Je bent hier: Home > Nieuws > Politiek zet druk op banken voor verhoging spaarrente

Politiek zet druk op banken voor verhoging spaarrente

Politiek zet druk op banken voor verhoging spaarrente

23 mei 2023 - door Redactie

De hogere rente in Europa vertaalt zich in duurdere kredieten, maar bij spaarrekeningen wordt de intrest niet of te traag aangepast.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) roept de sectorvereniging Febelfin op om zijn leden te overtuigen om de spaarrente te verhogen. Burgers zijn misnoegd over de fors hogere rente op kredieten, terwijl de vergoedingen op de spaarrekeningen deze trend niet volgen. En het is toch dankzij de inleg van al deze spaarders dat er leningen kunnen toegestaan worden. Daarom klinkt er een luide roep voor een hogere spaarrente.

Ook andere politieke families mengden zich in het debat. Zo vindt staatssecretaris voor Consumentenzaken Alexia Bertrand (Open VLD) dat de overheid zelf voor een betere concurrentie met de banken moet zorgen. Er bestaan namelijk e-DEPO-rekeningen van de dagelijks rendement van de Deposito- en Consignatiekas, die de rente van overheidsobligaties maandelijks volgen. Wettelijk gezien is hier nu een maximale rente van 2,5% mogelijk, die momenteel ook effectief wordt betaald. Bertrand zou deze bovengrens liever zien verdwijnen. Een andere piste zou zijn om staatsbank Belfius te verplichten om de rente te verhogen, waardoor concurrenten zouden moeten volgen.

Hogere minimumrente

Bertrand overweegt verder ook om de minimumrente op te trekken. Deze bedraagt nu 0,11% en werd ingevoerd om een nulrente of zelfs negatieve rente te voorkomen bij de gereglementeerde spaarrekeningen. De banken zijn daar echter niet voor te vinden. Zij wijzen er op dat ze jarenlang deze minimumrente hebben betaald, terwijl er op dat moment een negatieve rentevoet bij de ECB was. Dat heeft kleine spaarders nooit geld gekost.

Daarnaast zegt Febelfin dat de jarenlange lage rente ervoor gezorgd heeft dat de banken veel kredieten hebben toegestaan tegen deze lage rentevoeten, die bovendien nog jarenlang zullen blijven doorlopen. Bij de hogere rentevoeten die op nieuwe kredieten toegepast worden gaat het over een relatief beperkt volume.

Verder mag Febelfin het rentebeleid van individuele banken niet beïnvloeden omwille van de mededingingsregels. Elke bank moet vrij zijn rente kunnen kiezen en Febelfin kan dus niets meer doen dan de grieven van de politiek en de publieke opinie overmaken aan zijn leden.

Tenslotte wijst Febelfin ook naar de bankentaks, die bepaald wordt op basis van de spaartegoeden. De sectorvereniging zegt dat de overheid met de taks opbrengsten van spaarders rechtstreeks afroomt.


Laatste artikels over Sparen

Let op voor oplichting met spaarrekeningen: wat je moet weten

14 juni 2024

Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.


Opgelet voor fraude met Card Stop

24 mei 2024

Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.


Overstappen van spaarrekeningen wordt eenvoudiger

07 maart 2024

De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.


België lanceert nieuwe eenjarige staatsbon

21 februari 2024

Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.


Verdwijnt de getrouwheidspremie bij spaarrekeningen?

15 februari 2024

Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.


Rente op spaarboekjes gaat naar omhoog

26 oktober 2023

Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.


ECB verhoogt rente opnieuw, Trade Republic volgt

16 september 2023

Om de inflatie onder controle te krijgen, is er een langere periode nodig van hogere rentevoeten. Dat stelt de ECB.


MeDirect trekt spaarrente op naar 2,55 procent

11 september 2023

Op woensdag zal MeDirect zowel de basisrente als de aangroeipremie op zijn Fidelity spaarrekening optrekken.Advertentie


Populair op FiWe.be