16 december 2022 - door Laurens
Hoewel veel mensen niet goed weten hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen, zijn er ook nog steeds mensen die wat geld over hebben op het einde van de maand. Wat doe je dan met dat geld?
Plaats je het op een spaarrekening, ga je het investeren of doe je er gewoon iets lekker geks mee? Ten eerste is het belangrijk om voor jezelf na te denken wat je graag zou willen doen. In dit artikel kunnen we wel enkele mogelijkheden overlopen, maar wij willen geen enkele keuze opdringen. Het zijn alleen maar ideeën die je zelf verder kunt onderzoeken. Laten we even kijken.
De makkelijkste en voor velen de meest comfortabele mogelijkheid is natuurlijk om een deel van het geld dat je over hebt te sparen. In veel gevallen is dat een goede keuze, zeker als je nog niet echt een buffer hebt aangelegd. Mocht je echter al heel wat gespaard hebben in het verleden, dan is nog wat extra sparen misschien toch niet de beste optie, alles hangt af van jouw voorkeuren.
Wat je moet weten over sparen, is dat het heel weinig opbrengt. Ondertussen hebben enkele banken hun rentevoeten op de spaarrekening dan wel al opgetrokken, maar met zo een hoge inflatie zal sparen je niet helpen om je koopkracht te behouden. Dat wil niet zeggen dat je het niet moet doen, maar het is wel iets om in acht te nemen.
Een andere mogelijkheid is natuurlijk om een deel van je geld te gaan beleggen. Hier is het wel belangrijk om te weten dat dit een risico inhoudt. Met beleggen kan je je hele inleg, of in sommige situaties zelfs meer (als je ervoor gaat lenen bijvoorbeeld) verliezen. Aan de andere kant kan je met beleggen ook wel een hoger rendement proberen te halen dan op je spaarrekening. Dat is de zogenaamde relatie tussen risico en return. Als je dit doet, moet je wel veel onderzoek doen en een goede kennis hebben over beleggen. Resultaten uit het verleden zijn nooit een garantie op de toekomst. Wil je je laten adviseren? Ga dan alleen langs bij erkende financieel adviseurs en neem geen advies aan van vreemden, of zelfs van kennissen die er eigenlijk weinig verstand van hebben. Beleg bovendien alleen het geld dat je effectief kunt missen.
Tot slot kan je jouw geld natuurlijk ook nog gebruiken om je gewoon even te amuseren met wat vrienden of met je familie. Trek er eens lekker op uit of organiseer een speciale activiteit die je altijd al eens wou doen. Wie hard werkt, mag zich zeker ook eens belonen. Het nadeel van deze strategie is wel dat je zeker bent dat het geld gewoon op is nadien, en dat er geen toekomstige return meer aan gelinkt zit. Aan de andere kant is ontspannen natuurlijk wel heel belangrijk, dus waarom ook niet.
Idealiter verdeel je het deel van je geld dat je op het einde van de maand over hebt over verschillende zaken.
29 december 2024
Vanaf 1 januari 2025 treden strengere regels in werking die de zogenoemde verdachte periode verlengen van drie naar vijf jaar. Dit heeft grote gevolgen voor de successierechten die bij een overlijden van toepassing zijn.
27 september 2024
In België zijn in het afgelopen jaar bijna een half miljoen nieuwe termijnrekeningen geopend, mede dankzij de hogere rente.
31 augustus 2024
Op woensdag 4 september krijgen zo'n half miljoen Belgen een mooie som geld teruggestort: de opbrengst van de eenjarige staatsbon, samen met de opgebouwde rente.
14 juni 2024
Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.
24 mei 2024
Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.
07 maart 2024
De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.
21 februari 2024
Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.
15 februari 2024
Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.