Je bent hier: Home > Nieuws > Wat als je geld over hebt op het einde van de maand?

Wat als je geld over hebt op het einde van de maand?

Wat als je geld over hebt op het einde van de maand?

16 december 2022 - door Laurens

Hoewel veel mensen niet goed weten hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen, zijn er ook nog steeds mensen die wat geld over hebben op het einde van de maand. Wat doe je dan met dat geld?

Plaats je het op een spaarrekening, ga je het investeren of doe je er gewoon iets lekker geks mee? Ten eerste is het belangrijk om voor jezelf na te denken wat je graag zou willen doen. In dit artikel kunnen we wel enkele mogelijkheden overlopen, maar wij willen geen enkele keuze opdringen. Het zijn alleen maar ideeën die je zelf verder kunt onderzoeken. Laten we even kijken.

Sparen

De makkelijkste en voor velen de meest comfortabele mogelijkheid is natuurlijk om een deel van het geld dat je over hebt te sparen. In veel gevallen is dat een goede keuze, zeker als je nog niet echt een buffer hebt aangelegd. Mocht je echter al heel wat gespaard hebben in het verleden, dan is nog wat extra sparen misschien toch niet de beste optie, alles hangt af van jouw voorkeuren.

Wat je moet weten over sparen, is dat het heel weinig opbrengt. Ondertussen hebben enkele banken hun rentevoeten op de spaarrekening dan wel al opgetrokken, maar met zo een hoge inflatie zal sparen je niet helpen om je koopkracht te behouden. Dat wil niet zeggen dat je het niet moet doen, maar het is wel iets om in acht te nemen.

Beleggen

Een andere mogelijkheid is natuurlijk om een deel van je geld te gaan beleggen. Hier is het wel belangrijk om te weten dat dit een risico inhoudt. Met beleggen kan je je hele inleg, of in sommige situaties zelfs meer (als je ervoor gaat lenen bijvoorbeeld) verliezen. Aan de andere kant kan je met beleggen ook wel een hoger rendement proberen te halen dan op je spaarrekening. Dat is de zogenaamde relatie tussen risico en return. Als je dit doet, moet je wel veel onderzoek doen en een goede kennis hebben over beleggen. Resultaten uit het verleden zijn nooit een garantie op de toekomst. Wil je je laten adviseren? Ga dan alleen langs bij erkende financieel adviseurs en neem geen advies aan van vreemden, of zelfs van kennissen die er eigenlijk weinig verstand van hebben. Beleg bovendien alleen het geld dat je effectief kunt missen.

Have fun

Tot slot kan je jouw geld natuurlijk ook nog gebruiken om je gewoon even te amuseren met wat vrienden of met je familie. Trek er eens lekker op uit of organiseer een speciale activiteit die je altijd al eens wou doen. Wie hard werkt, mag zich zeker ook eens belonen. Het nadeel van deze strategie is wel dat je zeker bent dat het geld gewoon op is nadien, en dat er geen toekomstige return meer aan gelinkt zit. Aan de andere kant is ontspannen natuurlijk wel heel belangrijk, dus waarom ook niet. 

Idealiter verdeel je het deel van je geld dat je op het einde van de maand over hebt over verschillende zaken.


Laatste artikels over Sparen

België lanceert nieuwe eenjarige staatsbon

21 februari 2024

Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.


Verdwijnt de getrouwheidspremie bij spaarrekeningen?

15 februari 2024

Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.


Rente op spaarboekjes gaat naar omhoog

26 oktober 2023

Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.


ECB verhoogt rente opnieuw, Trade Republic volgt

16 september 2023

Om de inflatie onder controle te krijgen, is er een langere periode nodig van hogere rentevoeten. Dat stelt de ECB.


MeDirect trekt spaarrente op naar 2,55 procent

11 september 2023

Op woensdag zal MeDirect zowel de basisrente als de aangroeipremie op zijn Fidelity spaarrekening optrekken.


Verander op tijd van spaarrekening

12 augustus 2023

De spaarrente zit weer in de lift, maar de grootbanken staan er niet om te springen om jou een hogere rentevoet aan te bieden.


Meer banken verhogen spaarrente

11 juli 2023

In de voorbije dagen kondigden BNP Paribas Fortis, Crelan en AXA aan dat ze de rente op hun rekeningen zullen verhogen.


Staatsbon op 1 jaar op komst

05 juli 2023

De regering wil met een aantrekkelijke staatsbon op 1 jaar de banken wakker schudden om de rente op spaarrekeningen te verhogen.Succesvol beleggen

Leer succesvol beleggen zonder dat het veel tijd kost. Reserveer jouw boek »

in 10 stappen succesvol beleggen

Populair op FiWe.be