Je bent hier: Home > Nieuws > Besparen op energie kan alleen met duurzaam vastgoed

Besparen op energie kan alleen met duurzaam vastgoed

Besparen op energie kan alleen met duurzaam vastgoed

24 augustus 2022 - door Laurens

Als de energieprijzen blijven stijgen, dan zullen steeds meer mensen genoodzaakt zijn om in te grijpen.

Er zijn dan twee mogelijkheden: ofwel minder energie consumeren door bepaalde zaken niet te doen, ofwel ervoor zorgen dat je minder energie hoeft te verbruiken voor dezelfde taken te volbrengen. De meesten zullen opteren voor de laatste optie, aangezien dit een interessante strategie is op lange termijn. Helaas kan dat alleen door veel meer in te zetten op duurzaam vastgoed. Dit stuk is een opinie over hoe de vastgoedmarkt zou kunnen evolueren. Er zit geen enkel advies in verscholen, het is enkel en alleen mijn mening.

Duurzaam bouwen

Of het nu gaat om particulieren of om bedrijven, duurzaam bouwen zou vanaf vandaag zeker de basis moeten zijn. Wie duurzaam bouwt, zorgt er meteen voor dat hij goed zit voor de eerst komende 10, 15 of zelfs 20+ jaar. Een duurzaam gebouw dat vandaag gebouwd wordt, zal nog vele jaren zijn rendement opleveren.

Duurzaamheid gaat hand in hand met energie-efficiëntie. Het is zo dat onze technologie steeds beter wordt. Daardoor slagen bedrijven er ook steeds beter in om energie-efficiënte tools te ontwikkelen. Zonnepanelen raken stilaan ingeburgerd en de waterpomp is in opmars. Toch zou er veel verder moeten worden nagedacht over hoe er duurzaam zou kunnen worden gebouwd. Onze huizen, winkels en fabrieken zouden moeten worden verenigd met de natuur. Nu moet de natuur vaak wijken voor onze bouwprojecten.

CO2 neutraal bouwen zou al een eerste stap in de goede richting zijn, net zoals het EPC label ook goed aangeeft hoe energiezuinig de woning al dan niet is. Maar wat als jouw pand helemaal niet energiezuinig is?

Duurzaam renoveren

Heb je een gebouw gekocht met een slecht EPC label? Dan wil dat nog niet zeggen dat je daar niets aan kunt doen. Ik ben akkoord dat een grondige renovatie, met aandacht voor energie-efficiëntie veel geld kost, maar op termijn kan je veel van deze investeringen ruim terugverdienen. Je moet steeds een afweging maken per project, maar zeker met deze energieprijzen ben ik er zeker van dat heel wat mensen zullen kunnen besparen.

Bovendien zorgt een grondige renovatie ook vrijwel onmiddellijk voor een opwaardering van het pand bij herverkoop. Hoe zuiniger een woning is, des te meer ze waard zal zijn voor potentiële kopers. Daarom is het ook belangrijk om regelmatig kleinere aanpassingen te doen die energie-efficiëntie in de hand werken.

Conclusie

Duurzaamheid in de vastgoedmarkt is volgens mij belangrijker dan ooit. Op energie besparen is makkelijker als grote fabriek dan als klein gezin. Vandaar dat het beter is om minder te verbruiken, terwijl je wel nog steeds hetzelfde levenscomfort kunt genieten en dus dezelfde activiteiten kunt uitvoeren. Dat is wat men noemt energie-efficiënter bouwen of renoveren. 


Laatste artikels over Sparen

Let op voor oplichting met spaarrekeningen: wat je moet weten

14 juni 2024

Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.


Opgelet voor fraude met Card Stop

24 mei 2024

Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.


Overstappen van spaarrekeningen wordt eenvoudiger

07 maart 2024

De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.


België lanceert nieuwe eenjarige staatsbon

21 februari 2024

Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.


Verdwijnt de getrouwheidspremie bij spaarrekeningen?

15 februari 2024

Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.


Rente op spaarboekjes gaat naar omhoog

26 oktober 2023

Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.


ECB verhoogt rente opnieuw, Trade Republic volgt

16 september 2023

Om de inflatie onder controle te krijgen, is er een langere periode nodig van hogere rentevoeten. Dat stelt de ECB.


MeDirect trekt spaarrente op naar 2,55 procent

11 september 2023

Op woensdag zal MeDirect zowel de basisrente als de aangroeipremie op zijn Fidelity spaarrekening optrekken.



Advertentie


Populair op FiWe.be