Je bent hier: Home > Nieuws > Helft gezinnen komt maar net rond

Helft gezinnen komt maar net rond

Helft gezinnen komt maar net rond

05 oktober 2023 - door Redactie

Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.

De hogere inflatie, de energiecrisis en de stijgende rente van leningen hebben een impact op het budget van de gezinnen. Volgens Guy Colpaert, managing director van Intrum, wordt het effect van de hoge inflatie wel een beetje getemperd door de loonindexering. Omdat het over een procentuele aanpassing van het loon gaat, is dit in absolute getallen evenwel zeer weinig voor de laagste inkomenscategorieën. "De onderkant van de middenklasse komt er toch niet helemaal met de compensatie van de loonindex", klonk het op Business AM.

Te laat betalen

Rekeningen op tijd betalen is belangrijk om de kosten van laattijdige betalingen te vermijden. De incassokosten kunnen namelijk flink oplopen, maar toch zijn er heel wat mensen die niet zorgvuldig omspringen met hun administratie. Zowat één op de drie gezinnen betaalde in het afgelopen jaar minstens één rekening te laat, terwijl dat in veel gevallen niet ging over een gebrek aan middelen maar eerder over slordigheid.

Voorkom Incassokosten: Het Belang van Tijdige Betaling van Rekeningen

Rekeningen betalen is een noodzakelijk onderdeel van ons financiële leven. Of het nu gaat om huur, nutsvoorzieningen, creditcardschulden, of andere financiële verplichtingen, het op tijd betalen van rekeningen is cruciaal om financiële problemen te voorkomen. Een van de grootste risico's van het niet op tijd betalen van rekeningen zijn de gevreesde incassokosten. Hieronder bespreken we waarom het belangrijk is om rekeningen op tijd te betalen en geven we enkele handige tips om incassokosten te vermijden.

Waarom Moet Je Rekeningen Op Tijd Betalen?

  1. Vermijd Incassokosten: Het niet op tijd betalen van rekeningen kan leiden tot extra kosten in de vorm van incassokosten. Deze kosten kunnen aanzienlijk oplopen en je financiële situatie verslechteren.

  2. Bescherm Je Kredietwaardigheid: Betalingsachterstanden kunnen je kredietwaardigheid schaden. Leners, verhuurders en zelfs werkgevers kunnen je kredietgeschiedenis controleren voordat ze beslissen om met je in zee te gaan.

  3. Voorkom Extra Stress: Financiële problemen en aanmaningen kunnen veel stress veroorzaken. Door rekeningen op tijd te betalen, kun je deze stress vermijden en je gemoedsrust behouden.

Tips om Incassokosten te Vermijden

  1. Maak een Budget: Een budget opstellen is de eerste stap om je financiën op orde te houden. Hiermee kun je al je inkomsten en uitgaven bijhouden en ervoor zorgen dat je voldoende geld hebt om je rekeningen te betalen.

  2. Stel Herinneringen In: Gebruik herinneringen op je telefoon of computer om ervoor te zorgen dat je nooit een betalingsdeadline mist.

  3. Automatische Incasso: Overweeg om automatische incasso's in te stellen voor rekeningen waarvoor dit mogelijk is. Dit zorgt ervoor dat je rekeningen op tijd worden betaald, zonder dat je eraan hoeft te denken.

  4. Prioriteer Je Rekeningen: Als je te maken hebt met beperkte financiële middelen, zorg er dan voor dat je je rekeningen prioriteert. Betaal eerst de belangrijkste rekeningen, zoals huur, hypotheek, nutsvoorzieningen en verzekeringen.

  5. Onderhandel Bij Betalingsproblemen: Als je merkt dat je moeite hebt om een rekening op tijd te betalen, neem dan contact op met de schuldeiser. Soms kun je een betalingsregeling treffen om boetes en incassokosten te voorkomen.

  6. Blijf Op de Hoogte: Houd je financiën regelmatig in de gaten. Controleer je bankrekeningen en rekeningafschriften om ervoor te zorgen dat alle betalingen correct zijn verwerkt.

  7. Bouw een Noodfonds Op: Het hebben van een noodfonds kan je helpen om onverwachte financiële tegenvallers op te vangen zonder dat je je rekeningen moet missen.

Het tijdig betalen van rekeningen is niet alleen een verantwoordelijkheid, maar het is ook essentieel om je financiële stabiliteit te behouden. Door de bovenstaande tips te volgen, kun je incassokosten vermijden en je financiële gezondheid versterken. Het is nooit te laat om te beginnen met het beheren van je financiën op een verstandige en georganiseerde manier.


Laatste artikels over Finance

Belgen zijn rijkste mensen ter wereld

16 augustus 2023

In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.


Belgische gezinnen in Europese top drie qua vermogen

24 juli 2023

De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.


Een bankautomaat in elke gemeente

04 april 2023

De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.


Nationale Bank gaat miljarden verliezen

03 april 2023

De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.


Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.


Ongemerkte belastingverhoging bij erfenissen

13 februari 2023

De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.


Geld voor het goede doel

08 februari 2023

Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.Advertentie


Populair op FiWe.be