Je bent hier: Home > Nieuws > Geld voor het goede doel

Geld voor het goede doel

Geld voor het goede doel

08 februari 2023 - door Laurens

Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.

Bepaalde ziekten kunnen we nog steeds niet bestrijden, armoede is nooit helemaal weggeweest uit onze samenleving en er zijn nog zoveel andere zaken… Gelukkig bestaan er vandaag de dag ook heel wat goede doelen, die zich inzetten voor diverse projecten. Met dit artikel willen we je niet overtuigen om ook geld aan een goed doel te schenken. We willen je alleen enkele praktische tips geven voor mocht je zelf bepalen dat je dat effectief wil doen. Laten we er maar snel wat dieper op ingaan!

Welk goed doel ga je steunen?

Een van de belangrijkste vragen die je jezelf als eerste zult moeten stellen, is welk goed doel je wil steunen. Dit kan je doen op verschillende manieren. Zo kan je kijken naar welke activiteiten verschillende goede doelen ondersteunen. Zo kan je onrechtstreeks geld schenken aan bepaalde types projecten die jou interesseren. Een andere mogelijkheid is kijken naar de brede doelstelling van het goede doel. Waar staat dat goede doel precies voor? Focussen ze zich op het genezen van een bepaalde ziekte? Zetten ze zich in om mensen in een bepaald gebied aan voedsel te helpen? In dat geval heb je misschien minder overzicht van welke projecten het goede doel precies steunt, maar je krijgt wel een goed overzicht van wat je mede zou ondersteunen.

Belangrijk is wel dat je kijkt of een goed doel werkelijk erkend wordt. Ga niet zomaar op het internet geld geven aan het eerste project dat jouw aandacht trekt. Zoek uit welke info je kunt vinden. Je wil namelijk niet dat je geld verdwijnt zonder dat er effectief iets goeds mee wordt gedaan.

Voor welk bedrag wil je steunen?

Naast welk goed doel je wil steunen, moet je ook bepalen hoeveel geld je erin wil stoppen. Heb je een bepaald eenmalig bedrag in je hoofd? Wil je misschien maandelijks of jaarlijks een bepaalde donatie overmaken? Wil je jouw geld in 1 goed doel stoppen, of wil je liever spreiden over verschillende goede doelen? Het zijn allemaal vragen waar je eerst en vooral voor jezelf een antwoord op moet vinden.

De praktische zaken van de schenking

Heb je besloten aan welk goed doel je wil schenken en hoeveel geld je daaraan zou willen schenken? Dan is het zaak om ook eens na te gaan hoe dat in de praktijk zal verlopen. De meeste schenkingen gebeuren via ofwel een online betaaltransactie, zoals rechtstreeks via de website, of eventueel via bankoverschrijving. Toch zijn er in bepaalde gevallen ook mogelijkheden om andere waarde dragende activa te schenken. Denk bijvoorbeeld aan aandelen die je bezit, of zelfs eventueel vastgoed. Of dit eventueel mogelijk is hangt natuurlijk af van goed doel tot goed doel. Zo’n transactie is namelijk niet zo eenvoudig. De tussenkomst van een notaris of andere juridische experten kan noodzakelijk zijn. Voor meer info raadpleeg je best de website van het goede doel waaraan je wil schenken. Veel succes met je zoektocht!


Laatste artikels over Finance

Helft gezinnen komt maar net rond

05 oktober 2023

Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.


Belgen zijn rijkste mensen ter wereld

16 augustus 2023

In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.


Belgische gezinnen in Europese top drie qua vermogen

24 juli 2023

De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.


Een bankautomaat in elke gemeente

04 april 2023

De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.


Nationale Bank gaat miljarden verliezen

03 april 2023

De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.


Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.


Ongemerkte belastingverhoging bij erfenissen

13 februari 2023

De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.Advertentie


Populair op FiWe.be