Je bent hier: Home > Nieuws > Geld lenen van particulieren

Geld lenen van particulieren

Geld lenen van particulieren

30 december 2018 - door Redactie

Via het platform van Mozzeno kan je geld lenen van andere particulieren. Interessant als je een lening zoekt, maar zeker ook interessant als je meer rendement wil realiseren op je spaargeld.

Banken verdienden klassiek gezien geld door de spaarcenten van mensen uit te lenen. Er wordt een hogere rente aangerekend aan de ontleners dan de rente die uitgekeerd wordt op de spaarboekjes. Het verschil tussen beide rentevoeten is de winst voor de bank.

Sinds enkele jaren zijn er op internet platformen actief waarop ook particulieren geld kunnen uitlenen aan andere particulieren. Zo kan er geleend worden buiten het banksysteem om en wordt er teruggekeerd naar de oorsprong van het bankieren. In België is het platform van Mozzeno dat in februari 2017 gelanceerd werd. Ondertussen is er al meer dan 2 miljoen euro uitgeleend via meer dan 350 leningen.

Interessant voor ontleners

Mensen die een lening zoeken kunnen via de website van Mozzeno een aanvraag indienen. Na de registratie moeten er een aantal vragen beantwoord worden over jouw inkomsten en het project dat je wil financieren. Je krijgt daarna onmiddellijk een antwoord waarna je de nodige bewijsstukken moet overmaken. Denk aan je identiteitsgegevens, bewijs van je inkomsten of de offerte van een auto die je bijvoorbeeld wil kopen. Deze bewijsstukken kan je inleveren door simpelweg met je smartphone een foto te maken van de documenten.

Na de definitieve goedkeuring en digitale ondertekening van het contract wordt het geld meteen op de rekening van de ontlener gestort. Mozzeno zorgt zelf voor de voorfinanciering van de lening. Vervolgens geeft Mozzeno financiële instrumenten uit waarop de investeerders kunnen inschrijven. Zo kan het voorgefinancierde bedrag van de lening opnieuw opgehaald worden bij de investeerders.

Ontleners kunnen hun lening dus volledig online aanvragen en al na enkele dagen tijd het geld op hun rekening zien verschijnen. De rentevoeten zijn concurrentieel en leningen zijn mogelijk voor renovatiewerken, de aankoop van voertuigen, het financieren van een huwelijk, vakantie of een opleiding. Daarnaast zijn er ook persoonlijke leningen mogelijk zonder een specifiek doel, wanneer je bijvoorbeeld tijdelijk krap bij kas zit. Leningen zijn mogelijk vanaf € 1.250 tot € 30.000.

Interessant voor investeerders

Mensen die op zoek zijn naar een hoger rendement voor hun spaarcenten kunnen zich registreren op de website als financier. Dit kan reeds vanaf een bedrag van 500 euro. Per geafficheerde lening moet minstens 25 euro geïnvesteerd worden. De investeerder kan op deze manier een gediversifieerde portefeuille opbouwen van hoogrentende leningen met een hogere risicoklasse en eerder veilige leningen met een lagere rentevoet.

Elke maand wordt een deel van het uitgeleende kapitaal terugbetaald plus de intresten. Er worden wel nog beheerskosten en roerende voorheffing afgehouden, maar zelfs dan nog zijn de rendementen zeer aantrekkelijk. Netto kan het rendement al snel op 3% uitkomen.

Mozzeno aanvaardt niet zomaar alle ontleners en keurt dus niet alle kredietaanvragen goed. Bovendien zijn de goedgekeurde aanvragen nog verzekerd tot 60% of 100%, afhankelijk van het soort lening. Op deze manier kennen de investeerders het risico en kunnen ze op beide oren slapen.


Laatste artikels over Leningen

Dan toch minder renteverlagingen?

30 april 2024

Eerder dit jaar was de verwachting dat de ECB de rente fors zou gaan verlagen vanaf de zomer. Nu zou het maar over beperkte verlagingen gaan.


Bijna iedereen kiest vaste rentevoet

18 februari 2024

Uit cijfers die de bankenkoepel Febelfin publiceerde blijkt dat 97,3% van de kredietnemers voor een vaste rentevoet gekozen heeft in 2023.


Woonkredieten opnieuw veel goedkoper

28 december 2023

De Belgische langetermijn rente duikt vandaag onder de 2,5% en maakt woonkredieten goedkoper.


Betalingsuitstel voor bijna 12.000 woonkredieten

19 april 2023

Tijdens de energiecrisis werden veel gezinnen geconfronteerd met financiële problemen. De banken kenden 11.946 betalingsuitstellen toe voor woonkredieten.


Langere looptijd leningen door hogere rente

08 maart 2023

Uit een bevraging van HLN blijkt dat bij alle banken meer leningen op 25 jaar worden afgesloten.


Voor een miljard euro aan energiebesparende leningen verstrekt

16 februari 2023

In 2022 ging het aantal consumentenkredieten in België opnieuw de hoogte in, maar vooral de ecologische kredieten deden het goed.


Meer wanbetalingen op leningen

22 november 2022

De Nationale Bank meldt dat het aantal betaalachterstanden in oktober gestegen is naar 8.780 kredieten.


Wat is de invloed van stijgende rentes?

10 oktober 2022

We weten allemaal al langer dat de rentes in Europa in een stijgende trend zitten. De reden is eenvoudig: de Europese Centrale bank probeert de hoge inflatie onder controle te krijgen.



Succesvol beleggen

Leer succesvol beleggen zonder dat het veel tijd kost. Reserveer jouw boek »

in 10 stappen succesvol beleggen

Populair op FiWe.be