23 mei 2023 - door Redactie
De hogere rente in Europa vertaalt zich in duurdere kredieten, maar bij spaarrekeningen wordt de intrest niet of te traag aangepast.
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) roept de sectorvereniging Febelfin op om zijn leden te overtuigen om de spaarrente te verhogen. Burgers zijn misnoegd over de fors hogere rente op kredieten, terwijl de vergoedingen op de spaarrekeningen deze trend niet volgen. En het is toch dankzij de inleg van al deze spaarders dat er leningen kunnen toegestaan worden. Daarom klinkt er een luide roep voor een hogere spaarrente.
Ook andere politieke families mengden zich in het debat. Zo vindt staatssecretaris voor Consumentenzaken Alexia Bertrand (Open VLD) dat de overheid zelf voor een betere concurrentie met de banken moet zorgen. Er bestaan namelijk e-DEPO-rekeningen van de dagelijks rendement van de Deposito- en Consignatiekas, die de rente van overheidsobligaties maandelijks volgen. Wettelijk gezien is hier nu een maximale rente van 2,5% mogelijk, die momenteel ook effectief wordt betaald. Bertrand zou deze bovengrens liever zien verdwijnen. Een andere piste zou zijn om staatsbank Belfius te verplichten om de rente te verhogen, waardoor concurrenten zouden moeten volgen.
Bertrand overweegt verder ook om de minimumrente op te trekken. Deze bedraagt nu 0,11% en werd ingevoerd om een nulrente of zelfs negatieve rente te voorkomen bij de gereglementeerde spaarrekeningen. De banken zijn daar echter niet voor te vinden. Zij wijzen er op dat ze jarenlang deze minimumrente hebben betaald, terwijl er op dat moment een negatieve rentevoet bij de ECB was. Dat heeft kleine spaarders nooit geld gekost.
Daarnaast zegt Febelfin dat de jarenlange lage rente ervoor gezorgd heeft dat de banken veel kredieten hebben toegestaan tegen deze lage rentevoeten, die bovendien nog jarenlang zullen blijven doorlopen. Bij de hogere rentevoeten die op nieuwe kredieten toegepast worden gaat het over een relatief beperkt volume.
Verder mag Febelfin het rentebeleid van individuele banken niet beïnvloeden omwille van de mededingingsregels. Elke bank moet vrij zijn rente kunnen kiezen en Febelfin kan dus niets meer doen dan de grieven van de politiek en de publieke opinie overmaken aan zijn leden.
Tenslotte wijst Febelfin ook naar de bankentaks, die bepaald wordt op basis van de spaartegoeden. De sectorvereniging zegt dat de overheid met de taks opbrengsten van spaarders rechtstreeks afroomt.
27 september 2024
In België zijn in het afgelopen jaar bijna een half miljoen nieuwe termijnrekeningen geopend, mede dankzij de hogere rente.
31 augustus 2024
Op woensdag 4 september krijgen zo'n half miljoen Belgen een mooie som geld teruggestort: de opbrengst van de eenjarige staatsbon, samen met de opgebouwde rente.
14 juni 2024
Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.
24 mei 2024
Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.
07 maart 2024
De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.
21 februari 2024
Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.
15 februari 2024
Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.
26 oktober 2023
Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.