Je bent hier: Home > Nieuws > Kost een kind een huis?

Kost een kind een huis?

Kost een kind een huis?

03 februari 2023 - door Laurens

Het is een gezegde in de volksmond: ‘een kind kost een huis, hoeveel huizen heb jij rondlopen?’.

Voor de mensen die deze uitdrukking nog nooit hebben gehoord, ze wil eigenlijk niets meer zeggen dan dat een kind opvoeden heel wat geld kost. De vraag is dan alleen over welke kosten we eigenlijk spreken. Zeggen dat een kind effectief zoveel kost als een huis is misschien wat lastig in te schatten. Je bepaalt namelijk zelf voor een groot deel hoe je jouw kind gaat opvoeden en het ene huis is bovendien het andere niet. In dit artikel gaan we je niet om de oren slaan met uitbundige berekeningen. We willen alleen enkele van de belangrijkste kosten bespreken die je zult hebben wanneer je een kind hebt. Hou er rekening mee dat dit niet alle kosten zijn, maar slechts een indicatie.

Dagelijkse behoeften

Net als wij allemaal heeft ook een kind zijn dagelijkse behoeften. Voeding is dan ook een heel grote kost wanneer je het gaat uitrekenen. Bij zeer jonge kinderen is het zelfs zo, dat ze speciale voeding moeten krijgen. Denk bijvoorbeeld maar aan de tonnen melkpoeder, of de speciale potjes babyvoeding.

Naast voeding, is natuurlijk ook de dagelijkse verzorging en hygiëne van belang. Op oudere leeftijd zullen kinderen ongeveer dezelfde benodigdheden hebben als jou, maar voor jongere kinderen ligt ook dat anders. Denk aan speciale kindershampoo, luiers of andere zaken. Ook kosten voor de gezondheidszorg moeten in rekening genomen worden. Hoewel we voor heel wat zaken kunnen rekenen op een bijdrage van het ziekenfonds, zijn er nog steeds zaken die je (volledig) zelf moet vergoeden.

Je kind gaat naar school

Is je kind wat ouder, dan kan het naar school beginnen gaan. Hoewel dat in België al vrij goedkoop is in vergelijking met andere landen, kost ook dat heel wat geld. Denk bijvoorbeeld aan de kost van activiteiten en daguitstappen. Heb je een tiener in huis? Dan mag je ook al beginnen denken aan de kosten van een universiteit of hogeschool, als hij of zij graag wil verder studeren.

Bovendien mag ook de kost van vrije tijd niet vergeten worden. Wil je tiener eens weggaan met zijn vrienden? Dan is de kans ook groot dat jij een bijdrage zal mogen leveren. In dit geval is het natuurlijk belangrijk om als ouder goede afspraken te maken met je kind. 

De meeste ouders denken ook aan later…

Naast alles wat we hiervoor al hebben opgenoemd, denken ouders vaak ook na over de tijd wanneer hun kinderen geen echte kinderen meer zullen zijn. Ook dan wil je ze misschien nog helpen met het kopen van een eigen huis of etc…

Kinderen kosten dus best wel veel geld, of het nou echt een huis is of niet, dat kunnen we niet zomaar zeggen. Bovendien is wat we hierboven hebben opgesomd nog maar een fractie van alle kosten die je kan hebben. Uiteraard moet dat je niet tegenhouden om voor een kind te gaan, maar het is zeker wel iets om even bij stil te staan.


Laatste artikels over Sparen

Bijna half miljoen nieuwe termijnrekeningen geopend

27 september 2024

In België zijn in het afgelopen jaar bijna een half miljoen nieuwe termijnrekeningen geopend, mede dankzij de hogere rente.


Wat doe ik met het geld van de staatsbon?

31 augustus 2024

Op woensdag 4 september krijgen zo'n half miljoen Belgen een mooie som geld teruggestort: de opbrengst van de eenjarige staatsbon, samen met de opgebouwde rente.


Let op voor oplichting met spaarrekeningen: wat je moet weten

14 juni 2024

Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.


Opgelet voor fraude met Card Stop

24 mei 2024

Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.


Overstappen van spaarrekeningen wordt eenvoudiger

07 maart 2024

De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.


België lanceert nieuwe eenjarige staatsbon

21 februari 2024

Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.


Verdwijnt de getrouwheidspremie bij spaarrekeningen?

15 februari 2024

Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.


Rente op spaarboekjes gaat naar omhoog

26 oktober 2023

Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.



Advertentie

Iedereen kan een mooie website bouwen. Echt.

Topkwaliteit hosting en domeinnamen voor lage prijzen. Join me at



Populair op FiWe.be