Je bent hier: Home > Nieuws > 64 procent van Belgen is financieel kwetsbaar

64 procent van Belgen is financieel kwetsbaar

64 procent van Belgen is financieel kwetsbaar

03 maart 2023 - door Redactie

Veel gezinnen geven maandelijks meer of bijna evenveel geld uit als ze verdienen.

Uit het rapport 'Financiële Gezondheid' van Deloitte, opgesteld in samenwerking met Argenta en de universiteit Gent, blijkt dat veel Belgen met financiële problemen kampen. Zo'n 28% van de gezinnen is financieel ongezond, wat wil zeggen dat ze onvoldoende inkomsten hebben om hun uitgaven te dekken. Daarnaast is 36% van de gezinnen financieel kwetsbaar. Zij beschikken over een beperkte spaarbuffer, maar deze is onvoldoende om grote onverwachte uitgaven op te vangen.

Verder zijn 24% van de gezinnen financieel toereikend, wat betekent dat ze maandelijks minder geld uitgeven dan er binnenkomt, waardoor ze kunnen sparen en eventueel investeren. Zo'n 12% van de gezinnen is echt financieel gezond en bouwt een grote spaarbuffer op en heeft voldoende geld over om te beleggen en investeren.

De kwetsbare groepen vinden we vooral in de leeftijdscategorie tussen 35 en 55 jaar. Zij hebben vaak moeite om de rekeningen te betalen. Er zijn vaak ook hoge kosten, denk maar het afbetalen van een woonkrediet of uitgaven voor kinderen. Alleenstaanden die in deze categorie zitten hebben het dan ook extra moeilijk. Zo'n 68% van de alleenstaanden heeft moeite om alle rekeningen op tijd te betalen.

Tegenslag

Een tegenslag kan er al snel voor zorgen dat een gezin of alleenstaande in een financieel ongezonde situatie terecht komt. Denk aan een ontslag, een verlaging van de wedde of een ziekte of ongeval waardoor niet meer kan gewerkt worden. Ook koppels die uit mekaar gaan krijgen het plots financieel moeilijker.

Om het hoofd te kunnen bieden aan onverwachte gebeurtenissen, wordt aangeraden om een spaarbuffer van minstens 6 maanden gezinsinkomen aan te leggen. Voor zowat een kwart van de Belgen is dat echter moeilijk bereikbaar. Zij kunnen niet sparen of kunnen alleen sparen wanneer er financiële meevallers zijn. Nog eens een derde zegt dat ze proberen te sparen, maar dat dit zeker niet elke maand lukt.


Laatste artikels over Sparen

Bijna half miljoen nieuwe termijnrekeningen geopend

27 september 2024

In België zijn in het afgelopen jaar bijna een half miljoen nieuwe termijnrekeningen geopend, mede dankzij de hogere rente.


Wat doe ik met het geld van de staatsbon?

31 augustus 2024

Op woensdag 4 september krijgen zo'n half miljoen Belgen een mooie som geld teruggestort: de opbrengst van de eenjarige staatsbon, samen met de opgebouwde rente.


Let op voor oplichting met spaarrekeningen: wat je moet weten

14 juni 2024

Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.


Opgelet voor fraude met Card Stop

24 mei 2024

Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.


Overstappen van spaarrekeningen wordt eenvoudiger

07 maart 2024

De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.


België lanceert nieuwe eenjarige staatsbon

21 februari 2024

Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.


Verdwijnt de getrouwheidspremie bij spaarrekeningen?

15 februari 2024

Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.


Rente op spaarboekjes gaat naar omhoog

26 oktober 2023

Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.



Advertentie

Iedereen kan een mooie website bouwen. Echt.

Topkwaliteit hosting en domeinnamen voor lage prijzen. Join me at



Populair op FiWe.be