Je bent hier: Home > Nieuws > Hoe koop ik een staatsbon?

Hoe koop ik een staatsbon?

Hoe koop ik een staatsbon?

08 augustus 2023 - door Redactie

Van 24 augustus tot 1 september kan je inschrijven op een nieuwe en fiscaal voordelige éénjarige staatsbon.

De overheid wil met een éénjarige staatsbon een alternatief bieden voor spaarders die nog steeds met ultralage rentevoeten op spaarrekeningen worden geconfronteerd. Wie bereid is zijn geld voor 1 jaar af te staan aan de staat, zal daarvoor een veel hogere rentevoet krijgen. Bovendien zal er slechts 15% roerende voorheffing verschuldigd zijn op deze rente, terwijl dat normaal gezien 30% is.

De rente van de staatsbon zal op 22 augustus worden vastgelegd en twee dagen later  begint de inschrijvingsperiode. Het minimum aankoopbedrag is 100 euro.

Bij de bank

Staatsbons kan je in de meeste gevallen bestellen bij jouw eigen bank. De staatsbon wordt dan in jouw effectenrekening bewaard, maar sommige banken rekenen hiervoor bewaarloon aan. Jaarlijks moet je per lijn op je effectenrekening dan een bedrag betalen aan de bank, omdat zij voor het beheer van deze belegging zorgen. Heb je staatsbons en 50 aandelen van AB Inbev, dan heb je twee lijnen op je effectenrekening. De bank rekent dan bijvoorbeeld jaarlijks 10 euro per lijn aan.

De banken die de uitgave van de staatsbon begeleiden worden 'plaatsende instellingen' genoemd. Het zijn onder andere Belfius Bank, KBC, BNP Paribas Fortis, ING, Crelan, Beobank, Bpost Bank, Deutsche Bank, Bank Degroof Petercam, Leleux Associated Brokers, Van de Put & Co en VDK Spaarbank.

Ook bij andere banken kan je de staatsbon aankopen, maar zij moeten zich dan wenden tot één van de plaatsende instellingen.

Rechtstreeks bij de schatkist

Je kan ook rechtstreeks staatsbons online kopen via de website www.destaatsbons.be, via de zogenaamde 'dienst van de Grootboeken'. Je identificeert jezef via itsme of eID en vult de aanvraag in. Vervolgens krijg je de betaalinstructie te zien. Betalen is mogelijk via overschrijving of eventueel via de bankkaart voor lagere bedragen. Het geld van de overschrijving moet ten laatste op 1 september op de rekening van het Agentschap van de Schuld staan.

Vanaf 4 september kan je de staatsbons raadplegen in de online toepassing op de website. Voor het bewaren in deze toepassing wordt geen bewaarloon aangerekend. Op de vervaldag wordt het kapitaal en de rente automatisch terugbetaald op jouw rekening. 


Laatste artikels over Beleggen

Banken maken jacht op geld van staatsbons

15 mei 2024

In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.


Bekende beleggingsrobots worden opgedoekt

16 april 2024

BNP Paribas Fortis trok eerder al de stekker uit zijn robot adviseur Lucy. Ook KBC doekt nu Matti op.


Wees op je hoede voor finfluencers

18 maart 2024

Febelfin waarschuwt in een nieuwe campagne voor finfluencers die mensen ronselen om snel geld te verdienen.


Saxo lanceert bodemtarieven voor aandelen

12 maart 2024

De broker Saxo gaat de rol van prijsbreker op zich nemen en maakt het aan-en verkopen van aandelen spotgoedkoop.


Magere opbrengst voor nieuwe staatsbons

07 december 2023

Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.


Appetijt van beleggers voor beursintroducties keert terug

25 september 2023

In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.


Fastned lanceert hoogrentende obligatie

20 september 2023

Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.


Staatsbon is ongekend succes

29 augustus 2023

Met de eenjarige staatsbon die sinds vorige week te koop is, heeft de overheid al meer dan 12 miljard euro opgehaald.



Advertentie


Populair op FiWe.be