24 augustus 2022 - door Laurens
Als de energieprijzen blijven stijgen, dan zullen steeds meer mensen genoodzaakt zijn om in te grijpen.
Er zijn dan twee mogelijkheden: ofwel minder energie consumeren door bepaalde zaken niet te doen, ofwel ervoor zorgen dat je minder energie hoeft te verbruiken voor dezelfde taken te volbrengen. De meesten zullen opteren voor de laatste optie, aangezien dit een interessante strategie is op lange termijn. Helaas kan dat alleen door veel meer in te zetten op duurzaam vastgoed. Dit stuk is een opinie over hoe de vastgoedmarkt zou kunnen evolueren. Er zit geen enkel advies in verscholen, het is enkel en alleen mijn mening.
Of het nu gaat om particulieren of om bedrijven, duurzaam bouwen zou vanaf vandaag zeker de basis moeten zijn. Wie duurzaam bouwt, zorgt er meteen voor dat hij goed zit voor de eerst komende 10, 15 of zelfs 20+ jaar. Een duurzaam gebouw dat vandaag gebouwd wordt, zal nog vele jaren zijn rendement opleveren.
Duurzaamheid gaat hand in hand met energie-efficiëntie. Het is zo dat onze technologie steeds beter wordt. Daardoor slagen bedrijven er ook steeds beter in om energie-efficiënte tools te ontwikkelen. Zonnepanelen raken stilaan ingeburgerd en de waterpomp is in opmars. Toch zou er veel verder moeten worden nagedacht over hoe er duurzaam zou kunnen worden gebouwd. Onze huizen, winkels en fabrieken zouden moeten worden verenigd met de natuur. Nu moet de natuur vaak wijken voor onze bouwprojecten.
CO2 neutraal bouwen zou al een eerste stap in de goede richting zijn, net zoals het EPC label ook goed aangeeft hoe energiezuinig de woning al dan niet is. Maar wat als jouw pand helemaal niet energiezuinig is?
Heb je een gebouw gekocht met een slecht EPC label? Dan wil dat nog niet zeggen dat je daar niets aan kunt doen. Ik ben akkoord dat een grondige renovatie, met aandacht voor energie-efficiëntie veel geld kost, maar op termijn kan je veel van deze investeringen ruim terugverdienen. Je moet steeds een afweging maken per project, maar zeker met deze energieprijzen ben ik er zeker van dat heel wat mensen zullen kunnen besparen.
Bovendien zorgt een grondige renovatie ook vrijwel onmiddellijk voor een opwaardering van het pand bij herverkoop. Hoe zuiniger een woning is, des te meer ze waard zal zijn voor potentiële kopers. Daarom is het ook belangrijk om regelmatig kleinere aanpassingen te doen die energie-efficiëntie in de hand werken.
Duurzaamheid in de vastgoedmarkt is volgens mij belangrijker dan ooit. Op energie besparen is makkelijker als grote fabriek dan als klein gezin. Vandaar dat het beter is om minder te verbruiken, terwijl je wel nog steeds hetzelfde levenscomfort kunt genieten en dus dezelfde activiteiten kunt uitvoeren. Dat is wat men noemt energie-efficiënter bouwen of renoveren.
31 augustus 2024
Op woensdag 4 september krijgen zo'n half miljoen Belgen een mooie som geld teruggestort: de opbrengst van de eenjarige staatsbon, samen met de opgebouwde rente.
14 juni 2024
Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.
24 mei 2024
Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.
07 maart 2024
De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.
21 februari 2024
Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.
15 februari 2024
Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.
26 oktober 2023
Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.
16 september 2023
Om de inflatie onder controle te krijgen, is er een langere periode nodig van hogere rentevoeten. Dat stelt de ECB.