
13 maart 2025
De Zwitserse J. Safra Sarasin Group neemt een meerderheidsbelang van 70% in Saxo Bank. Oprichter en CEO Kim Fournais behoudt zijn aandeel en blijft aan het roer van de Deense fintechbank.
21 februari 2025
De regering-De Wever wil een meerwaardebelasting op aandelen en andere financiële activa invoeren, maar de precieze details blijven voorlopig onduidelijk.
26 januari 2025
In 2024 hebben tienduizenden Belgen voor het eerst geïnvesteerd in ETF's (Exchange-Traded Funds), waarmee ze op een eenvoudige en gespreide manier toegang kregen tot de beurs.
11 december 2024
Uit een recent onderzoek van Saxo Bank en iVox blijkt dat de financiële kennis van Belgen ondermaats is, met een opvallend verschil tussen mannen en vrouwen.
15 mei 2024
In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.
16 april 2024
BNP Paribas Fortis trok eerder al de stekker uit zijn robot adviseur Lucy. Ook KBC doekt nu Matti op.
18 maart 2024
Febelfin waarschuwt in een nieuwe campagne voor finfluencers die mensen ronselen om snel geld te verdienen.