Je bent hier: Home > Leningen > Lening simulatie

Lening simuleren: aflossingstabel berekenen

Met deze simulator bereken je snel de maandelijkse aflossingen van een lening. Het maakt daarbij niet uit of het over een persoonlijke lening gaat of een hypothecaire lening of woonkrediet.

Speel met de rentevoet en de looptijd en bekijk het effect op de maandelijkse afbetalingen. Zo kan je makkelijk vergelijken hoeveel je kan besparen door een goedkopere rentevoet te onderhandelen.

Let op het volgende:

 • De rentevoet: Hoe lager, hoe minder je uiteindelijk moet terugbetalen.
 • De looptijd: Hoe langer de looptijd, hoe lager de maandelijkse aflossing, maar de rentekosten lopen dan op.

Kies steeds voor een aflossing die in jouw budget past. Om de maandelijkse aflossing kleiner te maken heb je een lagere rentevoet nodig. Een andere mogelijkheid is kiezen voor een langere looptijd. Je afbetalingsbedrag per maand daalt dan wel, maar op het einde van de rit zal je wel veel meer rente betaald hebben.

Een echte persoonlijke lening berekenen kan je snel via de website van KBC of Mozzeno.euro

jaar

%
   


Aflossingstabel:


ADVERTENTIE

KBC
 • Simuleer en vraag meteen aan
 • Ook als je geen KBC-zichtrekening hebt
 • Leen minimaal € 500
 • Fietslening met financiering tot 110% van het aankoopbedrag
 • Autolening met financiering tot 110% van het aankoopbedrag
 • Renovatielening met financiering tot 100% van het aankoopbedrag


ADVERTENTIE

Mozzeno
 • Persoonlijke lening vanaf € 1.250
 • Volledig online afhandeling
 • Onmiddellijk antwoord op aanvraag
 • Meteen de beste rente op basis van je profiel
 • Lenen zonder bank, uniek in België
 • Beloning voor correcte terugbetalingen


Hoeveel kan ik lenen?

De hoogte van het bedrag dat je kunt lenen hangt af van verschillende factoren en wordt vooral bepaald door jouw inkomen en je vaste uitgaven. Inkomsten uit werk tellen mee, maar uitkeringen of kinderbijslag worden bijvoorbeeld niet meegerekend. Je inkomsten worden vervolgens verminderd met de vaste uitgaven zoals huur of de aflossing van een hypotheek. Ook eventuele alimentatieverplichtingen vallen hier onder.

De meeste kredietverstrekkers hanteren een limiet waarbij slechts 33% van je inkomen mag worden besteed aan het aflossen van leningen, maar dit is sterk afhankelijk van de omvang van je inkomen.

Voor een gezin met twee werkende ouders, die samen 6.000 euro netto per maand verdienen, wordt soms wel toegestaan dat 50% van het inkomen naar de aflossingen gaat. Zo'n gezin zou nog 3.000 euro over houden om van te leven, wat zeer comfortabel is. Sommige banken maken ook gebruik van een bepaald bedrag dat minstens moet overblijven om in het levensonderhoud te voorzien. Hoe groot dit bedrag juist is hangt ook weer af van de samenstelling van het gezin.


Hypothecaire lening

Stel dat een jong koppel geld wil lenen voor een huis, dan moeten ze een aanvraag voor een hypothecaire lening doen. Wanneer ze samen 3.500 euro netto per maand verdienen en nog geen uitgaven hebben, dan zouden ze € 1.155 tot € 1.750 kunnen aflossen.

Daarnaast zal de bank eisen dat dit koppel een eigen inbreng doet. Je moet dus al geld gespaard hebben vooraleer je kan lenen en de deze eigen inbreng zou minstens 10% van het volledige bedrag van het huis moeten zijn. Hoe hoger de eigen inbreng, hoe meer onderhandelingsmarge je hebt bij de bank.

Vergeet tenslotte ook niet dat je alle bijkomende kosten ook nog moet ophoesten: registratiebelasting, hypotheekkosten, ereloon notaris,...

Hypotheken vergelijken

Hypotheken vergelijken is een absolute must omdat er vaak erg grote verschillen zijn in de rente die gehanteerd wordt door de verschillende financiële instellingen. Doordat er veel concurrentie op de markt is kunnen de consumenten deze verschillende aanbieders ook uitspelen tegen elkaar. Door goed te vergelijken kan je fors besparen op de maandlasten van de lening en de totale rente die je uiteindelijk na 20 of 25 jaren zal betaald hebben.

Soort hypotheek

De bekendste vormen zijn de hypotheek met vaste mensualiteiten en de hypotheek met vaste maandelijkse kapitaalaflossingen. Bij de eerste vorm blijven de maandelijkse aflossingen constant gedurende de hele looptijd, bij de tweede vorm dalen de maandelijkse lasten naarmate de tijd vordert.

