15 februari 2024 - door Redactie
Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.
Spaarrekeningen leveren vandaag een basisrente en een getrouwheidspremie op. De basisrente wordt aan iedereen uitgekeerd, maar de getrouwheidspremie krijg je alleen als je jouw geld minstens een jaar op deze rekening laat staan. Dat maakt dat het vergelijken van spaarrekeningen niet altijd makkelijk is.
Volgens de FSMA en de Nationale Bank staat niets een afschaffing van de getrouwheidspremie in de weg. Het zou de concurrentie tussen banken moeten aanzwengelen en dat zal zich sneller vertalen in hogere rentevoeten op spaarrekeningen. De concurrentie kan nu niet ten volle spelen omdat de getrouwheidspremie klanten stimuleert om hun geld toch maar op hun rekening te laten staan. Zonder een getrouwheidspremie zouden klanten sneller geneigd zijn om voor een andere rekening bij een andere bank te kiezen.
De banken zelf zijn geen voorstander van het afschaffen van de getrouwheidspremie. Zij voeren aan dat ze het geld op spaarrekeningen nodig hebben om hun kerntaak te kunnen uitvoeren: het toekennen van leningen. De getrouwheidspremie zorgt dat geld langer op spaarrekeningen blijft staan, waardoor banken hier makkelijker op kunnen steunen om leningen te financieren.
Volgens de FSMA is de getrouwheidspremie niet nodig om de financiële stabiliteit te waarborgen. Wel geeft ze aan dat een afschaffing niet overhaast mag gebeuren en dat er een overgangsperiode moet voorzien worden.
In plaats van een volledige afschaffing van de getrouwheidspremie lijkt het er wel op dat er een compromis uit de bus komt. Een voorstel is bijvoorbeeld om de termijn van de getrouwheidspremie te verlagen naar zes maanden in plaats van de huidige twaalf. Een ander voorstel is om de getrouwheidspremie toch af te schaffen, maar tegelijk de fiscale vrijstelling op spaarboekjes fors uit te breiden van de huidige 980 euro naar 1.800 euro.
30 maart 2025
Belfius introduceert op 1 april 2025 een nieuwe spaarrekening: Belfius Flow. Dit hoogrentende spaarproduct biedt een totale rente van 2,80%, maar beperkt het maandelijkse spaarbedrag tot 600 euro.
29 december 2024
Vanaf 1 januari 2025 treden strengere regels in werking die de zogenoemde verdachte periode verlengen van drie naar vijf jaar. Dit heeft grote gevolgen voor de successierechten die bij een overlijden van toepassing zijn.
27 september 2024
In België zijn in het afgelopen jaar bijna een half miljoen nieuwe termijnrekeningen geopend, mede dankzij de hogere rente.
31 augustus 2024
Op woensdag 4 september krijgen zo'n half miljoen Belgen een mooie som geld teruggestort: de opbrengst van de eenjarige staatsbon, samen met de opgebouwde rente.
14 juni 2024
Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.
24 mei 2024
Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.
07 maart 2024
De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.
21 februari 2024
Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.