Je bent hier: Home > Nieuws > Nationale Bank gaat miljarden verliezen

Nationale Bank gaat miljarden verliezen

Nationale Bank gaat miljarden verliezen

03 april 2023 - door Redactie

De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.

Door de jarenlange lage rente, met zelfs negatieve rentevoeten, kon de Nationale Bank mooie winsten realiseren. Banken die met geldoverschotten zitten en dit tijdelijk bij de Nationale Bank parkeerden, moesten hier immers een strafrente voor betalen. De Nationale Bank boekte zo in 2021 nog een winst van 355 miljoen euro.

Door de oplopende inflatie werden centrale banken wereldwijd echter gedwongen om snel en fors in te grijpen. De rente werd verhoogd, waardoor de Nationale Bank een vergoeding moet betalen wanneer commerciële banken hun cash overschotten bij de NBB onder brengen.

Daarnaast heeft een jarenlang opkoopprogramma de Nationale Bank opgezadeld met veel obligaties die amper rente opleveren. Omdat de marktrente hoger staat, is de waarde van deze obligaties gedaald. De NBB zal de obligaties aanhouden tot de vervaldag en zal op die manier de hoofdsom terugbetaald krijgen, maar de karige rente werd zo wel vastgeklikt.

Miljardenverlies

De NBB verwacht niet meteen beterschap. Voor de komende vijf jaren worden de verliezen geschat op 10,8 miljard euro, wat zwaar zal wegen op de reserves. Daarom verlaagde de NBB ook zijn dividend tot amper 1,50 euro per aandeel. Zo'n aandeel kost 580 euro, wat het bruto dividendrendement op amper 0,25% brengt.

De slechte cijfers van de NBB zijn een streep door de rekening van de Belgische overheid. Er zullen in de komende jaren geen miljoenen dividenden meer komen, terwijl ook de inkomsten van de vennootschapsbelasting zullen verdwijnen. Daarnaast krijgt de Belgische staat ook het 'saldo van de winst', een bedrag dat overblijft na de uitkeringen van dividenden. In 2021 was dat nog 122,5 miljoen euro.


Laatste artikels over Finance

Helft gezinnen komt maar net rond

05 oktober 2023

Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.


Belgen zijn rijkste mensen ter wereld

16 augustus 2023

In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.


Belgische gezinnen in Europese top drie qua vermogen

24 juli 2023

De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.


Een bankautomaat in elke gemeente

04 april 2023

De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.


Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.


Ongemerkte belastingverhoging bij erfenissen

13 februari 2023

De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.


Geld voor het goede doel

08 februari 2023

Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.Advertentie


Populair op FiWe.be