Je bent hier: Home > Nieuws > Tips om beter te beleggen

Tips om beter te beleggen

Tips om beter te beleggen

26 maart 2019 - door Redactie

Particuliere beleggers presteren doorgaans erg slecht op de beurs. Jan Longeval heeft nu een boek gepubliceerd om beleggers te helpen om veelgemaakte fouten te vermijden.

Jan Longeval, voormalig directeur vermogensbeheer van Bank Degroof Petercam, heeft een boek gepubliceerd. Het kreeg als titel mee: "God dobbelt niet op de beurs: beter beleggen voor een beter leven". In het boek vind je tal van tips voor particuliere beleggers.

Ga voor trackers

Longeval begint met te vertellen dat particuliere beleggers het doorgaans slechter doen dan de beurs. Maar ook actief beheerde beleggingsfondsen presteren minder goed dan de beurs, zeker na aftrek van de kosten. De belangrijkste tip voor beleggers is dan ook om te investeren in een tracker die gewoon de beurs volgt. De hoge kosten die beleggingsfondsen aanrekenen vreten namelijk heel het rendement weg. Je betaalt vaak instap-en uitstapkosten en jaarlijks moet er nog een vergoeding betaald worden aan de beheerder.

De cijfers zijn ontluisterend. In de periode 2008 - 2018 presteerde een passieve portefeuille veel beter dan actief beheerde fondsen. Uit data van Morningstar blijkt dat de fondsen gemiddeld 2,1% per jaar opleverden, terwijl de passieve portefeuille een resultaat behaalde van maar liefst 6%. Over de gehele periode steeg de passieve portefeuille 89% in waarde en werden de actief beheerde fondsen slechts 26% duurder.

Bespaar op transactiekosten

Kosten spelen dus een erg belangrijke rol in het realiseren van een goed beleggingsresultaat. Particuliere beleggers die zelf een tracker willen aankopen werken daarom ook best via een goedkope broker in plaats van beroep te doen op hun huisbankier. Brokers vergelijken en de goedkoopste kiezen kan dus een niet te onderschatten impact hebben op het uiteindelijke rendement. Naast goedkopere transactiekosten betaal je bij een gespecialiseerde broker doorgaans ook geen bewaarloon en dossierkosten op jouw effectenrekening. Bij een klassieke grootbank betaal je hier al gauw enkele tientallen tot honderden euro's per jaar voor.

Beleg globaal

Daarnaast focussen zowel particuliere beleggers als professionele fondsen zich maar al te vaak op de eigen achtertuin. Door de vrees voor het wisselkoersrisico wordt er bijvoorbeeld niet belegd in aandelen die in dollar noteren, waardoor vaak flinke stijgingen gemist worden. Deze beleggers gaan voorbij aan het feit dat aandelen die in euro noteren ook geconfronteerd kunnen worden met het wisselkoersrisico. Denk maar aan Ahold Delhaize dat een groot deel van zijn omzet in de VS en dus in Amerikaanse dollars boekt.

Dé belangrijkste tip voor beleggers is dan ook om voornamelijk in trackers te beleggen die de wereldmarkt opvolgen. Een voorbeeld daarvan is de MSCI World ETF. Maar je kan ook zelf enkele trackers kiezen die zich bijvoorbeeld richten op telkens een bepaald deel van de wereld. Belangrijk is om de groeilanden zeker niet te vergeten. Tenslotte moet je portefeuille ook een tracker bevatten die in obligaties belegt.

Leg een stevige basis en ga dan pas stockpicken

Longeval stelt dat je best minstens 50 procent van je vermogen in dergelijke trackers belegt. Dat is de basis van je portefeuille die voor een degelijk rendement zal zorgen. Daarnaast kan je zelf gaan stockpicken en een aantal individuele aandelen selecteren. Door op deze manier te werken zal je alvast de erg slechte prestaties van de doorsnee particuliere belegger vermijden.

Het boek "God dobbelt niet op de beurs: beter beleggen voor een beter leven" telt 300 pagina's en kan ondermeer gekocht worden via Bol.com.


Laatste artikels over Beleggen

Banken maken jacht op geld van staatsbons

15 mei 2024

In september komt 22 miljard euro vrij dat vastzit in de succesvolle eenjarige staatsbon.


Bekende beleggingsrobots worden opgedoekt

16 april 2024

BNP Paribas Fortis trok eerder al de stekker uit zijn robot adviseur Lucy. Ook KBC doekt nu Matti op.


Wees op je hoede voor finfluencers

18 maart 2024

Febelfin waarschuwt in een nieuwe campagne voor finfluencers die mensen ronselen om snel geld te verdienen.


Saxo lanceert bodemtarieven voor aandelen

12 maart 2024

De broker Saxo gaat de rol van prijsbreker op zich nemen en maakt het aan-en verkopen van aandelen spotgoedkoop.


Magere opbrengst voor nieuwe staatsbons

07 december 2023

Tot gisteren werd er amper 33,1 miljoen euro opgehaald, een groot contrast met de 22 miljard euro die in september bij de overheid binnenstroomde.


Appetijt van beleggers voor beursintroducties keert terug

25 september 2023

In de voorbije dagen zagen we in Wall Street succesvolle beursintroducties van ondermeer Arm, Instacart en Klaviyo.


Fastned lanceert hoogrentende obligatie

20 september 2023

Nu dat Belgische beleggers opnieuw kennis gemaakt hebben met de staatsbon, is het misschien ook de moment om eens te kijken naar bedrijfsobligaties.


Staatsbon is ongekend succes

29 augustus 2023

Met de eenjarige staatsbon die sinds vorige week te koop is, heeft de overheid al meer dan 12 miljard euro opgehaald.



Advertentie

Iedereen kan een mooie website bouwen. Echt.

Topkwaliteit hosting en domeinnamen voor lage prijzen. Join me at



Populair op FiWe.be