Je bent hier: Home > Leningen > Persoonlijke lening > Autolening

Autolening

De autolening is een lening op afbetaling waarmee je de aankoop van een nieuwe of tweedehandse auto financiert.

De aankoop van een nieuwe wagen kan een grote hap uit het budget nemen. Een autolening is dan ook een handig middel om deze kost te spreiden. Het is een relatief goedkope lening met een redelijk korte looptijd. In de meeste gevallen ligt de looptijd van een autolening tussen de 3 en de 5 jaar.

Niet alleen een personenwagen komt in aanmerking voor een autolening. Afhankelijk van de bank sluit je ook een autolening af voor caravans, mobilhomes en motors!

Simulatie autoleningen

Om het bedrag van de maandelijkse aflossingen te berekenen kan je op de websites van deze aanbieders snel een lening simulatie maken. Vergelijk deze tarieven en vergelijk wat je maandelijks moet aflossen. Kies ook een looptijd die bij jouw situatie past.

ADVERTENTIE

KBC
  • Simuleer en vraag meteen aan
  • Ook als je geen KBC-zichtrekening hebt
  • Leen minimaal € 500
  • Fietslening met financiering tot 110% van het aankoopbedrag
  • Autolening met financiering tot 110% van het aankoopbedrag
  • Renovatielening met financiering tot 100% van het aankoopbedrag


ADVERTENTIE

Mozzeno
  • Persoonlijke lening vanaf € 1.250 tot 50.000 euro
  • Volledig online afhandeling
  • Onmiddellijk antwoord op aanvraag
  • Meteen de beste rente op basis van je profiel
  • Lenen zonder bank, uniek in België
  • Beloning voor correcte terugbetalingen


Een autolening praktisch

De bank zal het geleende bedrag in één keer op jouw rekening storten. Er kan een bewijs gevraagd worden zoals een factuur.

De lening op afbetaling heeft een vaste rentevoet. Maandelijks zal je dus een vast bedrag moeten aflossen (kapitaal-en rentedeel).

Door een autolening te berekenen krijg je zicht op de maandelijkse terugbetaling, de aflossingstermijn, het totale bedrag aan rente dat je zal moeten betalen en het gehanteerde jaarlijks kostenpercentage. Het uitvoeren van een autolening simulatie is steeds geheel vrijblijvend.

Hoeveel kan ik lenen?

Om je leencapaciteit te bepalen wordt ondermeer gekeken naar je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Meestal wordt er gesteld dat je minstens 1.000 euro per maand nodig hebt om je gewone uitgaven te dekken. Verdien je dus 1.300 euro per maand, dan zou je tot 300 euro per maand kunnen aflossen aan een autolening.

Tarieven autolening

Algemeen is bekend dat de autolening een zeer concurrentiële lening is. Dit zorgt er voor dat de tarieven sterk uiteen lopen tussen de verschillende banken. Daar kan jij als potentiële kredietnemer je voordeel mee doen! Vooraleer een autolening af te sluiten is het dan ook altijd een goed idee om de tarieven van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.

Op het eerste zicht lijkt de goedkoopste autolening op de markt natuurlijk het interessantst, maar zijn er ook nadelen aan verbonden? Het is een feit dat een scherpe kostprijs op een krediet kan resulteren in minder interessante kredietvoorwaarden. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat er geen mogelijkheid is om een betalingsuitstel te vragen voor een periode waarin het financieel even minder goed gaat.

Veel mensen gaan er automatisch van uit dat hun vaste bank over de interessantste voorwaarden beschikt voor het afsluiten van een autolening, in het bijzonder omdat je er al lang klant bent. Helaas is dat niet het geval, vergelijk daarom goed. Als je een betere offerte kan tonen aan je huisbankier, dan zal deze mogelijk nog een inspanning doen.

Net zoals andere leningen is de ene autolening niet gelijk aan de andere. De belangrijkste verschillen zitten in het ontleende bedrag, de rente en de looptijd.

Ontleend bedrag
Meestal wordt de volledige kostprijs van de wagen uitgeleend, maar in sommige gevallen is het ook mogelijk om tot 110% van de autowaarde te ontlenen. Deze extra 10% kan dan gebruikt worden om bijkomende kosten zoals de autoverzekering te dekken.

Rente
De kost van de autolening (rentevoet) hangt af van verschillende factoren. Buiten de algemene economische situatie is ook het geleende bedrag, de looptijd van de lening en de ouderdom van de wagen belangrijk.

Wanneer je je autolening simuleert, kunnen de volgende factoren van invloed zijn op de rente die je krijgt aangeboden:

  • Nieuw of tweedehands voertuig? Het rentetarief varieert afhankelijk van de leeftijd van het voertuig. Als algemene regel geldt dat leningen voor nieuwe auto's voordeliger zijn dan leningen voor tweedehands auto's. Sommige kredietinstellingen beschouwen recente tweedehands auto's echter tegen dezelfde voorwaarden als nieuwe. De definitie van een "recent gebruikt voertuig" kan per organisatie verschillen. Sommige beschouwen alle voertuigen van minder dan 2 jaar oud als gelijkwaardig aan nieuwe auto's, terwijl andere deze periode verlengen tot 3 jaar. Sommige banken weigeren voertuigen te financieren die te oud zijn en leggen de limiet op 5 jaar of ouder.

  • De looptijd van de lening en het geleende bedrag : Het geleende bedrag en de looptijd van de lening zijn ook factoren, zoals bij de meeste consumentenleningen. Hoe hoger het geleende bedrag, hoe beter de rentevoet van je autolening. Bovendien zal het tarief voor hetzelfde geleende bedrag gunstiger zijn als de aflossingsperiode van je autolening korter is. Let op ! Let erop dat je niet systematisch naar de kortste termijn streeft, omdat dit automatisch leidt tot een verhoging van de maandelijkse aflossingen.

