Je bent hier: Home > Nieuws > Let op voor oplichting met spaarrekeningen: wat je moet weten

Let op voor oplichting met spaarrekeningen: wat je moet weten

Let op voor oplichting met spaarrekeningen: wat je moet weten

14 juni 2024 - door Redactie

Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.

Het aantal meldingen van dergelijke fraude is de laatste tijd schrikbarend gestegen, waarschuwt de FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten). Dit type fraude, bekend als phishing, is vaak moeilijk te herkennen omdat oplichters geavanceerde technieken gebruiken om vertrouwen te wekken.

Hoe werken deze fraudeurs?

De fraudeurs gebruiken verschillende methoden om hun slachtoffers te benaderen:

  1. Telefoon en sociale media 
    Oplichters bellen mensen op of adverteren via sociale media, waarbij ze aantrekkelijke spaarrekeningen met hoge rentevoeten aanbieden. Ze doen zich voor als vertegenwoordigers van bekende banken en lokken slachtoffers met beloftes van hoge rendementen.
     
  2. Vervalste websites 
    Ze maken vaak gebruik van professioneel ogende websites die sterk lijken op die van echte banken. Deze sites bevatten het logo en de huisstijl van de nagebootste bank, wat het voor slachtoffers moeilijk maakt om de vervalsing te herkennen. 
     
  3. Neppe e-mailadressen en domeinen:
    De fraudeurs gebruiken e-mailadressen met domeinnamen die bijna identiek zijn aan die van de echte bank, wat bij een oppervlakkige blik geloofwaardig kan overkomen.

Wat zijn de gevolgen?

Wanneer slachtoffers geld overmaken naar de zogenaamde spaarrekening, komt het direct in handen van de oplichters, die het vervolgens snel wegsluizen. Dit leidt tot aanzienlijke financiële verliezen voor de betrokkenen, die vaak weinig kans hebben om hun geld terug te krijgen.

Wat kun je doen om jezelf te beschermen?

  1. Controleer de website
    Bezoek altijd de officiële website van de bank via een vertrouwde bron, zoals door zelf het webadres in te typen of via bookmarks. Klik niet zomaar op links in e-mails of advertenties.
     
  2. Verifieer contactgegevens
    Controleer of de contactgegevens overeenkomen met die op de officiële website van de bank. Let vooral op subtiele afwijkingen in e-mailadressen en telefoonnummers.
     
  3. Neem contact op
    Bij twijfel, bel de bank via een telefoonnummer dat je zelf hebt opgezocht, en vraag om bevestiging. Vermijd contact via de door de fraudeurs verstrekte nummers of e-mailadressen.
     
  4. Vraag advies aan de FSMA
    De FSMA biedt een contactformulier voor consumenten waar je verdachte activiteiten kunt melden of advies kunt vragen. Dit kan helpen om verdere schade te voorkomen en anderen te waarschuwen.

Achtergrond: wat is phishing?

Phishing is een vorm van cybercriminaliteit waarbij criminelen zich voordoen als legitieme entiteiten om gevoelige informatie te verkrijgen, zoals wachtwoorden en bankgegevens. Het doel is meestal om toegang te krijgen tot bankrekeningen of persoonlijke gegevens om financiële diefstal te plegen. Phishing-aanvallen worden vaak uitgevoerd via e-mails, telefoon, of vervalste websites, en zijn erop gericht om slachtoffers te misleiden door een gevoel van urgentie of vertrouwen te creëren.

Blijf waakzaam

Hoewel banken steeds geavanceerdere beveiligingsmaatregelen nemen, blijven phishing-aanvallen een aanzienlijke bedreiging. Wees altijd alert op ongewenste verzoeken om financiële informatie of overdrachten, en neem stappen om je gegevens te beschermen.

Voor meer informatie of om een verdachte activiteit te melden, bezoek de officiële website van de FSMA of neem contact op met hun consumentenservice. Bescherm jezelf tegen oplichting en zorg ervoor dat je spaargeld veilig is.


Laatste artikels over Sparen

Wat doe ik met het geld van de staatsbon?

31 augustus 2024

Op woensdag 4 september krijgen zo'n half miljoen Belgen een mooie som geld teruggestort: de opbrengst van de eenjarige staatsbon, samen met de opgebouwde rente.


Opgelet voor fraude met Card Stop

24 mei 2024

Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.


Overstappen van spaarrekeningen wordt eenvoudiger

07 maart 2024

De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.


België lanceert nieuwe eenjarige staatsbon

21 februari 2024

Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.


Verdwijnt de getrouwheidspremie bij spaarrekeningen?

15 februari 2024

Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.


Rente op spaarboekjes gaat naar omhoog

26 oktober 2023

Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.


ECB verhoogt rente opnieuw, Trade Republic volgt

16 september 2023

Om de inflatie onder controle te krijgen, is er een langere periode nodig van hogere rentevoeten. Dat stelt de ECB.



Advertentie


Populair op FiWe.be