Je bent hier: Home > Nieuws > Waarom wintermaanden vaak duurder zijn

Waarom wintermaanden vaak duurder zijn

Waarom wintermaanden vaak duurder zijn

05 december 2022 - door Laurens

Het is weer december, een mooie tijd vol kerstgeluk en een opstap naar het nieuwe jaar. Toch hebben de wintermaanden ook een mindere kant.

Voor velen zijn deze maanden namelijk de duurste, of toch een van de duurdere van het jaar. Hoe komt dat nou eigenlijk? Welke uitgaven worden er tijdens deze maanden gemaakt die je anders niet zou maken? Wij zoomen er even op in. Weet dat dit voor iedereen anders is, maar in dit artikel bespreken we onze eigen ervaring.

Feestmaanden

Zoal we daarnet al kort hebben aangehaald, is het binnenkort weer tijd om te feesten. De kerst- en nieuwjaar periode komt er weer aan. Bovendien komt ook Sinterklaas nog langs bij veel gezinnen, op 6 december. Een periode met veel cadeaus dus, wat ook wil zeggen veel kosten. 

Naast de kerstinkopen moet natuurlijk ook het feest worden georganiseerd. Met kerst en nieuwjaar kijken de meeste mensen niet op een euro meer of minder. In deze periode ‘mag’ er gekookt worden met premium ingrediënten en het is het ideale moment om toch eens een flesje Champagne open te trekken.

Een feest vraagt natuurlijk ook om decoratie. Rond deze periode versieren heel wat mensen hun huis. Het gros van de accessoires komt bij de meesten van op zolder, maar praktisch elk jaar wordt er wel een leuk lampje of een ander opvallend item bijgekocht om de woonkamer en het huis nog mooier te versieren. Dit brengt ons trouwens ook bij een cruciaal punt: wat met het elektriciteitsverbruik van deze verlichting? Op energiekosten in de wintermaanden komen we zo dadelijk nog even terug.

Feesten zijn heel leuk, maar we vergeten vaak dat ze ook met een enorm prijskaartje kunnen komen. Uiteraard beslis je daar zelf nog wel voor een groot stuk over. Niemand zegt je dat je effectief voor Champagne moet kiezen, er bestaan ook goedkopere alternatieven. 

In deze periode is het vaak een stuk kouder

Wie winter zegt, denkt ook meestal meteen aan koude, of zelfs aan sneeuw. In de winter is het in België inderdaad meestal een heel stuk kouder dan in de andere seizoenen van het jaar. Buiten kouder, betekent voor de meesten dat ze binnen meer zullen gaan verwarmen. Meer verwarmen betekent natuurlijk ook meer energieverbruik.

Doordat de energiekosten dit jaar al fors gestegen zijn, zien we nu in de koudere periodes dus nog sneller onze factuur stijgen. Aan de andere kant gaan mensen natuurlijk wel op zoek naar andere slimme oplossingen om zich te kunnen verwarmen zonder meer energie te verbruiken.

Wintersport?

Het laatste puntje is niet voor iedereen van toepassing en soms is de kost ook niet noodzakelijk hoger dan die van een zomervakantie, maar velen kiezen er ook voor om op wintersport te gaan. Een wintersportvakantie is niet goedkoop, gegeven al het benodigde materiaal en je toegangstickets tot de pistes.

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een beter beeld over waarom de wintermaanden voor velen duurder uitvallen dan andere periodes van het jaar. Wij wensen je alvast prettige feestdagen toe.


Laatste artikels over Sparen

Let op voor oplichting met spaarrekeningen: wat je moet weten

14 juni 2024

Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.


Opgelet voor fraude met Card Stop

24 mei 2024

Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.


Overstappen van spaarrekeningen wordt eenvoudiger

07 maart 2024

De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.


België lanceert nieuwe eenjarige staatsbon

21 februari 2024

Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.


Verdwijnt de getrouwheidspremie bij spaarrekeningen?

15 februari 2024

Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.


Rente op spaarboekjes gaat naar omhoog

26 oktober 2023

Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.


ECB verhoogt rente opnieuw, Trade Republic volgt

16 september 2023

Om de inflatie onder controle te krijgen, is er een langere periode nodig van hogere rentevoeten. Dat stelt de ECB.


MeDirect trekt spaarrente op naar 2,55 procent

11 september 2023

Op woensdag zal MeDirect zowel de basisrente als de aangroeipremie op zijn Fidelity spaarrekening optrekken.



Advertentie


Populair op FiWe.be