Rentevoet

De rentevoet van een hypothecaire lening is alles bepalend voor de kostprijs die je voor de lening zal moeten betalen. Omdat je over een hele lange periode zal lenen is het van bijzonder groot belang om deze rente zo beperkt mogelijk te houden. Je kan verder ook kiezen tussen een vaste of variabele rente.

Afbetalingstermijn

Veel gekozen periodes zijn 15, 20 en 25 jaren. Maar tegenwoordig is de hypotheek op 30 jaren ook geen uitzondering meer. Door voor een langere duurtijd te kiezen zal de maandelijkse aflossing verlagen, maar op het einde van de rit zal je wel veel meer intresten betaald hebben.

Grootbanken

Je kan kantoren van bekende banken bezoeken om een woonkrediet simulatie te laten maken. Denk aan Belfius, ING, KBC, BNP Paribas Fortis, Crelan of Argenta. Elke gekregen offerte kan je meenemen naar een volgend kantoor. Wanneer de bankbediende je een hoog rentepercentage voorstelt kan je een andere offerte laten zien. Zo kan je proberen om de rente een paar keren te drukken.


Hoe werkt een lening simulatie?

Een lening simulatie is als een rekenmachine die je vertelt hoeveel geld je moet terugbetalen als je iets leent. Het werkt door te kijken naar drie belangrijke dingen: het bedrag dat je leent, de rente (dat is de vergoeding voor het lenen van geld) en de termijn of hoe lang je over het terugbetalen wilt doen.

Stel je voor dat je €10.000 leent van iemand, en die persoon wil dat je na een jaar €11.000 terugbetaalt. Dat extra geld bovenop wat je leende, dat is de rente. Wil je de terugbetaling over een langere periode spreiden? Dan zal je ook meer rente moeten ophoesten. Na twee jaren betaal je dan bijvoorbeeld 12.000 euro terug.


Wat is een aflossingstabel?

Een aflossingstabel is een soort schema dat je laat zien hoeveel je elke maand moet terugbetalen als je geld leent. Het geeft een overzicht over de terugbetaling van het kapitaal en de betaling van de rente.

Bij de start van de terugbetalingen zal je maandelijks meer rente betalen en wat minder kapitaal. Naarmate de tijd vordert, zal het kapitaaldeel steeds groter worden. De aflossingstabel laat je duidelijk zien hoeveel van je maandelijkse afbetaling naar de rente gaat en hoeveel naar het daadwerkelijk terug betalen van het geleende bedrag.


Maak een lening simulatie bij een bank

Om het bedrag van de maandelijkse aflossingen te berekenen kan je op de websites van banken ook een simulatie maken. Je moet dan je inkomsten en uitgaven opgeven, waarna er een rentevoet wordt voorgesteld. Zo vergelijk je makkelijk de tarieven van verschillende aanbieders.

Let op: het gaat slechts om een simulatie. Om een correcte offerte te krijgen stuur je jouw gegevens of simulatie door naar de bank en vraag je zo online een lening aan. Uiteraard gaat het over een vrijblijvende aanvraag, het invullen van een online formulier verplicht je tot niets. Je zal een gepersonaliseerde offerte ontvangen en dan kan je beslissen of je wel of niet je handtekening zet onder het krediet.


Waarom een lening berekenen?

Een vrijblijvende lening simulatie geeft je een perfect zicht op wat mogelijk is. Je hebt waarschijnlijk een bedrag in je hoofd dat je wil lenen, maar weet nog niet hoeveel de maandelijkse aflossing zal bedragen. Een lening simulatie zal je het antwoord geven.

Van belang hierbij is de hoogte van de rentevoet, die is natuurlijk liefst zo laag mogelijk om de kosten beperkt te houden. Het bedrag van de maandelijkse aflossing is verder zeer sterk afhankelijk van de gekozen aflossingstermijn. Hoe langer de lening loopt, hoe lager de maandelijkse aflossing, maar ook hoe hoger de uiteindelijke rentekosten oplopen. Door een langere termijn te kiezen zal je uiteindelijk veel meer geld terugbetalen aan de bank dan bij een kortere termijn.

Om te bepalen hoeveel de maandelijkse aflossing in jouw situatie mag bedragen, moet je een goed zicht hebben op je huidige en eventueel toekomstige inkomsten. Door het uitvoeren van een simulatie krijg je een perfect beeld van de aflossing van je lening. Een andere looptijd of rentevoet heeft namelijk een grote impact op je maandelijkse aflossingen.


Advertentie


Populair op FiWe.be