23 september 2020 - door Redactie
Wie zijn geld op een spaarrekening laat staan, heeft de afgelopen 10 jaren zijn koopkracht met 13 procent zien dalen. Over een periode van 20 jaar gaat het zelfs over een verlies van 20%.
Wie 10 jaren geleden 100 euro op een spaarrekening plaatste, zag de koopkracht daarvan dalen, ondanks de ontvangen rente. Door de inflatie is 100 euro van 10 jaren geleden vandaag nog slechts zo'n 87 euro waard. De extreem lage rente die nog een tijdje zal aanhouden zal ook in de komende jaren voor een verarming van de spaarders zorgen.
Bovenstaande cijfers worden uitgebreid besproken in het nieuwe boek "Investeren in de tweede helft van je leven", geschreven door de financiële journalisten Michael Van Droogenbroeck en Ewald Pironet. Zij wijzen op het gevaar van inflatie en onderstrepen dat het in de huidige marktomstandigheden een illusie is dat spaargeld aangroeit. De ECB zal de rente in de komende jaren nog rond nul houden en de minste inflatie zorgt bij spaarders dus voor koopkrachtverlies.
In het boek, dat zo'n 300 bladzijden telt, overlopen de journalisten alle mogelijke alternatieven voor de klassieke spaarrekening. Ze richten zich op de iets oudere mensen, die vaak plots over een grotere financiële buffer beschikken. De ondertitel van het boek is dan ook: "Wat met je geld als je kinderen (bijna) het huis uit zijn en de lening (ongeveer) is afbetaald?"
Heel wat onderwerpen worden aangeraakt, vooral om mensen met weinig financiële kennis op weg te helpen. Zo zijn er hoofdstukken over het investeren in de eigen woning of het investeren in een tweede verblijf of vastgoed om te verhuren. Daarnaast komen uiteraard aandelen en obligaties aan bod, maar er is ook aandacht voor crowdfunding, wisselkoersen, goud en grondstoffen, kunst, levensverzekeringen tot zelfs het plannen van een erfenis en het opstellen van een testament.
De alternatieven bieden uiteraard vaak een aantrekkelijker rendement dan een spaarboekje, maar het risico ligt daarbij ook wat hoger. Traditioneel gezien is de Belg eerder risico-avers, wat de relatief beperkte populariteit van de alternatieven mee verklaart, naast het feit dat beleggen voor veel mensen een stap in het onbekende is.
Het boek is te koop in alle boekhandels en kan online besteld worden bij ondermeer Bol.
27 september 2024
In België zijn in het afgelopen jaar bijna een half miljoen nieuwe termijnrekeningen geopend, mede dankzij de hogere rente.
31 augustus 2024
Op woensdag 4 september krijgen zo'n half miljoen Belgen een mooie som geld teruggestort: de opbrengst van de eenjarige staatsbon, samen met de opgebouwde rente.
14 juni 2024
Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.
24 mei 2024
Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.
07 maart 2024
De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.
21 februari 2024
Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.
15 februari 2024
Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.
26 oktober 2023
Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.