  • De milieuvriendelijkheid van de auto : Naast de belastingvoordelen in de vorm van fiscale aftrekbaarheid bieden sommige kredietinstellingen ook iets gunstigere tarieven voor de aankoop van een auto die als milieuvriendelijk wordt omschreven.

Een autolening voor een tweedehandswagen is bij sommige banken duurder dan voor een nieuwe wagen. Niet elke bank maakt hier echter een onderscheid tussen.

Doordat een autolening een lening is op korte termijn, komt het maar heel weinig voor dat de rentevoet niet vast ligt.

Looptijd
Zoals eerder gezegd is de autolening een lening met een korte looptijd, die tevens wettelijk vastgelegd is.

In de praktijk wordt de looptijd meestal beperkt tot 5 jaar.

Nadelen van een autolening?

In eerste instantie moet je er rekening mee houden dat je met een autolening toch een zeker risico loopt. Met een autolening ben je in staat om toch een luxe auto te bezitten, via een klein maandelijks bedrag dat je moet afbetalen. Maar stel eens even voor dat je met jouw nieuwe wagen een ongeval krijgt. Dan zit je op dat moment weer zonder auto en moet je voor een lange periode blijven afbetalen ook al heb je de auto niet meer in bezit. Hou hier dus altijd rekening mee wanneer je gaat kiezen voor een autolening of een verzekering (omnium verzekeringen kunnen heel wat potentiële schade dekken).

Ook is een autolening net hetzelfde als eender welke andere lening. Dat betekent dat je uiteindelijk meer zal betalen dan wanneer je het bedrag in 1 keer kan ophoesten.

Voordelen van een autolening

Zoals hiervoor al beschreven kan je voor een laag bedrag per maand toch met een luxe auto rondrijden. Het bedrag dat je maandelijks moet afbetalen hangt natuurlijk af van de termijn waarop je wilt betalen evenals het bedrag dat je wilt lenen.

Een fictief voorbeeld, gebaseerd op een klein internet onderzoek, zal veel duidelijk maken.

Een nieuwe BMW kost bijvoorbeeld 21 900 euro. Stel dat je nu ongeveer een 20 000 euro op je rekening hebt staan en dat je voor de zekerheid toch graag 10 000 euro wilt behouden op je spaarrekening. Je hebt dan een bedrag van 10 000 euro ter beschikking en zou dan nog 12 000 euro moeten lenen.

Een online leensimulatie voor een bedrag van 12.000 euro leert ons het volgende:

Maandelijkse aflossing: 212,76 euro
Looptijd van de lening: 60 maanden
Totaal terug te betalen bedrag: 12.765,60 euro

Dit betekent dus dat je over een tijdspanne van 60 maanden maandelijks 212,76 euro moet betalen om met een nieuwe luxe wagen rond te rijden. Valt dus heel goed mee!

Maar uiteindelijk betaal je wel 765,60 euro meer, gemeten over de volledige periode van 5 jaren. Via onze website kan je rentevoeten vergelijken en een lening simulatie bekijken bij verschillende aanbieders.

Groene autolening

Banken geven korting op de rentetarieven als je een energiezuinige wagen koopt. Tegenwoordig wordt er bij het berekenen van de kosten voor je voertuig altijd rekening gehouden met de zogenaamde CO2-uitstoot. Een voertuig zal per gereden kilometer een bepaald aantal gram CO2 uitstoten. Elke bank kan andere voorwaarden hanteren om te spreken over een ecokrediet: bij de ene bank zal de uitstoot voor diesel onder de 130 gram per kilometer moeten liggen, terwijl een andere bank een uitstoot van 130 gram aanvaardbaar kan vinden.

Elektrische auto's, hybride auto's en auto's die beschikken over een lpg installatie worden altijd beschouwd als groene voertuigen.

Lenen bij een bank of autoconstructeur?

Een autolening valt niet alleen te verkrijgen bij de klassieke grootbanken zoals bij BNP Paribas Fortis, ING, KBC of Belfius. Ook bij de belangrijkste wagenconstructeurs is dit mogelijk. Men spreekt dan over een aankoop op afbetaling. Vooral in de periode rond het autosalon bieden deze interessante aanbiedingen aan. Er zijn echter twee belangrijke verschillen tussen een bank en een autoconstructeur:

  • Bij een autoconstructeur is een voorschot van minimaal 15% verplicht! In veel gevallen komt hier nog een verhoogde laatste afbetaling bovenop.
  • Het is mogelijk dat het automerk eigenaar blijft van het voertuig tot de lening volledig is afbetaald.

Maximale looptijden

De looptijd van een autolening is wettelijk beperkt. Hoe lager het bedrag, hoe lager de maximale looptijd. In de praktijk is een autolening met een duur van 5 jaar de meest voorkomende.

Van Tot Maximale looptijd
500 euro 2 500 euro 24 maanden (2 jaar)
2 500 euro 3 700 euro 30 maanden (2,5 jaar)
3 700 euro 5 600 euro 36 maanden (3 jaar)
5 600 euro 7 500 euro 42 maanden (3,5 jaar)
7 500 euro 10 000 euro 48 maanden (4 jaar)
10 000 euro 15 000 euro 60 maanden (5 jaar)
15 000 euro 20 000 euro 84 maanden (7 jaar)
20 000 euro 40 000 euro 120 maanden (10 jaar)

Advertentie


Populair op FiWe.be