Je bent hier: Home > Nieuws > Wie heeft er nog kasbons?

Wie heeft er nog kasbons?

Wie heeft er nog kasbons?

03 november 2018 - door Redactie

Ooit waren ze het populairste spaarproduct, maar ondertussen bieden vele banken zelfs geen kasbons meer aan.

In de jaren 90 waren kasbons enorm populair als belegging of als alternatief voor een spaarboekje. In 1995 waren er voor 98,6 miljard euro aan kasbons in omloop. Dertien jaar later is dat bedrag reeds gezakt onder de 10 miljard euro. 

Een kasbon is eigenlijk een obligatie van een bank. Je leent vandaag geld aan de bank voor een periode van bijvoorbeeld 10 jaren en zal jaarlijks een coupon mogen innen. Op de vervaldag van het product krijg je jouw inleg terug van de bank. In tegenstelling tot gewone obligaties van andere bedrijven vallen kasbons wel onder het depositogarantiestelsel. Tot 100.000 euro is dus beschermd, zelfs al gaat de bank overkop.

Doorheen de jaren zijn andere spaarproducten populairder geworden. Zo zijn er bijvoorbeeld termijnrekeningen die op dezelfde manier werken als een kasbon. Je zet jouw geld gedurende een bepaalde looptijd vast bij de bank en kan hierdoor genieten van een hogere rente. Verschillende banken zijn hierdoor zelfs gestopt met het aanbieden van kasbons.

Ook andere producten zoals beleggingsfondsen of levensverzekeringen hebben aan belang gewonnen. Verder blijven de Belgen enorme bedragen parkeren op gewone spaarrekeningen. Momenteel staat er zo'n 265 miljard euro geparkeerd op deze rekeningen en een deel daarvan is natuurlijk afkomstig van vervallen kasbons. Maar door de huidige lage rentevoeten vloeit dit geld niet naar termijnrekeningen of kasbons. Tenslotte staan de Belgen eerder afkerig tegenover het beleggen in aandelen, terwijl de geschiedenis wel bewijst dat je hiermee op termijn het hoogste rendement realiseert.


Laatste artikels over Sparen

Bijna half miljoen nieuwe termijnrekeningen geopend

27 september 2024

In België zijn in het afgelopen jaar bijna een half miljoen nieuwe termijnrekeningen geopend, mede dankzij de hogere rente.


Wat doe ik met het geld van de staatsbon?

31 augustus 2024

Op woensdag 4 september krijgen zo'n half miljoen Belgen een mooie som geld teruggestort: de opbrengst van de eenjarige staatsbon, samen met de opgebouwde rente.


Let op voor oplichting met spaarrekeningen: wat je moet weten

14 juni 2024

Oplichters doen zich steeds vaker voor als gerenommeerde banken om spaarders geld afhandig te maken.


Opgelet voor fraude met Card Stop

24 mei 2024

Recent zijn er weer heel wat nieuwe gevallen van phishing aan het licht gekomen. Oplichters proberen mensen te doen geloven dat ze met Card stop bellen.


Overstappen van spaarrekeningen wordt eenvoudiger

07 maart 2024

De regering wil dat het overstappen naar een andere spaarrekeningen vlotter kan. Nu moet je vaak nog verplicht ook een zichtrekening openen.


België lanceert nieuwe eenjarige staatsbon

21 februari 2024

Vanaf 22 februari tot 1 maart 2024 kan je intekenen op een nieuwe eenjarige staatsbon.


Verdwijnt de getrouwheidspremie bij spaarrekeningen?

15 februari 2024

Het vergelijken van de rente op spaarrekeningen zou alvast makkelijker zijn zonder de getrouwheidspremie.


Rente op spaarboekjes gaat naar omhoog

26 oktober 2023

Ook de grootbanken beginnen nu met het verhogen van de spaarrente, waarbij vooral de rente bij KBC opvalt.



Advertentie

Iedereen kan een mooie website bouwen. Echt.

Topkwaliteit hosting en domeinnamen voor lage prijzen. Join me at



Populair op FiWe.be