Je bent hier: Home > Nieuws > Wat doe ik met het geld van de staatsbon?

Wat doe ik met het geld van de staatsbon?

Wat doe ik met het geld van de staatsbon?

31 augustus 2024 - door Redactie

Op woensdag 4 september krijgen zo'n half miljoen Belgen een mooie som geld teruggestort: de opbrengst van de eenjarige staatsbon, samen met de opgebouwde rente.

In totaal gaat het om maar liefst 22 miljard euro. Nu deze staatsbon op het punt staat af te lopen, staan veel beleggers voor de vraag: wat doe ik met dit geld? Dit artikel bespreekt verschillende alternatieven, van nieuwe staatsbons tot andere beleggingen.

De terugbetaling en rente van de staatsbon

De eenjarige staatsbon die vorig jaar werd uitgegeven, leverde een brutorente van 3,30% op. Dankzij een gunstig tarief voor de roerende voorheffing, slechts 15%, kwam het netto rendement uit op 2,81%. Dit bedrag wordt automatisch teruggestort op het rekeningnummer dat de beleggers bij aankoop hebben opgegeven.

Alternatieven voor de staatsbon

Hoewel de schatkist op 5 september een nieuwe staatsbon lanceert, waarvan de rente later bekend wordt gemaakt, zijn er ook andere interessante opties om het vrijgekomen kapitaal te herinvesteren.

Update: de nieuwe éénjarige staatsbon biedt een rente van 2,75% bruto of 1,92% netto.

1. Buitenlandse staatsobligaties

Voor wie op zoek is naar hogere rentevoeten, kunnen buitenlandse staatsobligaties een aantrekkelijk alternatief zijn. Verschillende landen bieden hogere rentes dan België, en deze obligaties kunnen eenvoudig worden aangekocht via brokers zoals Saxo Bank. Het is echter belangrijk om rekening te houden met wisselkoersrisico's en het kredietrisico van het land waarin je investeert.

2. Termijnrekeningen

Een termijnrekening is een veilige optie waarbij je je geld voor een bepaalde periode vastzet. ING biedt bijvoorbeeld termijnrekeningen aan met een looptijd van 6 of 12 maanden. Voor een looptijd van een jaar kan je momenteel een brutorente van 3,80% krijgen, wat neerkomt op een netto rendement van 2,66% na aftrek van 30% roerende voorheffing. Dit biedt een iets lager, maar zekerder rendement in vergelijking met de staatsbon.

3. Kasbons

Een kasbon is vergelijkbaar met een staatsbon, maar in dit geval leen je geld uit aan een bank in plaats van aan de overheid. BNP Paribas Fortis biedt bijvoorbeeld een brutorente van 3,10% op een kasbon met een looptijd van één jaar, wat netto neerkomt op 2,17%. Kasbons zijn een veilige optie voor wie niet wil beleggen op de beurs, maar wel een hoger rendement zoekt dan op een reguliere spaarrekening.

4. Hoogrentende spaarrekeningen

Voor beleggers die hun geld flexibel willen houden, zijn hoogrentende spaarrekeningen een interessante keuze. Hoewel de rentevoeten vaak lager zijn dan bij termijnrekeningen of kasbons, biedt de Nederlandse mobiele bank bunq momenteel een aantrekkelijk tarief van 3,36% bruto voor nieuwe klanten, tot een bedrag van 100.000 euro. Dit komt netto neer op 2,35%. Het voordeel van bunq is dat de rente wekelijks wordt uitgekeerd en dat je geen getrouwheidspremie nodig hebt om het volledige rendement te verkrijgen, zelfs als je het geld slechts kort op de rekening laat staan.

5. Bedrijfsobligaties

Net zoals je een obligatie van een overheid kan kopen, zijn er ook bedrijven die op deze manier geld ophalen. Je leent jouw spaarcenten dan voor een bepaalde periode uit aan een bedrijf. Omdat dit gepaard gaat met hogere risico's dan lenen aan de overheid, krijg je een hogere rentevoet.

Je bepaalt zelf aan welke bedrijven je geld wil lenen. De kredietwaardigheid van deze bedrijven wordt beoordeeld met een zogenaamde rating. Een triple A obligatie is zeer veilig, waarbij de kans op een faillissement van het bedrijf erg gering is. Aan de andere kant staan de zogenaamde junk bonds met heel hoge rendementen, maar ook met een groot risico op het faillissement van de uitgever.

Bedrijfsobligaties verhandel je ook via een broker zoals Saxo Bank.

5. Aandelen met aantrekkelijk dividendrendement

Wie bereid is om wat meer risico te nemen, kan ook overwegen om te investeren in aandelen met een aantrekkelijk dividendrendement. Op de beurs van Brussel zijn er verschillende vastgoedbedrijven en andere bedrijven die een netto dividendrendement van meer dan 5% bieden. Aandelen bieden niet alleen de mogelijkheid voor kapitaalgroei, maar zijn ook steeds verhandelbaar, wat betekent dat je op elk moment kunt uitstappen. Wel moet je rekening houden met koersschommelingen, wat betekent dat er ook verliezen mogelijk zijn.

Voor het kopen van aandelen gebruik je een broker zoals Saxo Bank.

Conclusie

De aflossing van de eenjarige staatsbon biedt beleggers een kans om hun kapitaal opnieuw te investeren. Afhankelijk van je risicoprofiel en investeringsdoelen, zijn er verschillende opties beschikbaar, van veilige termijnrekeningen en kasbons tot meer risicovolle aandelen met hoog dividendrendement. Door de verschillende alternatieven zorgvuldig te overwegen, kan je het rendement op je spaargeld optimaliseren en tegelijkertijd je financiële doelen dichterbij brengen.


Laatste artikels over Sparen

Let op voor oplichting met spaarrekeningen: wat je moet weten

14 juni 2024

Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.


Opgelet voor fraude met Card Stop

24 mei 2024

Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.


Overstappen van spaarrekeningen wordt eenvoudiger

07 maart 2024

De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.


België lanceert nieuwe eenjarige staatsbon

21 februari 2024

Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.


Verdwijnt de getrouwheidspremie bij spaarrekeningen?

15 februari 2024

Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.


Rente op spaarboekjes gaat naar omhoog

26 oktober 2023

Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.


ECB verhoogt rente opnieuw, Trade Republic volgt

16 september 2023

Om de inflatie onder controle te krijgen, is er een langere periode nodig van hogere rentevoeten. Dat stelt de ECB.



Advertentie


Populair op FiWe.be