Je bent hier: Home > Nieuws > België lanceert nieuwe eenjarige staatsbon

België lanceert nieuwe eenjarige staatsbon

België lanceert nieuwe eenjarige staatsbon

21 februari 2024 - door Redactie

Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.

België haalt opnieuw geld op bij zijn bevolking door de uitgifte van staatsbons op 1 jaar en 3 jaar. Vorig jaar in september zorgde de uitgifte van de eenjarige staatsbon voor een monstersucces. Er werd toen 21,9 miljard euro opgehaald.

De staatsbons waren in trek omdat ze een netto intrest opleverden van 2,81%, dankzij een hoge coupon van 3,30% en een verlaagde roerende voorheffing van 15%. Die netto intrest was veel meer dan wat banken op spaarrekeningen uitkeerden, maar deze situatie is ondertussen veranderd. Wie nu spaarrekeningen vergelijkt kan al snel rendementen van 2,5% vinden, tenminste als het geld minstens een jaar op de rekening blijft staan.

Lagere rentevoet

Tegenover vorig jaar leveren de staatsbons nu iets minder op. De bruto rentevoet op 1 jaar bedraagt 3%. Dat komt netto uit op 2,1% wanneer we 30% roerende voorheffing in rekening brengen. Er is nog een lange discussie geweest om ook nu opnieuw een lagere roerende voorheffing van 15% voor deze staatsbon toe te staan, waardoor het nettorendement op 2,55% zou uitkomen. De regering heeft echter besloten om die fiscale korting deze keer niet toe te kennen.

De staatsbon op 3 jaar levert bruto 2,50% op of netto 1,75%.

Toch beter een spaarrekening?

Omdat de rentevoet niet zo hoog is, kan een spaarrekening een beter alternatief zijn voor de staatsbon. Maar deze keuze is erg afhankelijk van de persoonlijke situatie van de spaarder. Bij een staatsbon klik je de rente namelijk vast, terwijl spaarrekeningen hun rente vrij kunnen aanpassen. Er wordt verwacht dat de ECB de rente later dit jaar zal verlagen, waardoor ook de rente op spaarrekeningen mee omlaag kan gaan.

Verder hanteren de hoogrentende spaarrekeningen soms extra voorwaarden, zoals een beperking op het bedrag dat je mag inleggen. Dat is bij de staatsbon niet het geval.

Tenslotte is de rente op spaarrekeningen vrijgesteld van roerende voorheffing tot een opbrengst van 1.020 euro. Wie een bedrag van 40.800 euro op een spaarrekening zet met een rentevoet van 2,5% kijkt aan tegen een rente opbrengst van 1.020 euro, die dus onbelast is. Bij een staatsbon gaat van de bruto opbrengst van de intrest dus steeds 30% roerende voorheffing af.

Lees hier meer over hoe je een staatsbon koopt.


Laatste artikels over Sparen

Wat doe ik met het geld van de staatsbon?

31 augustus 2024

Op woensdag 4 september krijgen zo'n half miljoen Belgen een mooie som geld teruggestort: de opbrengst van de eenjarige staatsbon, samen met de opgebouwde rente.


Let op voor oplichting met spaarrekeningen: wat je moet weten

14 juni 2024

Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.


Opgelet voor fraude met Card Stop

24 mei 2024

Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.


Overstappen van spaarrekeningen wordt eenvoudiger

07 maart 2024

De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.


Verdwijnt de getrouwheidspremie bij spaarrekeningen?

15 februari 2024

Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.


Rente op spaarboekjes gaat naar omhoog

26 oktober 2023

Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.


ECB verhoogt rente opnieuw, Trade Republic volgt

16 september 2023

Om de inflatie onder controle te krijgen, is er een langere periode nodig van hogere rentevoeten. Dat stelt de ECB.



Advertentie


Populair op FiWe.be