Je bent hier: Home > Nieuws > Belgen zijn rijkste mensen ter wereld

Belgen zijn rijkste mensen ter wereld

Belgen zijn rijkste mensen ter wereld

16 augustus 2023 - door Redactie

In het jaarlijkse Global Wealth Report van de bank Credit Suisse komen de Belgen naar voren als rijkste mensen ter wereld.

Het Global Wealth Report maakt een ranking van de rijkste landen ter wereld en gebruikt hiervoor twee maatstaven. Ten eerste is er de rijkdom geordend volgens het gemiddelde vermogen, dat scheefgetrokken kan worden door extreem rijke inwoners. Ten tweede wordt er gekeken naar het mediaan vermogen, dat het middelste cijfer in een groep getallen is. In dat geval is de helft van de mensen armer dan de mediaan en de andere helft is rijker dan de mediaan. Dit geeft een beter beeld van wat doorsnee gezinnen bezitten in een land.

De Belgen voeren de tweede ranglijst aan met een mediaanvermogen van 249.940 dollar, dat voor deze studie bestaat uit zowel geld, beleggingen als vastgoed. De top drie wordt vervolledigd door Australië en Hong Kong.

Gemeten naar gemiddeld vermogen staan de Belgen op de elfde plaats met een gemiddeld vermogen van 352.810 euro. In deze rangschikking is Zwitserland de aanvoerder met een gemiddeld vermogen van 685.230 dollar.

Ongelijkheid

Door deze twee maatstaven te vergelijken verkrijgen we ook een inzicht in de ongelijkheid in een land. Ook hier komt België naar voren als beste leerling van de klas. Hoewel de inwoners rijk zijn, is deze rijkdom dus relatief gelijkmatig verdeeld. In de VS is dat bijvoorbeeld niet het geval en dit land staat dan ook onderaan de lijst.

Miljonairs

Het Global Wealth Report telt ook het aantal dollarmiljonairs in de landen. België behaalt hier de 17de plaats op de wereldranglijst met 536.000 miljonairs. Credit Suisse schat dat het aantal Belgische dollarmiljonairs tegen 2027 zal stijgen naar maar liefst 746.000 mensen.

Eerder bleek al uit een andere studie dat de Belgische gezinnen in de Europese top drie qua vermogen zitten.


Laatste artikels over Finance

Helft gezinnen komt maar net rond

05 oktober 2023

Zowat de helft van de gezinnen haalt maar net het einde van de maand. Dat zegt incassobureau Intrum.


Belgische gezinnen in Europese top drie qua vermogen

24 juli 2023

De Belgische gezinnen hebben een vermogen van 242.400 euro en moeten alleen Malta en Luxemburg voor zich dulden in de Europese top drie van rijkste landen.


Een bankautomaat in elke gemeente

04 april 2023

De overheid heeft een akkoord met de banken gesloten over de geldautomaten. In elke gemeente moet er eentje aanwezig zijn.


Nationale Bank gaat miljarden verliezen

03 april 2023

De Nationale Bank boekte in 2022 een verlies van 580 miljoen euro en zal in de komende jaren nog veel meer verliezen.


Zwitserse centrale bank stut systeembank Credit Suisse

16 maart 2023

Door de zenuwachtigheid over de bankencrisis in de VS zijn er ook grote zorgen over het Europese Credit Suisse.


Ongemerkte belastingverhoging bij erfenissen

13 februari 2023

De grensbedragen waarop erfbelasting wordt betaald zijn al jaren niet meer aangepast.


Geld voor het goede doel

08 februari 2023

Niet alles in onze wereld loopt zo goed als we dat soms zouden willen.Advertentie


Populair op FiWe.be