29 augustus 2016 - door Redactie
Het lagerentebeleid van de ECB zal ook in de komende jaren standhouden, menen economen. Om die reden zal ook de rente op spaarrekeningen en leningen extreem laag blijven. Banken gaan daarom op zoek naar andere inkomstenbronnen.
De kernactiviteit van banken is het verzamelen van geld bij particulieren, waar ze een rente voor uitkeren. Het opgehaalde geld lenen ze opnieuw uit aan een hogere rentevoet of beleggen ze bijvoorbeeld in staatsobligaties, ook met een hogere rentevoet. Maar door de aanhoudende lage rente staan deze inkomsten onder druk, er zijn voor banken geen veilige alternatieven meer om de overtollige cash te beleggen. Om de Europese economie weer aan de praat te krijgen voert de Europese Centrale Bank namelijk een zeer expansief beleid met een depositorente die zelfs onder nul staat. Heel wat economen vermoeden dat we in een Japan-scenario zijn verzeild geraakt, waar de rente meer dan 20 jaren laag is gebleven.
Het traditionele banksysteem staat onder druk door de extreem lage rente. Er duiken dan ook fintech ondernemingen op die klaar staan om de rol van de banken over te nemen, zoals bijvoorbeeld peer-to-peer lening netwerken. Hier kunt u als particulier geld uitlenen aan andere particulieren tegen een mooie rentevoet, vaak al vanaf een heel klein bedrag.
Banken gaan dus op zoek naar andere manieren om geld te verdienen. De kans is groot dat heel wat bankdiensten duurder gaan worden. Zo kunnen de tarieven voor zichtrekeningen of kredietkaarten verhoogd worden. BNP Paribas Fortis maakte al bekend dat het de dossierkosten voor nieuwe hypothecaire leningen fors zal verhogen van 350 euro naar 500 euro.
Naast de zoektocht naar nieuwe inkomsten trachten banken ook hun kosten te verlagen. Meer en meer CEO's van banken roepen op om de wettelijke minimumrente van 0,11% voor spaarrekeningen af te schaffen. KBC vormde onlangs klassieke spaarrekeningen van ondernemingen en overheden om naar niet-gereglementeerde spaarrekeningen, die niet moeten voldoen aan de wettelijke minimumrente. De rente voor die rekeningen werd dan ook naar nul procent teruggebracht.
27 september 2024
In België zijn in het afgelopen jaar bijna een half miljoen nieuwe termijnrekeningen geopend, mede dankzij de hogere rente.
31 augustus 2024
Op woensdag 4 september krijgen zo'n half miljoen Belgen een mooie som geld teruggestort: de opbrengst van de eenjarige staatsbon, samen met de opgebouwde rente.
14 juni 2024
Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.
24 mei 2024
Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.
07 maart 2024
De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.
21 februari 2024
Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.
15 februari 2024
Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.
26 oktober 2023
Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.