Professioneel vastgoed zoals kantoren en winkels kunnen erg interessant zijn voor investeerders.
De huurder draait op voor alle taksen, dus ook voor de onroerende voorheffing die je normaal als huisbaas zelf moet betalen.
In tegenstelling tot de particuliere verhuur heb je meestal te maken met stabiele huurders. De huurder baat op deze locatie zijn zaak uit en zal de inrichting naar eigen wens aanpassen, waardoor de handelshuurcontracten gedurende een lange periode blijven lopen, vaak zelfs tot 27 jaren.
De huurder staat ook in voor het meeste onderhoud en zal ook de meeste herstellingskosten voor zijn rekening nemen. Bij de particuliere verhuur zal de huurder sneller bij jou komen aankloppen om een tussenkomst te vragen in allerlei herstellingen.
Professioneel vastgoed zorgt meestal voor hoge rendementen. Zeker op de toplocaties kunnen de rendementen makkelijk oplopen tot soms wel 10 procent per jaar.
Als je op de juiste locatie een pand hebt gekocht, dan kan je op termijn ook een enorme meerwaarde realiseren. Het is dus uitkijken naar buurten die opgewaardeerd worden of voor een nieuwe winkelbeleving kunnen zorgen. Het economisch beleid van het gemeentebestuur speelt hier ook vaak een doorslaggevende rol.
Professioneel vastgoed vraagt doorgaans een erg hoge investering. Commerciële panden in een drukbezochte winkelstraat kosten al gauw meer dan 500.000 euro. Zulk een investering is meestal niet weggelegd voor de particulier die een beetje in vastgoed wil investeren.
Tegenover het hogere rendement staat ook een hoger risico. De economische conjunctuur heeft een grote impact op de vraag naar professioneel vastgoed. In economisch mindere tijden zal er minder vraag naar panden zijn en kan de huurprijs ook sterk onder druk komen te staan.
Zoals al aangegeven is de ligging cruciaal, maar dit kan natuurlijk ook in je nadeel werken. Sommige buurten komen op enkele jaren tijd in een neerwaartse spiraal terecht waardoor de leegstand sterk stijgt. Winkels sluiten, nieuwe winkels blijven weg en de buurt begint te verkommeren. Je kan als verhuurder dus te maken krijgen met lange periodes van leegstand.
Een duur gekocht commercieel pand kan in bovenstaand geval veel sterker dalen in waarde dan het residentieel vastgoed. Onvoorspelbare politieke beslissingen kunnen ook voor kleine rampen zorgen. Denk maar aan nieuwe circulatieplannen die het verkeer weghouden of wijzigingen in het parkeerbeleid waardoor klanten liever naar andere steden trekken.
Fiscaal gezien is er ook een groot verschil met de particuliere verhuur. Je wordt namelijk belast op de ontvangen huur en niet op het kadastraal inkomen. Gemiddeld gezien kan je verwachten dat zo'n 30% van de huuropbrengsten naar de belastingen zullen gaan.
Op Euronext Brussel kan je bijvoorbeeld beleggen in de aandelen van Retail Estates. Deze vastgoedvennootschap (GVV) investeert voornamelijk in winkelvastgoed in België, gelegen aan de rand van woonkernen of op belangrijke invalswegen naar de steden. Een andere optie is WDP, gespecialiseerd in magazijnen en logistieke verdeelcentra.
Nog niet actief op de beurs? Vergelijk brokers voor aandelen.