Je bent hier: Home > Nieuws > Verdwijnt de getrouwheidspremie bij spaarrekeningen?

Verdwijnt de getrouwheidspremie bij spaarrekeningen?

Verdwijnt de getrouwheidspremie bij spaarrekeningen?

15 februari 2024 - door Redactie

Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.

Spaarrekeningen leveren vandaag een basisrente en een getrouwheidspremie op. De basisrente wordt aan iedereen uitgekeerd, maar de getrouwheidspremie krijg je alleen als je jouw geld minstens een jaar op deze rekening laat staan. Dat maakt dat het vergelijken van spaarrekeningen niet altijd makkelijk is.

Volgens de FSMA en de Nationale Bank staat niets een afschaffing van de getrouwheidspremie in de weg. Het zou de concurrentie tussen banken moeten aanzwengelen en dat zal zich sneller vertalen in hogere rentevoeten op spaarrekeningen. De concurrentie kan nu niet ten volle spelen omdat de getrouwheidspremie klanten stimuleert om hun geld toch maar op hun rekening te laten staan. Zonder een getrouwheidspremie zouden klanten sneller geneigd zijn om voor een andere rekening bij een andere bank te kiezen.

Stabiliteit

De banken zelf zijn geen voorstander van het afschaffen van de getrouwheidspremie. Zij voeren aan dat ze het geld op spaarrekeningen nodig hebben om hun kerntaak te kunnen uitvoeren: het toekennen van leningen. De getrouwheidspremie zorgt dat geld langer op spaarrekeningen blijft staan, waardoor banken hier makkelijker op kunnen steunen om leningen te financieren.

Volgens de FSMA is de getrouwheidspremie niet nodig om de financiële stabiliteit te waarborgen. Wel geeft ze aan dat een afschaffing niet overhaast mag gebeuren en dat er een overgangsperiode moet voorzien worden.

Compromis

In plaats van een volledige afschaffing van de getrouwheidspremie lijkt het er wel op dat er een compromis uit de bus komt. Een voorstel is bijvoorbeeld om de termijn van de getrouwheidspremie te verlagen naar zes maanden in plaats van de huidige twaalf. Een ander voorstel is om de getrouwheidspremie toch af te schaffen, maar tegelijk de fiscale vrijstelling op spaarboekjes fors uit te breiden van de huidige 980 euro naar 1.800 euro.


Laatste artikels over Sparen

Overstappen van spaarrekeningen wordt eenvoudiger

07 maart 2024

De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.


België lanceert nieuwe eenjarige staatsbon

21 februari 2024

Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.


Rente op spaarboekjes gaat naar omhoog

26 oktober 2023

Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.


ECB verhoogt rente opnieuw, Trade Republic volgt

16 september 2023

Om de inflatie onder controle te krijgen, is er een langere periode nodig van hogere rentevoeten. Dat stelt de ECB.


MeDirect trekt spaarrente op naar 2,55 procent

11 september 2023

Op woensdag zal MeDirect zowel de basisrente als de aangroeipremie op zijn Fidelity spaarrekening optrekken.


Verander op tijd van spaarrekening

12 augustus 2023

De spaarrente zit weer in de lift, maar de grootbanken staan er niet om te springen om jou een hogere rentevoet aan te bieden.


Meer banken verhogen spaarrente

11 juli 2023

In de voorbije dagen kondigden BNP Paribas Fortis, Crelan en AXA aan dat ze de rente op hun rekeningen zullen verhogen.Succesvol beleggen

Leer succesvol beleggen zonder dat het veel tijd kost. Reserveer jouw boek »

in 10 stappen succesvol beleggen

Populair op FiWe.be