Je bent hier: Home > Vastgoed > Vakantiewoning

Investeren in vakantiewoningen op vakantieparken

Vakantiewoning

Het beleggen in een woning op een vakantiepark is de laatste jaren erg populair geworden. Zowel Holiday Suites, Landal, Center Parcs als Roompot bieden het vastgoed van hun vakantieparken te koop aan. Vroeger waren het vooral grote institutionele beleggers die vaak in één beweging tientallen woningen kochten, maar tegenwoordig worden de woningen steeds meer te koop aangeboden aan particulieren.

Je koopt een vakantiewoning puur als belegging of deels om er zelf een aantal weken per jaar in te logeren. Het vakantiepark tracht de woning zoveel mogelijk te verhuren en betaalt jou doorgaans driemaandelijks de huur uit. Het rendement voor een dergelijke belegging komt gemiddeld uit op 4 à 5 procent per jaar, maar kan in sommige gevallen wel oplopen tot 6 procent of meer.

Voordelen

Door te beleggen in vakantieparken ontvang je huurinkomsten zonder zorgen. Het vakantiepark regelt alle praktische rompslomp en als eigenaar heb je hier dus geen omkijken naar.

In de meeste gevallen wordt voor een bepaalde periode een vast rendement gegarandeerd, bijvoorbeeld gedurende de eerste 10 of 15 jaren. Voorbeelden zijn gegarandeerde rendementen van 5% voor 15 jaren of soms zelfs 6,5% voor 10 jaren.

Bij sommige formules mag je een week of langer zelf gebruik maken van je woning, bij andere formules is dit dan weer niet mogelijk. Soms verlaagt ook het gegarandeerde rendement naarmate je meer weken zelf aanwezig bent in je woning.

De voorgestelde rendementen van 5% worden beschreven als netto rendementen. Hiermee bedoelen de parken het rendement na aftrek van mogelijke kosten zoals onderhoud. Maar de belegger wordt uiteraard ook nog belast op deze inkomsten. Zo moet je jaarlijks onroerende voorheffing en inkomstenbelasting betalen. De rendementen van 5% zakken zo al snel richting 4 of zelfs 3,5%. Vergeleken met een spaarboekje doe je dan nog uiteraard nog steeds een goede zaak. Bovendien kan je met deze woningen ook een meerwaarde realiseren. Zoals steeds bij vastgoed is de locatie erg belangrijk. Bij een goed draaiend en populair park is een jaarlijkse meerwaarde van 4% geen uitzondering.

Ook bij een eventuele verkoop kan je rekenen op de diensten van het vakantiepark. Ze zoeken dan zelf voor jou naar een nieuwe koper en in de meeste gevallen kan je je woning al binnen het half jaar effectief verkopen. Tegenover sommige andere vastgoedbeleggingen is dit absoluut een pluspunt.

Nadelen

De bungalows zijn meestal vrij duur in aankoop. De kwaliteit van zo'n woning is niet altijd erg goed. Het gaat in veel gevallen over snelbouw en de kans dat zulk een woning sneller zijn waarde verliest is hoger dan bij de belegging in bijvoorbeeld klassiek vastgoed zoals een appartement. Een alternatief kan zijn om te investeren in hotelkamers, die waarschijnlijk minder snel in waarde zullen dalen.

In de hoge kostprijs voor de vakantiewoning zit uiteraard de aantrekkingskracht van het vakantiepark vervat. Je betaalt voor de vele faciliteiten zoals het subtropisch zwembad, mini golf enzovoorts. Ook de omgeving en de nabijheid van jaarlijks terugkerende evenementen kan de hogere prijs van de woning verantwoorden. Een aantrekkelijk en populair park zorgt natuurlijk voor betere huurinkomsten.

De opbrengst verschilt uiteraard naargelang de ligging van het park. Sommige parken en streken worden minder populair en je kan niet altijd goed inschatten hoe dit in de komende 10 à 15 jaren zal evolueren.

Zelf een vakantiehuis uitbaten

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om zelf een woning aan te kopen in een interessante regio. Chalets in de Ardennen zijn bijvoorbeeld erg in trek. Vervolgens ga je deze woning zoveel mogelijk verhuren. Dit kan je volledig zelf doen maar je kan de verhuur ook uitbesteden aan bijvoorbeeld een lokaal immokantoor. Je zal dan ook een poetsvrouw en tuin-of werkman moeten vinden die instaan voor het onderhoud van de woning. Gezien de hoge verhuurprijzen, vaak 500 euro of meer voor een weekend, zal je snel een aantrekkelijk rendement kunnen realiseren op deze investering.


Advertentie


Populair op FiWe.be