Je bent hier: Home > Nieuws > Rente zal nog lang extreem laag blijven

Rente zal nog lang extreem laag blijven

Rente zal nog lang extreem laag blijven

29 augustus 2016 - door Redactie

Het lagerentebeleid van de ECB zal ook in de komende jaren standhouden, menen economen. Om die reden zal ook de rente op spaarrekeningen en leningen extreem laag blijven. Banken gaan daarom op zoek naar andere inkomstenbronnen.

De kernactiviteit van banken is het verzamelen van geld bij particulieren, waar ze een rente voor uitkeren. Het opgehaalde geld lenen ze opnieuw uit aan een hogere rentevoet of beleggen ze bijvoorbeeld in staatsobligaties, ook met een hogere rentevoet. Maar door de aanhoudende lage rente staan deze inkomsten onder druk, er zijn voor banken geen veilige alternatieven meer om de overtollige cash te beleggen. Om de Europese economie weer aan de praat te krijgen voert de Europese Centrale Bank namelijk een zeer expansief beleid met een depositorente die zelfs onder nul staat. Heel wat economen vermoeden dat we in een Japan-scenario zijn verzeild geraakt, waar de rente meer dan 20 jaren laag is gebleven.

Het traditionele banksysteem staat onder druk door de extreem lage rente. Er duiken dan ook fintech ondernemingen op die klaar staan om de rol van de banken over te nemen, zoals bijvoorbeeld peer-to-peer lening netwerken. Hier kunt u als particulier geld uitlenen aan andere particulieren tegen een mooie rentevoet, vaak al vanaf een heel klein bedrag.

Banken gaan dus op zoek naar andere manieren om geld te verdienen. De kans is groot dat heel wat bankdiensten duurder gaan worden. Zo kunnen de tarieven voor zichtrekeningen of kredietkaarten verhoogd worden. BNP Paribas Fortis maakte al bekend dat het de dossierkosten voor nieuwe hypothecaire leningen fors zal verhogen van 350 euro naar 500 euro.

Naast de zoektocht naar nieuwe inkomsten trachten banken ook hun kosten te verlagen. Meer en meer CEO's van banken roepen op om de wettelijke minimumrente van 0,11% voor spaarrekeningen af te schaffen. KBC vormde onlangs klassieke spaarrekeningen van ondernemingen en overheden om naar niet-gereglementeerde spaarrekeningen, die niet moeten voldoen aan de wettelijke minimumrente. De rente voor die rekeningen werd dan ook naar nul procent teruggebracht.


Laatste artikels over Sparen

Let op voor oplichting met spaarrekeningen: wat je moet weten

14 juni 2024

Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.


Opgelet voor fraude met Card Stop

24 mei 2024

Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.


Overstappen van spaarrekeningen wordt eenvoudiger

07 maart 2024

De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.


België lanceert nieuwe eenjarige staatsbon

21 februari 2024

Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.


Verdwijnt de getrouwheidspremie bij spaarrekeningen?

15 februari 2024

Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.


Rente op spaarboekjes gaat naar omhoog

26 oktober 2023

Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.


ECB verhoogt rente opnieuw, Trade Republic volgt

16 september 2023

Om de inflatie onder controle te krijgen, is er een langere periode nodig van hogere rentevoeten. Dat stelt de ECB.


MeDirect trekt spaarrente op naar 2,55 procent

11 september 2023

Op woensdag zal MeDirect zowel de basisrente als de aangroeipremie op zijn Fidelity spaarrekening optrekken.Advertentie


Populair op FiWe.be