02 november 2022 - door Laurens
Er zijn heel wat mensen die er niet in slagen om iedere maand een beetje geld opzij te zetten.
Bij sommigen is het echt omdat ze gewoon niet genoeg verdienen om ook nog eens een deel te sparen. Bij anderen is het eerder omdat ze niet goed weten hoe ze hun geld moeten beheren.
In de eerste situatie kan je er niet zo heel veel aan doen. Je kunt kijken of je toch niet een bepaalde uitgave zou kunnen schrappen, of je zou ook kunnen kijken of je niet een klein extra baantje kunt vinden om toch iets extra te verdienen.
In het tweede geval kan je maar beter actie ondernemen. Je hebt de mogelijkheid, dus waarom gebruik je ze dan niet? Met enkele praktische tips zal het misschien wel al wat vlotter gaan.
Heb je nog nooit geld opzij gezet? Waarom zou je er dan nu mee beginnen, kan je je afvragen. Wel, in moeilijkere tijden is het zeker een must om wat spaargeld aan de kant te hebben staan. Zeker in de onzekere tijden waarin we vandaag de dag leven is dat geen overbodige luxe. Niemand weet wat de toekomst zal brengen. Het mag vandaag dan nog zo goed bij je gaan, dat is geen garantie dat het zal blijven duren. Je zou plots je mooie baan kunnen verliezen, of het is ook mogelijk dat je ziek wordt of met een burn-out te maken krijgt. In dat geval is een gevulde spaarrekening zeker een grote hulp.
Wil je echt geld opzij gaan zetten? Dan moet je dat doen voor je geld gaat uitgeven. Op het moment dat je loon gestort wordt, zet je een vooraf bepaald bedrag meteen opzij. Op die manier weet je zeker dat je het niet zult gaan uitgeven. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je jouw vaste lasten kunt betalen en dat je nog over hebt voor je variabele kosten. Je wil niet dat ze jouw internet en water afsluiten omdat je de rekeningen ten laat betaald. Zorg er daarom steeds voor dat je ook niet te veel van je loon opzij zet. Je zult zelf moeten proberen om een goede inschatting te maken.
Naast de vaste en variabele levensnoodzakelijke kosten, zijn er natuurlijk ook nog de minder noodzakelijke uitgaven. Een goede tip om rond te komen, is jezelf een weekbudget uit te keren van je resterende loon, na de vaste lasten. Verdeel je geld netjes over de resterende tijd van de maand. Wil je dan een grotere aankoop verrichten? Dan zal je gedwongen worden om tot het einde van de maand te wachten om je aankoop te verrichten en je zult je wekelijkse budget moeten sparen.
In het begin zal het niet zo makkelijk zijn, maar je kunt het oefenen. Je hoeft daarom maandelijks niet zo heel veel opzij te zetten, maar iets is al beter dan niets. Kijk zelf hoever je kunt gaan, zonder al te veel te moeten inboeten op je levensstijl of comfort. Het blijft nog steeds je eigen keuze en je bent zelf verantwoordelijk voor hoe je dit aanpakt.
27 september 2024
In België zijn in het afgelopen jaar bijna een half miljoen nieuwe termijnrekeningen geopend, mede dankzij de hogere rente.
31 augustus 2024
Op woensdag 4 september krijgen zo'n half miljoen Belgen een mooie som geld teruggestort: de opbrengst van de eenjarige staatsbon, samen met de opgebouwde rente.
14 juni 2024
Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.
24 mei 2024
Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.
07 maart 2024
De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.
21 februari 2024
Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.
15 februari 2024
Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.
26 oktober 2023
Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.