Je bent hier: Home > Vastgoed > Hotelkamers

Investeren in hotelkamers

hotelkamers

Grote hotels bouwen is erg duur en daarom kiezen de uitbaters er vaak voor om de hotelkamers te laten financieren door investeerders. Het hotel zelf staat in voor de verhuur en een hotel op een toplocatie zal dan ook een erg hoge bezettingsgraad kennen. Alle opbrengsten van het hotel worden gedeeld met de investeerder. Een hotel probeert steeds een zo groot mogelijke bezettingsgraad te hebben en daar profiteert de investeerder van.

Wie investeert in een hotelkamer doet dit puur voor de huurinkomsten. Het gaat eerder over een financiële belegging dan een echte investering in vastgoed.

Je hebt als eigenaar meestal niet het recht om gratis te logeren in het hotel. Wie wel op zoek is naar een buitenverblijf moet kiezen voor een investering in klassiek vastgoed als tweede verblijf of eventueel een vakantiewoning.


Winstdeelname

De vergoeding bestaat meestal uit een winstdeelname. Niet alleen de kamerverhuur zorgt dus voor jouw inkomsten maar ook het drankverbruik, verkochte ontbijten, gehuurde parkings,... Het is daarbij niet belangrijk of 'jouw' specifieke hotelkamer al dan niet verhuurd werd. Door een hotelkamer aan te kopen financierde je een stuk van de volledige vastgoedinvestering in een nieuw hotel, waardoor de hoteluitbater zich niet in de schulden moet stoppen. Daarom krijg je ook een vergoeding uitbetaald voor het algehele gebruik van het hotel en de totale bezettingsgraad van het hotel is dus vooral belangrijk.

De winst bestaat uit de omzet min alle kosten zoals personeelskosten, aankoopkosten voeding, onderhoud, verwarming, water,... Deze winst wordt gemiddeld gezien voor zo'n 90% uitgekeerd aan de investeerders.


Voordelen

Betaalbare investering

In vergelijking met een investering in klassiek vastgoed is een investering in een hotelkamer doorgaans een pak goedkoper. Er werden de afgelopen jaren al verschillende projecten in België gelanceerd in ondermeer De Panne, De Haan, Nieuwpoort, Oostende of Charleroi. Een hotelkamer kost doorgaans tussen de 100.000 en 150.000 euro en de inkomsten worden om de drie maanden uitbetaald.

Hoger rendement dan spaarrekening

Beleggen in hotelkamers staat garant voor een zorgeloze investering. De uitbater van het hotel staat in voor het onderhoud en het verhuur. Op deze manier krijg je al snel een hoger rendement dan een spaarrekening, terwijl de risico's voor de meeste mensen erg aanvaardbaar blijven.

Om over een succesvolle belegging te kunnen spreken moet je natuurlijk wel een goed draaiend hotel uitkiezen. Als het hotel geen gasten kan aantrekken, dan krijgt de investeerder natuurlijk ook geen 'huur' op zijn rekening. Daarom is de locatie van het hotel erg belangrijk: liefst op een erg toeristische locatie of in een drukke stad waar veel zakenmensen overnachtingen zoeken. Ook de expertise van de uitbater kan belangrijk zijn. Een hotelgroep die reeds meerdere hotels in beheer heeft zal van een nieuw hotel ook sneller een succes maken. Kies daarom liefst voor een bekende naam.


Nadelen

Ingewikkelde eigendomsstructuur

De aankoop van de hotelkamer wordt vastgelegd via een notariële akte. Je bent dan eigenaar van een specifieke hotelkamer. Het grondaandeel wordt doorgaans met een erfpachtovereenkomst van 99 jaar geregeld. Je bespaart zo op registratierechten, maar moet jaarlijks wel een pachtvergoeding betalen (de 'canon'). Deze vergoeding kan na een aantal jaren opgetrokken worden als de grondprijzen gestegen zijn.

Het vruchtgebruik van de hotelkamer wordt overgedragen aan de uitbater van het hotel. Deze zal je in ruil jaarlijks een deel van de winst uitbetalen.

Rendement schommelt

Zoals elke investering in vastgoed kan het rendement van een belegging in hotelkamers wel tegenvallen. Bij een lage bezettingsgraad in het hotel zal het rendement bijvoorbeeld niet op 5 maar misschien slechts op 3 procent uitkomen. De trimestriële uitbetalingen kunnen dan ook wel wat schommelen.

Sommige hoteluitbaters verbinden zich er wel toe om de investeerders steeds een bepaalde minimumvergoeding uit te betalen, ook als de inkomsten tegenvallen.

Wees tenslotte op je hoede wanneer er uitgepakt wordt met hoge 'bewezen rendementen'.

Fiscaliteit

De fiscale behandeling van deze inkomsten is complex, omdat elk project uniek is. Bezit je enkel de hotelkamer, wel of geen grondaandeel, wordt er voor de grond met erfpacht gewerkt? Dat heeft allemaal een impact op de manier waarop je belast wordt. Het contract tussen de investeerder en de uitbater kan beschouwd worden als een concessie en deze inkomsten worden belast als diverse inkomsten aan 33%. Soms vallen de inkomsten echter ook deels onder roerende en onroerende inkomsten. Het is daarom belangrijk dat je vooraf met jouw belastingadviseur goed onderzoekt hoe je juist belast zal worden.

Zeer illiquide investering

Tenslotte is een belegging in een hotelkamer erg illiquide: je zal de kamer niet zomaar kunnen verkopen als je plots cash nodig hebt. Ben je op zoek naar een vastgoedinvestering die heel liquide is? Overweeg dan te investeren in een vastgoedbevak of een vastgoedcertificaat.


Besluit

Hotelkamers zijn een goede oplossing voor wie op zoek is naar een zorgeloze investering die meer opbrengt dan een spaarrekening, zonder dat je zelf tijd moet spenderen aan de rompslomp die bij het verhuren van vastgoed hoort. De instapprijs ligt lager dan bijvoorbeeld een tweede verblijf, waardoor een investering in hotelkamers voor meer mensen toegankelijk is. Denk tenslotte goed na over de nadelen, zoals het wisselende rendement, de complexe fiscaliteit en het feit dat je een hotelkamer niet zomaar kan verkopen.


Actuele projecten

  • Instap vanaf: €152.500
  • Investeer in een hotel op een toplocatie tussen de NAVO & Brussels Airport. Lees meer
  • Instap vanaf: €199.000
  • Hotelvastgoed vlakbij de NAVO en Zaventem, waar er een grote vraag naar overnachtingen is. Lees meer
  • Instap vanaf: €202.000
  • Een hotelkamer op 300 meter van het strand van Bredene. De trekpleister voor mensen die van natuur houden en toch vlakbij het drukke Oostende of Blankenberge. Lees meer

Advertentie


Populair op FiWe.be